Előfizetés

A CBA-ról szól a NAV-botrány?

Az Együtt-PM szerint erős a gyanú, hogy a "NAV-os ügy a CBA-ról szól", amely cég "kőkemény Fidesz-támogató", ezért felmerül a kérdés, hogy mentesülhetnek-e azok a vállalkozások az adóvizsgálatok alól, amelyek támogatják a kormánypártokat. Erről Juhász Péter, az ellenzéki szövetség társelnöke beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Elmondta: sajtóhírek szerint korábban eljárás indult egy Győr-Moson-Sopron megyei CBA-hoz köthető cég ellen 3,5 milliárd forintos áfacsalás miatt. Az ott megismert "modell kísértetiesen hasonlít" a Horváth András volt adóhatósági munkatárs által ismertetett adócsalási módszerhez - tette hozzá.

Az Együtt-PM szerint ez alapján előfordulhat, hogy a Horváth András által ismertetett rendszer a CBA "haszonszerzésére" működhetett. 

Juhász Péter hangsúlyozta: a "közismerten" a Fideszt támogató céggel kapcsolatban a kormánypártnak válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy van-e kibújási lehetősége az adóellenőrzések alól azoknak a vállalkozásoknak, amelyek támogatják a Fideszt.

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A Fidesz túlnyomja a propagandát és saját csapdájába esik

Publikálás dátuma
2013.12.03. 15:19
"Csoportkép" 2010-ből. Fotó: K2 Press, Népszava.
Ki kampányoljon pártállami nyugdíjasok, és ki egyetemista lányok körében; a fiatalság durva vesztese a kormányzati politikának; a kormányváltás valós alternatíva; az alacsony részvétel mentheti meg csak a hatalmasokat” – a nem szavazókról készült Policy Solutions-kutatás apropóján Molnár Zsolt és Karácsony Gergely beszélgetett egymással.

Nem fogadta el fideszes politikus a meghívásunkat - mentegetőzött Boros Tamás, a Policy Solution igazgatója. Karácsony Gergely szerint fölöslegesen, mert ő eleve a távolmaradásukra számított. Holott az a permanens kampány, amit a Fidesz folytat, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az emberek elfordulnak a politikától - hívott mindenkit kiábrándulási tetemre az Együtt-PM politikusa. Az ellenzék úgy fordíthatja meg a közvélemény-kutatások trendjeit, ha a mindennapi gondokkal törődik, például arra lehet stratégiát építeni, hogy az emberek „rosszabbul élnek mint négy éve” (példának okáért a Fidesz szimpatizánsai is szembe mennek a saját pártjukkal az egykulcsos adó kérdésében). Persze, ha a pénztárcát nem is lehet újra kitömni, a hitet visszaadhatja az ellenzék, a hitet, miszerint a politika nem gyűlöletbeszéd, sőt, arról is szólhat, hogy az embereknek legyen munkahelyük.

Molnár Zsolt biztos benne, hogy a kormánypártok már elvesztették azt a támogatottságot, amivel meg lehetne nyerni ezt a választást. Az MSZP-s politikus szerint ez csak akkor „nem látszik”, ha alacsony a részvétel, azaz egy apatikus társadalomban jól mozgósíthatók a Fidesz szavazói. Molnár Zsolt úgy érzi, ha sikerül azt az életérzést előállítani, hogy a 2014-es választás egyfajta népszavazás, ahol valóban le lehet rázni az orbáni igát, akkor nem lesz baj. De a gyűlöletérzésnek, a haragnak, és a félelemnek most már véget kell vetni. Szakítani kell azzal a helyzettel, hogy senki nem mer előrukkolni a véleményével, mert helyi, intézményi szinten is torol a hatalom. Lehet, hogy a közvélemény-kutatók bemérték, hogy a Fidesz betonba öntötte a hatalmát, de öt időközi választásból hármon tarolt az ellenzék. Baján és Vácott pedig ott kaptak ki a demokratikus erő figurái, ahol a prognózisok győzelmet jósoltak. Egyszóval - summáz Molnár, a kormányváltás reális alternatíva, ha ki tudja az ellenzék ragadni a fásultságból a társadalmat.

Hogy a fiatalokat lázba lehet-e hozni, arra Karácsony annyit mond, hogy Magyarországon rendkívüli erővel kapcsolódik össze az életkor és a pártválasztás. Az MSZP bázisát az idősebbek adták, a Fidesz táborának gerincének életkora a vezérkar korát tükrözte, a fiatalokat pedig az LMP és a Jobbik próbálta beszippantani. Az egyértelmű, hogy a fiatalság a vesztese a jelenlegi kormányzásnak, elég a tandíjra gondolni, a „homogén” adózási rendszerre, és így tovább. Így az Együtt-PM mindjárt programot hirdet és ezzel a fiatalokra céloz. „Ha jól értem, nekem a pártállami nyugdíjasok között, neked pedig az egyetemista lányok gyűrűjében kell kampányolni” - riposztozik Molnár, aki nem vitatja, hogy az emocionális alapon pártot választó fiataloknak jobban tetszik a Jobbik magyar őstörténete és Európa-ellenessége, mint a baloldal racionalizmusa. De azért az MSZP megpróbálja.

Persze, jó kérdés, hogy az ellenzéki szó milyen csatornán jut el a választókhoz, miközben a kormány rátenyerelt a médiára. Molnár, bár nem vitatja, hogy különösen a vidék valóságát csak kormánypárti orgánumok határozzák meg, nem aggódik. Szerinte az emberek igazságérzete örök, és mivel az egymás közötti beszélgetést még nem tudta betiltani a hatalom, a mindennapok bajaival "egymás között" kampányolnak a lépcsőházakban és kutyasétáltatás közben. Karácsony nem tagadja, hogy a felületek számát nézve a Fidesz zseniális propagandagépezetet rakott össze. Az Együtt-PM képviselője azonban abban reménykedik, hogy a jobboldal túltolja a kormánypropagandát, és így túl éles lesz a szakadék a pártvalóság és a való világ között – ez pedig kontraproduktív. Úgyhogy Karácsony mélyen egyetért az MSZP-s politikussal, miszerint tömeges aktivistahálózatot kell létrehozni, és "darabra le kell járni" a választópolgárokat.

A konferenciáról készült korábbi tudósításainkat itt találja:

1. rész: Irgalmatlan pofon a politikusoknak: kétmillió ember „tesz rájuk”

2. rész: Istenített nyuggerek, lepöckölt fiatalok, korlátba vert női fejek

Kiürítik az életveszélyes mentőállomást

Bezárják és kiürítik a budafoki mentőállomás, miután többen rosszul lettek éjjel szén-monoxid-mérgezés miatt az épületben - tudta meg a HavariaPress.

Ideiglenesen bezárják a XXII. kerületi Kossuth Lajos utcai mentőállomás, mert az éjszakai szén-monoxid-mérgezés után életveszélyessé nyilvánította az épületet a katasztrófavédelem. Egyelőre nem tudni, átköltöztetik-e a mentőállomást egy másik épületbe vagy feladat egy másik állomás veszi át ideiglenesen. 

Keddre virradó éjjel lett rosszul több ügyeletes mentő a budafoki állomáson. Az épület kazánja okozott életveszélyt: az égéstermékek visszaáramlottak, emiatt feldúsult odabent a szén-monoxid. Kórházba senkit nem kellett szállítani, a friss levegőn mindenki jobban lett. 

A tűzoltók még az éjjel életveszélyessé nyilvánították a mentőállomás épületét.