Előfizetés

Rombológránát Csepelen

Elektromos kábelek fektetése közben második világháborús éles rombológránátot találtak munkások kedden Budapesten, a Fővárosi Vízművek csepeli szennyvíztisztító-telepén - tájékoztatta a Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Várkonyi Melinda elmondta, hogy a 203 milliméteres, szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét a helyszínen szerelik ki, majd a detonátort ott meg is semmisítik. 

A művelet idejére a szennyvíztisztító-telepen dolgozókat biztonságos távolságban helyezik el. Ideiglenes kilakoltatásokra nincs szükség - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

Halálos baleset Szigethalmon, teljes útzár

Egy férfi meghalt, amikor autójával egy kisteherautóval ütközött kedd délelőtt a Pest megyei Szigethalmon a Mű úton, ahol a helyszínelés idejére teljes útzár érvényes - közölte Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-vel.

 A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a személyautó vezetője – egy 53 éves szigetszentmártoni férfi – olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményei még ismeretlenek. 

A helyszínelést a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai végzik, a forgalmat a Mű úttal párhuzamos földútra terelik - írta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Másfél évre ítélték a kecskeméti bíróság felrobbantásával fenyegetőző férfit

Jogerősen másfél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki júniusban telefonon az ügyében eljáró kecskeméti bíróság felrobbantásával fenyegetőzött.

A korábban többször elítélt, jelenleg is jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő vádlottat, akivel szemben most is több büntetőeljárás folyik, közveszéllyel fenyegetés vétségében mondta ki bűnösnek a táblabíróság.

A 22 esztendős ifj. Válik Zsoltot a Kecskeméti Városi Bíróság 2012. július 12-án súlyos testi sértés miatt másfél év börtönre ítélte. Ügyét másodfokon a Kecskeméti Törvényszék 2013 májusában tárgyalta volna, de a vádlott egy nappal korábban új védőt hatalmazott meg, ezért a bíróság az ülést június 25-re elhalasztotta.

Félórával a tárgyalás előtt a vádlott egy nyilvános telefonfülkéből - névtelenül - felhívta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét, és azzal a - fiktív - követeléssel állt elő, hogy ha fél órán belül nem engedik ki a fiát, akit két napja ítéltek el, felrobbantja a bíróságot.

A rendőrség haladéktalanul kiürítette a Kecskeméti Törvényszék és a Kecskeméti Járásbíróság épületeit, amelyeket átvizsgáltak, de robbanóanyagot vagy robbanószert nem találtak, majd a vádlottnál tartott házkutatás során sem bukkantak ilyenre. A két bírósági épületet mintegy háromszáz embernek kellett elhagynia.
A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte. 

A táblabíróság enyhítette a Kecskeméti Törvényszék által terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt a vádlottra kiszabott négyéves fegyházbüntetést. Hegedűs István tanácsvezető bíró a döntés indoklásakor kifejtette, konkrét követelés nélkül a terrorcselekménnyel fenyegetést nem lehet elkövetni. Különbséget kell tenni a felelőtlen állampolgári magatartás és a terrorista cselekmény között - indokolta a bíró a bűncselekmény minősítésének megváltoztatását.