LEN: Hosszú Katinka és Varga Dénes a legjobb

Az Európai Úszó Szövetség (LEN) hagyományos szavazásán - amelyen a LEN vezérkara mellett a klubok, edzők, bírók és újságírók vehettek részt - Hosszú Katinka és Varga Dénes is az év legjobbjának bizonyult saját kategóriájában. A nők között a barcelonai világbajnokságon 200 és 400 méteres vegyesúszásban is aranyérmes, világkupa-győztes Hosszú hatalmas fölénnyel végzett az élen.

A 2008 óta minden évben meghirdetett szavazás történetében az úszók között most először hirdettek magyar győztest. 

"Először nagyon meglepődtem, mivel a barcelonai világbajnokságon több világcsúcsot is úsztak európai versenyzők. Természetesen ez egy óriási megtiszteltetés, és motiváló is egyben, megpróbálok hasonló eredményeket elérni a jövőben, de továbbra is Rió a cél" - nyilatkozta a 24 éves magyar versenyző.

A férfi úszók között szintén a második helyet szerezte meg a 200 m mellen vb-címvédő Gyurta Dániel, akit csak a tavaly is győztes francia Yannick Agnel előzött meg.

A vízilabdázóknál a világbajnok válogatott vezéregyénisége, Varga Dénes mögött a vb legjobb kapusának választott Nagy Viktor lett a második. A női vízilabdázóknál Szűcs Gabriella negyedikként zárt, míg a nyíltvízi úszók között a nőknél Olasz Anna ötödik lett.

A LEN Award 2013 kategóriái

Úszás

Férfiak: 1. Yannick Agnel (francia) 54,3 százalék, 2. Gyurta Dániel 21,4, 3. Jeremy Stravius (francia) 15,7

Nők: 1. Hosszú Katinka 62 százalék, 2. Julija Jefi mova (orosz) 16,9, 3. Ruta Meilutyte (litván) 14,1

Nyílt vízi úszás

Nők: 1. Martina Grimaldi (olasz) 62,9 százalék, 2. Kalliopi Arauzu
(görög) 12,9 … 5. Olasz Anna 5,7

Vízilabda

Férfiak: 1. Varga Dénes 36,1 százalék, 2. Nagy Viktor 33,3, 3. Vanja Udovicic (szerb) 15,3
Nők: 1. Jennifer Pareja (spanyol) 50,7 százalék, 2. Laura Ester
(spanyol) 35,2 … 4. Szűcs Gabriella 5,6

Cél a negyeddöntő

A magyar szövetség elnöksége a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul a női kézilabda-válogatott elé a pénteken kezdődő világbajnokságon, ugyanakkor a játékosok a dobogóra vágynak. A kerethirdetés egyelőre elmaradt, mivel az egyik kulcsjátékos, Zácsik Szandra nincs százszázalékos állapotban.

"A válogatott azzal a céllal utazik Szerbiába, hogy megőrizze renoméját, amelyet a tavalyi Eb-bronzéremmel vívott ki, és változatlanul az élmezőnyhöz tartozzon.Alapcélk itűzésünk, hogy legyen negyeddöntős a gárda, de nem tagadjuk, anyagi megbecsülésben is részesül a csapat akkor, ha szállítja az várt eredményt.

Ha megnyerik a vb-t, akkor 15 millió forint prémiumban részesülnek, az ezüstérem 13, a bronzérem 12, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik hely pedig 5 millió forintot ér" - árulta el Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke.

Vetési Iván jelezte, hogy az újvidéki csoportba a magyar szurkolók vásárolták a legtöbb jegyet, így várhatóan "magyar fölény" lesz a lelátón. A románok és németek elleni csoportrangadókra pedig valószínűleg több ezer magyar néző előtt kerül sor.

Hajdu János szövetségi kapitány - aki a leukémiával kezelt norvég Karl Erik Böhn helyét vette át a vb-re - elmondta, Zácsik Szandra hastáji gyulladására kapott gyógyszert, és a napokban eldől, mennyire terhelhető, ezért elhúzódhat a kerethirdetés. A vb-re a teljes, 18-as keret kiutazik, és majd ott dől el, hogy ki, mikor játszhat.

"Rövid, de annál tartalmasabb vb-felkészülés utolsó napjaiban vagyunk, és több, nem várt probléma nehezítette a munkát, így például Görbicz Anita boka- és Zácsik hasi sérülése.

