A mellrák egyik oka az elhízás

Publikálás dátuma
2013.11.29. 20:38
A rózsaszín szalag a mellrák elleni küzdelem szimbóluma. Fotó: Yves Forestier, Getty Images.
Egy koleszterinszármazék az ösztrogénhez hasonló módon képes serkenteni a melldaganat növekedését egereknél, és talán az embereknél is - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány elsőként világít rá a magas koleszterinszint és az emlőrák közötti összefüggésre, elsősorban a menopauza után álló nőket érintően. "Számos tanulmány mutatott már ki összefüggést az elhízottság és a mellrák között - különösen azt, hogy a megemelkedett koleszterinszint kapcsolatban áll az emlőrák kialakulásának kockázatával -, ám eddig semmilyen mechanizmust nem sikerült azonosítani - húzta alá közleményében a tanulmány vezető szerzője, Donald McDonnell, a Duke Egyetem munkatársa.

A szakemberek arra jutottak, hogy nem maga a koleszterin, hanem annak egy metabolitja - anyagcseréjének köztes terméke -, a 27HC (hidroxi-koleszterin) utánozza az ösztrogént és képes a hormonéhoz hasonló hatást kifejteni. A kutatók szerint az ösztrogén táplálja a melldaganatok nagyjából 75 százalékát és a mostani eredmények szerint a 27-hidroxi-koleszterin a hormonhoz hasonlóan viselkedett az állatkísérletek során.

McDonnell és kollégái egereken végzett tesztekkel demonstrálták a 27HC-nek a melldaganat növekedésében való közvetlen közreműködését. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a molekula tevékenységét gátolta, amikor az állatokat antiösztrogénekkel kezelték, vagy leállították a 27-hidroxi-koleszterin pótlását.

A 27HC tumornövekedésben játszott szerepének további tanulmányozásához a kutatók emberi emlőrák-mintákat vontak be a vizsgálatba, és arra jutottak, hogy a legagresszívebb daganatokban volt a legmagasabb a szintje annak az enzimnek, amely 27-hidroxi-koleszterinné alakítja a koleszterint. Hozzátették, hogy a 27HC a szervezet más területein is termelődhet, ahonnan aztán elszállítódik a tumorhoz. McDonnell szerint az eredmények azt sugallják, hogy a koleszterinszint ellenőrzésével vagy a sztatinokhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő készítményekkel, illetve az egészséges étrenddel talán egyszerűen csökkenthető a mellrák kockázata.

A szakember szerint a kutatás szempontjából a klinikai tanulmányok jelentik a következő lépések egyikét, illetve olyan vizsgálatok, amelyek azt kívánják kideríteni, hogy a 27HC vajon más ráktípusoknál is szerepet játszik-e.

Szerző

Teszttel jósolják meg a házasságok tartósságát

Publikálás dátuma
2013.11.29. 18:59
Fotó: Chris Furlong/ Getty Images.
Érzelmi tesztet dolgoztak ki amerikai tudósok a házasság tartósságának megjósolására. A partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a házasság - írta a BBC hírportálja a Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt ismertetve.

Az új teszt a friss házasok egymás iránti ösztönös érzéseit méri fel, nem azt veszi figyelembe, mint mondanak másoknak vagy mit vallanak be saját maguknak - magyarázta James McNulty, a kutatás vezetője, a Floridai Egyetem tudósa. A kutatók 135 házaspárt vontak be a tesztbe közvetlenül az esküvőjük után. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel.

Ezután az új "szerelmi teszttel" megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársuk fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a "nagyszerű", a "klassz", a "szörnyű" vagy a "félelmetes" pozitívak vagy negatívak-e. Válaszuk gyorsasága jelezte valódi érzéseiket.

A teszt az asszociáció pszichológiai elvén alapul. Az elmélet szerint a partner futólag látott képének hatására kerül az új házas pozitív vagy negatív lelki állapotba - magyarázta a kutató. Pozitív lelki állapotban volt a tesztben részt vevő személy, ha gyorsabban vágta rá, hogy a "nagyszerű" és a "klassz" szavak pozitívak, mint hogy a másik két melléknév negatív, és fordítva. A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy igen jól érzik magukat a házasságukban. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek - magyarázta James McNulty.

A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta újra megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok közül, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak. "Mindenki azt akarja hinni, hogy jó kapcsolatban él, és az emberek erről meg is tudják győzni magukat. A teszt azonban a valódi, ösztönös érzelmeket azonosítja" - hangsúlyozta a kutató.

Szerző

Új vadmacskafajt azonosítottak Brazíliában

Publikálás dátuma
2013.11.28. 11:43

Az oncillával rokon új macskafajt azonosított Brazíliában genetikai elemzés segítségével egy nemzetközi kutatócsoport.

 A brazil trópusi esőerdőkben élő oncillának, más néven tigrismacskának valójában nem egy, hanem két faja él egymás mellett - tudósított a BBC hírportálja a Current Biology című szaklapban közzétett tanulmányról.

A kutatók a DNS-szekvenciák összehasonlításával mutatták ki, hogy evolúciós szempontból két külön vadmacskaféléről van szó, amelyek egymás közt nem szaporodnak. Közép- és Dél-Amerikában a Leopardusok, azaz tigrismacskák vagy párducmacskák nemén belül legalább hét kistestű vadmacskafaj létezik, melyekről úgy tartják, a késő pliocén földtani kor idején, 2,5-3,5 millió évvel ezelőtt hódították meg a térséget.

A Porto Allegre-i Rio Grande Do Sul Katolikus Egyetem Eduardo Eizirik vezette kutatócsoportja az ország északi részén élő pampamacskáktól, a déli vidéken vadászó Geoffroy-macskáktól és az oncilla két különböző, az észak-keleti és déli térségben élő populációjától gyűjtött DNS-mintákat.

Többféle molekuláris jelzőanyagot, vagyis markert használtak, hogy felderítsék a vizsgált vadmacskafajok evolúciójának történetét. A markerek összehasonlításával képet nyerhettek a hibridizációjukról, vagyis arról, hogyan szaporodtak egymás közt ezek a macskafajok és populációk.

Azt fedezték fel, hogy az oncilla déli csoportja aktívan párosodott a Geoffroy-macskával azokon a területeken, ahol a két faj érintkezett egymással. Az északkeleti oncillapopuláció azonban a molekuláris bizonyítékok tanúsága szerint a pampamacskákkal szaporodhatott.

Leginkább az lepte meg a kutatókat, hogy az északkeleti és déli oncillák közelmúltbéli párosodásának nem találták nyomát. Eizirik elmondta: ez a megfigyelés vezetette őket arra, hogy külön fajokként azonosítsák a két oncillacsoportot, pedig egyáltalán nem várták, hogy faji szintű eltéréseket találjanak köztük.

A kisebb számú, északkeleti populáció tartja meg az oncilla eredeti rendszertani nevét, a Leopardus tigrinust, az elterjedtebb, frissen azonosított déli faj pedig a Leopardus guttulus nevet kapja. A kutató szerint a felfedezés arra világít rá, mennyi mindent nem tud az ember a természetről, váratlan újdonságok derülhetnek ki még azokról az állatokról, például a macskafélékről is, amelyekről feltételezhető, hogy tudományosan jól leírták már őket.

Szerző