Genf-2: a mérsékelt ellenzék távol marad?

Publikálás dátuma
2013.11.26. 14:17
Fotó: Népszava
Nem vesz részt a szíriai polgárháború békés lezárását célzó Genf-2 konferencián az ellenzék fő ereje, a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA), jelentette be az FSA parancsnoka, Szelim Idrisz tábornok. Ezt erősítette meg az FSA politikai ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Koalíció (SNC) szóvivője is, aki az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, az ellenzék akkor hajlandó részt venni, ha a tárgyalásokhoz állított feltételek teljesülnek, azaz a politikai foglyokat szabadon engedik, az ostrom alatt álló városokból kivonulnak, s Bassár el-Aszad elnök nem veszt részt az új átmeneti kormány megalakításában.

"A harcot nem szüntetjük be sem a konferencia alatt, sem után" - szögezte le az ellenzéki tábornok. A koalíció hangsúlyozta, szüksége van az összes felkelő brigád támogatására, még az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges milíciákéra is, mielőtt a béketárgyalásokat megkezdi. A szervezet így próbálja egyensúlyozni, hogy az utóbbi időben a radikális iszlamisták megerősödtek, s párhuzamosan a szélsőségesek és mérsékeltek közti összecsapások megszaporodtak. Az al-Dzsazíra elemzője megjegyzi, a konferencia időpontjának kitűzése nem jelenti azt, hogy az ülést meg is tartják.

 Nem sokkal korábban jelentette be Laurent Fabius francia külügyminiszter, hogy a szíriai államfő nélkül tartják meg a Genf-2 konferenciát. "A cél, hogy kölcsönös megállapodás szülessen a rezsim képviselői, és a mérsékelt ellenzék között egy átmeneti kabinet létrehozásáról" - közölte a diplomata. Hozzátette, csak így lehetséges, hogy se Aszad, se a terroristák ne legyenek jelen. Kijelentése azonban ellentmond a szíriai koalíció bejelentésével, amely az iszlamistákat is bevonná a tárgyalásokba.

 A Genf-2 konferencia ötödik előkészítő konzultációja december 20-án lesz amerikai-orosz közvetítéssel. Ekkor választják ki, és nevezik meg az ülés végleges résztvevőit.

Szerző

Finisben a koalíciós tárgyalások

Publikálás dátuma
2013.11.26. 14:16
Andrea Nahles, a német szociáldemokraták főtitkára aludni szeretne. Fotó: Carsten Koall/ Getty Images.
Szerdán kellene létrejönnie a német koalíciós megállapodásnak. Bár a CSU-ból hétfőn még olyan hangokat lehetett hallani, hogy hosszabbítás is elképzelhető, és elhúzódhatnak a tárgyalások, a szociáldemokraták szerint nincs értelme tovább halogatni a döntést.

A hétfőn megkezdett tárgyalási forduló 11 órán át tartott, kedden kora hajnalban ért véget. Az ülésről kijövő szociáldemokrata politikusok lapok beszámolói szerint – érthető módon – kimerültnek tűntek. Amikor Andrea Nahlesnél, a párt főtitkáránál arról érdeklődtek, mire számít a megbeszélések után, röviden csak annyit mondott: „alvásra”. Szüksége is lesz a pihenésre, hiszen az SPD, a CDU és a CSU összesen 75 képviselője ült újra tárgyalóasztalhoz, és nem határozták meg, meddig tartsanak a megbeszélések. Akár szerda délelőttig is egyeztethetnek, a cél ugyanis az, hogy szerdára bejelentsék a megállapodást.

Bőven van még mit tisztázni. A Zöldek egy képviselője ugyanis feltette az internetre az előzetes, 180 oldalas szerződés szövegét, amelyben még számos helyen szerepelt kérdőjel. Bizonyos témákban keddig is jelentősek voltak az álláspontok közötti különbségek. Egyebek mellett a külföldiekre kivetendő autópályadíj tekintetében. A javaslathoz ragaszkodik a CSU, Angela Merkel kancellár pedig hétvégén feltételekkel el is fogadta azt. A szociáldemokraták azonban továbbra is elutasítják. Nincs megegyezés a minimálbér bevezetésének mikéntjéről sem, és hosszas tárgyalások várhatóak a kettős állampolgárság kapcsán. A jelenlegi törvények szerint a Németországban született törököknek 23. születésnapjukig kell dönteniük arról, melyik ország állampolgárságát választják. Az SPD ezen a gyakorlaton változtatna, és azt akarja elérni, hogy a bevándorlók leszármazottjai mindkét ország polgárai lehessenek.

A megbeszélések során a CDU részéről érték bírálatok Angela Merkelt, aki egyes vélekedések szerint nem törődik a párt tagságának a véleményével. Az SPD-nél ezzel szemben megkérdezik a 473 ezres tagságot is, igaz, a szavazás végkimenetele meglehetősen képlékeny.

Fehér Könyv a skótok függetlenségi terveiről

Publikálás dátuma
2013.11.26. 14:02
Bannockburnben is a skót függetlenséget sürgetik ezzel a graffity-vel. Fotó: Jeff J. Mitchell/ Getty Images.
Eltökélten készülnek a skótok a jövő szeptember 18-ra tervezett függetlenségi népszavazásra. Alex Samond, a skót helyi kormányzat vezetője közzétette a beígért Fehér Könyvet, amelyben 670 oldalon indokolják, hogy miért is kell a nagyfokú helyi önrendekezési jogot élvező Skóciának elszakadnia Nagy-Britanniától. A skót első miniszter Glasgowban leszögezte: Skócia a jövőben is "konstruktívan együttműködne" az Egyesült Királyság többi tagjával, megtartaná a fontot, mint fizetőeszközt. A skótok továbbra is II. Erzsébet királynő alattvalói maradnának.

Salmond szerint a nagy kérdés, hogy a skótok hisznek-e magukban, hogy úgy vélik-e, ők a legalkalmasabbak arra, hogy a saját sorsukról döntést hozzanak. A kormányfő szerint a függetlenség révén Skócia végre képes lesz kihasználni teljes gazdasági potenciálját. Annál is inkább, mivel az északi-tengeri olajkincs 90 százaléka felett - a Fehér Könyv szerint - a függetlenség után Skócia rendelkezne, mivel az olaj- és gázkészletek nagy része a feltételezett skót felségvizeken található.

A skót elszakadás jelképes lépéseként búcsút mondanának a Trident atomtengeralattjáró-flottának, amely jelenleg Clyde skót kikötőben. a Faslane bázison állomásozik. Tizenötezer fős önálló fegyveres erőt hoznának létre, önálló hírszerzést, biztonsági szolgálatokat alapítanának. A skót hadsereg védelmi célokat szolgálna, és nemzetközi békefenntartó missziókban vállalna szerepet.

A függetlenné válás az ígéretek szerint nem adóemelést, hanem vállalati adócsökkentéseket hozna, és inflációkövető minimálbért garantálnának. Felállítanának 70-90 saját követséget, ez mintegy 120 millió fontos költséggel járna. Még a BBC-vel sincsenek megbékélve, saját közszolgálati adót hoznának létre, s újra állami kézbe vennék a postát. A Skót Nemzeti Párt (SNP) ingyenes óvodai ellátást ígér a három és négy éves gyerekeknek, sőt, a veszélyeztetett két éveseknek is.

A népszavazáson mindazok részt vehetnek, akik Skóciában élnek, akkor is, ha nem ott születtek. A skót származásúak, akik Nagy-Britannia más részén élnek, nem voksolhatnak.

A skót helyi törvényhozás vitát kezd a Fehér Könyvről.

Szerző