A közösség így is nagyon jó, és a játékosok hisznek magukban" - mondta Hajdu, aki hangsúlyozta: a vb-n a hatodik mérkőzés, azaz a nyolcaddöntő lesz a legfontosabb, ott dől el, hogy sikerül-e teljesíteni az elnökség célkitűzését. A kapitány itt szeretné elkerülni a norvégokat, mindenki más "jöhet".

A csapatkapitány Görbicz, miután az utóbbi két vb-t kihagyta - 2009-ben sérült volt, a 2011-es viadalra pedig nem jutott ki a csapat -, nagy lelkesedéssel várja a tornát. A várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy tavalyi Eb-bronz után a csapat szeretné bizonyítani, hogy valóban a legjobbak közé tartozik, s a játékosok a vb-dobogóra is szeretnének felállni.

EHF-kalapok

A Pick Szeged az első, a Csurgó az utolsó, negyedik kalapba kapott besorolást a férfi kézilabda EHF Kupa 16-os középdöntője előtt. A sorsolást csütörtökön délben rendezik Bécsben. A szabályok értelmében azonos országbeliek nem kerülhetnek azonos kvartettbe. A 16 együttest négy négyes csoportba sorsolják. A csoportelsők és másodikak jutnak tovább a negyeddöntőbe. Tegnap az is eldőlt, hogy Berlin adhat otthont a sorozat négyes döntőjének.

A férfi EHF Kupa besorolása:
1. kalap: PICK SZEGED, Montpellier (francia), Füchse Berlin (német), TSV Hannover (német)
2. kalap: Tatran Presov (szlovák), Skjern (dán), Constanta (román), Ademar Leon (spanyol)
3. kalap: Lugi HF (svéd), Chambéry (francia), Nantes (francia), HC Zomimak-M (macedón)
4. kalap: CSURGÓ, Kristianstad (svéd), Hlohovec (szlovák), Sporting CP (portugál)

Moniz nem tudta kezelni a helyzetet

Publikálás dátuma
2013.12.03. 06:53
Ricardo Moniz vehette a kabátját FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ricardo Moniz kezéből kicsúszott az irányítás, erre utalt a Pécs elleni vereséget követő kirohanása, amit Akeem Adams kezelőorvosai felé intézett.  Az FTC vezetősége az eredménytelenség miatt váltott, míg a szurkolók és a játékosok kiállnak a holland rréner mellett.

A Ferencváros labdarúgócsapata az Újpest ellen 3-1-re megnyert hazai bajnoki (szeptember 22.) óta nyolc meccset játszott az NB I-ben. Ez idő alatt a megszerezhető 24 pontból hatot gyűjtött be, egy meccset nyert.

A csapat trinidadi légiósa, Akeem Adams szeptember 25-én szívinfarktust szenvedett.  A gárda a sokkhatásból azóta képtelen kilábalni. Ricardo Moniz, az együttes holland trénere a Pécs ellen 2-1-re a Puskás-stadionban elveszített találkozó után Adams kezelőorvosait korholta.Sz erinte lábának amputációja elkerülhető lett volna. Az FTC vezetése vasárnap megköszönte a szakembernek a munkáját. A Blikk hétfői számában Dr. Szelid Zsolt elárulta, Adams leigazolását nem javasolták, Moniz ragaszkodott hozzá. Az edző arról is tudott, hogy a védő édesapja hirtelen szívhalálban hunyt el.

Ezek Moniz menesztéséhez vezető út legfontosabb állomásai. A Ferencváros orvosi stábjának tagja, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa lapunknak nyilatkozva részletezte a történteket.

„Adams átesett a játékosok leigazolásakor szokásos orvosi vizsgálatokon, ami a hazai protokoll alapján történt. A kardiológiai szív és érrendszeri vizsgálatokat magam végeztem, ezek során nem igazolódtak problémák.

Az ortopéd-traumatológiai vizsgálatokat dr. Pánics Gergely, az FTC orvosi stábjának vezetője végezte. Adamsnél izomeltérések mutatkoztak – részletekről kollégám tudna bővebben nyilatkozni -, ami miatt a klubvezetés felé nem javasoltuk a leigazolását. Moniz azonban ragaszkodott hozzá” – szögezte le Szelid.

