Előfizetés

Berlusconi szavazóiért versenyez az olasz jobbközép és balközép

Alig zárták ki Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt a parlamentből a jobbközép és a balközép pártok is nekifogtak Berlusconi szavazóinak a megszerzéséhez.

A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia (FI) szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője csütörtök este kihallgatást kért Giorgio Napolitano államfőtől. Nem ez az első alkalom: az előző találkozókon politikai megoldást sürgettek Napolitanónál a többszörös volt kormányfő Berlusconi szorult helyzetének megoldására.

A mentelmi jog nélkül - ahogyan az olasz sajtó fogalmazott - egyszerű állampolgárrá vált Silvio Berlusconi hallgatásba zárkózva a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájában töltötte a felsőházi mandátuma elveszítése utáni első napot.

Helyette Angelino Alfano belügyminiszter, a Berlusconi vezette Forza Italiától elszakadt és így kormányon maradt Új Jobbközép (NCD) alapítója tartott sajtótájékoztatót. "A kormány sorsa mostantól tőlünk függ. Elegen vagyunk ahhoz, hogy a kormány ne bukjon meg. Elegen vagyunk ahhoz is, hogy mi legyünk az új olasz jobbközép" - hangoztatta Alfano. Bejelentette, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) december 8-i főtitkárjelölt-választása után az öt miniszterrel bíró NCD kormányátalakítást és új politikai paktumot kér az Enrico Letta vezette kormánykoalícióban. Az NCD december 7-én alakul párttá és kezdi meg kampányát az európai parlamenti választásokra, bízva a Berlusconi nélküli jobbközépet támogató voksolókban.
Alfano kijelentéseit Alessandra Mussolini, az FI szenátora szakította meg, aki Pojácát! kiabált az Alfanóra és árulónak nevezte őt.

Vezér nélkül maradt a jobbközép - nyilatkozta Massimo D'Alema volt PD-elnök. Alfano nem lesz képes Berlusconi helyettesítésére - tette hozzá a jobbközépből 2010-ben kizárt Gianfranco Fini, aki megjegyezte: "Berlusconi nem áldozat; aki téved, megfizet érte".

Berlusconinak a parlamentből való távozásával verseny indult a jobbközép szavazótábor megszerzéséért. A volt kormányfő ezért hangoztatta, hogy szenátusi mandátuma nélkül is pártja elnöke marad, és minél előbb megkezdi a Forza Italiára szavazók országos toborzását, nehogy a jobbközép választók Alfano oldalára álljanak.

Új vezetőt keres a PD is. A főtitkári székért induló Matteo Renzi, Gianni Cuperlo és Giuseppe Civati pénteken tartja televíziós párbaját. Az esélyes és a jobbközép választók körében is népszerű Renzi előre bejelentette, hogy nem akarja életben tartani a Letta-kormányt, ha nem mutat fel eredményt.

A La Repubblica című balközép napilap honlapján zajló felmérés válaszolóinak többsége szerint a Letta-kormány "nem bírja sokáig", és az európaival egyszerre olasz parlamenti választások is lesznek. Berlusconi szerdán nem titkolta, hogy erre készül ő is.
Az újságban közölt fotók szerint Berlusconi a kizárásával egy időben híveivel tartott tüntetésen golyóálló mellényt viselt. Állítólag merénylettől tartott a feszült olasz belpolitikai helyzetben.

Ukrajna-EU - Tízezrek tüntetnek Kijev főterén

Több tízezren gyűltek össze Kijev központi terén, hogy tovább követeljék Ukrajna európai uniós társulási megállapodásának aláírását csütörtökön, az EU vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezletének első napján.

A tüntetőkhöz mintegy 10 ezer sztrájkoló egyetemista csatlakozott, akik a Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetemnél gyülekeztek, és onnan vonultak oszlopokban a Függetlenség terére. Helyszíni beszámolók szerint délután a demonstrálók a téren és a járdákon már nem fértek el, ezért a rendőrség lezárta a forgalom elől az oda vezető főutat, a Hrescsatyikot az egyik irányba, és erre a területre engedte a tüntetőket.

A megmozduláson pártzászlókat nem látni, csakis nemzeti lobogókat és uniós zászlókat. Az egyetemisták a nemzeti színű zászlóikra ráírták annak az oktatási intézménynek a nevét, amelyben tanulnak. A napokban megállapodtak a demonstrálók, hogy pártsemlegessé teszik az európai integrációt támogató megmozdulásokat. A tüntetés békés mivoltát hangsúlyozandó a mostani tüntetés fő jelszava "a mi erőnk az erőszakmentesség" lett.

Kijevben és több ukrán városban egy hete tartanak szünet nélkül az EU-párti megmozdulások. Múlt vasárnap és hétfőn az ukrán fővárosban többször is összecsaptak egymással a tüntetők és a rohamrendőrök. Utóbbiak könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik egyes források szerint botokkal és fémrudakkal támadtak. A hatóságok és a demonstrálók egymást vádolták erőszak alkalmazásával.

A Mikola Azarov miniszterelnök vezette ukrán kormány egy hete - az ukrán lakosság és az Európai Unió számára is meglepetésként - leállította a társulási megállapodás aláírásának felkészülési folyamatát. Közösségi portálokon keresztül szerveződve még aznap este kivonultak a kijeviek a belvárosba tüntetni a kormány döntése ellen.

Meghalt egy bántalmazott csecsemő Kaposváron

 Meghalt egy bántalmazott csecsemő Kaposváron, a rendőrség emberölés gyanúja miatt  ismeretlen tettes ellen indított eljárást - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Orbán Zoltán a rendelkezésre álló adatok alapján elmondta: szerdán az esti órákban kórházba szállítottak egy csecsemőt, akit az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint olyan súlyosan bántalmaztak, hogy életét vesztette.
A rendőrség megkezdte a helyszíni szemlét, az adatgyűjtést és a tanúkihallgatásokat az elkövető azonosítása és elfogása érdekében - tette hozzá.
Az MTI értesülése szerint egy öt hónapos csecsemő az áldozat.