Az orvos Adams barátnőjétől véletlenül értesült arról, hogy a játékos édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, s később derült ki az is, hogy a holland tréner ezzel tisztában volt.

„A Népligetben találkoztam Adams családjával és Monizzal, hogy játékos állapotát vázoljam számukra. Ott és akkor tudtam meg, hogy Moniz ismerte Adams apja halálának körülményeit, mégsem tartotta fontosnak elmondani nekünk” – rögzítette az orvos.

Mit szólt ahhoz, hogy Moniz – aki tudomásunk szerint nem végzett orvosi egyetemet – Adams kezelőorvosait tette felelőssé, amiért bal lábát amputálni kellett? – kérdeztük Szelidtől, aki ekképp reagált: „Szóhoz se jutottam”. Monizzal mindig korrekt volt a viszonya, noha robbanékony habitusát az orvosok is ismerték.

Hogy Moniz érzett-e felelősséget Adams tragédiájában? Ezt nehéz volna megmondani. De önmagában az a tény, hogy napjában kétszer-háromszor meglátogatta a fiatalembert, és hogy menesztése után csapata eredménytelenségét egyértelműen a sokkhatással magyarázta, azt sejteti, önmagát igenis marcangolta.

„Összetörtem a menesztés miatt. Szép másfél évet töltöttem el a klubnál, amelyet a világ legjobb szurkolótábora segít. Köszönöm a támogatásukat” – nyilatkozta Moniz az NSO Tv-nek.

A Ferencváros 16 forduló után a 7. helyen áll, 12 pontos lemaradásban a listavezető Debrecen mögött. A szurkolók mégis szerették volna, ha marad a szakember.

A közösségi médiumokban zömmel az a vélemény, hogy a trénernek azonnali hatállyal vissza kellene térnie, a klubvezetésnek pedig nyomban távoznia illene…A játékosok többségét szintén váratlanul érte mesterük kirúgása. A brazil Leonardo Santiago már csak azért is furcsállja a döntést, mert meglátása szerint Moniz mindent megtett a csapatért, a klub vezetőiről azonban ez nem mondható el: állítása szerint az egyesület nem rendesen fizeti a béreket… Itt tartunk most: XXI. század, Ferencváros.

Ők így látják az edzőkérdést

Kubatov Gábor, a klub elnöke: "Rövid magyarázattal tartozom. Az elmúlt hetekben azért nem osztottam meg a gondolataimat Önökkel, mert nem akartam rosszat mondani egy olyan edzőről, emberről, akinek sokkal többet köszönhetünk, mint amit a pályán az elmúlt 8 mérkőzés alatt láthattunk. Döntésünk meghozatalakor kizárólag a Fradi érdekeit tartottuk szem előtt."

Leonardo, a csapat brazil középpályása: "Nagyon csalódott vagyok a hír hallatán, hogy a klub menesztette a vezetőedző, aki az én véleményem szerint a lehető legjobb munkát végezte, és rengeteg erőfeszítést tett a csapatért és a klubért. Azért is szomorú a hír, mert közben a fizetések elmaradnak."

Hrutka János, a klub egykori játékosa: "Úgy látom külső szemlélőként, hogy Ricardo Moniz nem szakmai okok miatt távozott a Ferencvárostól. A nyilatkozatokból már lehetett látni, hogy jó ideje nincs valami rendben a háttérben. Úgy gondolom, hogy nem az eredménytelenség az igazi ok."

Telek András, a klub korábbi játékosa: "Már várható volt Moniz menesztése, hiszen hallani lehetett a pletykákat arról, hogy nem túl jó a csapat megítélése a klubon, a vezetésen belül. Ha csak az UTE elleni kupaderbit elemezzük, hát meglehetősen kényelmes, sétálós volt a teljesítmény. Aztán Moniz orvosokat illető, Akeem Adams félrekezelésével kapcsolatos kemény nyilatkozata már előre jelezte, hogy itt hárítás folyik, másokra, a klubra kezdte kenni a felelősséget, nehogy az ő munkájáról essen szó."

Dzurják József, a klub korábbi játékosa: "Azt igazolt le, akit akart, szabad keze volt, az eredmények viszont nem úgy alakultak, ahogy az elvárható lett volna. Kijelentették, hogy a bajnoki cím a cél, ám csak egy igazolása volt, Besic, aki bevált, a többi az nagy mellényúlás volt."