Előfizetés

Élet a gyilkos golyó előtt - remek képek Kennedyről

Publikálás dátuma
2013.11.22. 12:44

John F. Kennedy karizmatikus vezetővé vált, aki képes volt inspirálni a fiatalokat, emblematikus mondatait máig idézik. Megalakította a Békehadtestet, megálmodta, hogy az Egyesült Államok embert küld a Holdra. Aligahanem újraválasztották volna, ha esélyt kap a folytatásra. Nem kapott. Ma ötven éve, 1963. november 22-én merénylet áldozata lett a texasi Dallasban. A televíziós kor első elnökeként emlegetik, akit mindenki szinte személyes ismerősének érzett és aki igazán megragadta az emberek fantáziáját.

Bajnai: a kormány hagyja abba az adóámokfutást!

Bajnai Gordon arra szólította fel a kormányt, hagyja abba az "adóámokfutást".

A volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Századvég egyik kutatója tanulmányában kimutatta, hogy az egykulcsos adó 444 milliárd forint kiesést okozott a költségvetésnek, a pénz nagy része - átlagosan több mint egymillió forint - a társadalom felső tíz százalékához tartozóknál maradt, míg a többiekre megszorítások vártak.

Véleménye szerint az egy számjegyű személyijövedelemadó-kulcs - amelynek lehetőségéről Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt Japánban - ismét a szegényeket és a középosztályt sújtaná, mivel több mint 500 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés bevételeit, amit a kormány másképp, újabb megszorításokkal, például az áfa további emelésével, "rezsi- vagy stadionadóval" pótolna.

Hozzátette: az egykulcsos adó miatt bevezetett megszorítások elszegényedést okoztak, és 50 ezer munkahely szűnt meg amiatt. Szerinte az is ezzel függ össze, hogy a Jabil Circuit Magyarország Kft. - amellyel a kormány korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött - csaknem hétszáz embert bocsát el tiszaújvárosi üzeméből.

Az Együtt-PM vezetője elmondta, olyan adórendszert vezetnének be, amellyel a minimálbéresek havonta 8-10 ezer forinttal többet vihetnének haza. Megtartanák a családi adókedvezményt is. Fájni - mondta egy kérdésre válaszolva - csak Simicska Lajosnak és a Fidesz-kormányzás néhány ezer "haveri kedvezményezettjének" fog, azoknak, akik igazságtalanul jutottak trafikhoz, földhöz, nyertek közbeszerzéseket.

Bajnai Gordon szerint a kormányfő beismerő vallomást tett, amikor Japánban arról beszélt, évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni Magyarország euróövezeti csatlakozásáról. Az Együtt-PM vezetője szerint azonban Orbán Viktor gazdaságpolitikájával évszázadokba is beletelne, amíg az ország felzárkózik a nyugat-európai országokhoz.
Megemlítette, hogy a magyar GDP csak egy százalékkal múlja felül a válság mélypontján, 2009-ben mértet, miközben a lengyel gazdaság nyolc százalékkal nőtt ez alatt.
A volt kormányfő nem akarta kommentálni pártja népszerűségi mutatóit, mondván, az utóbbi napokban több, egymással ellentétes közvélemény-kutatási adat jelent meg.

Készenlétisek fogták el az idős nő támadóját

Készenléti rendőrök fogták el azt a tizenévest, aki megtámadott és megsebesített egy gyalogosan közlekedő idős nőt Tiszadobon.

A rendőrség ügyeletére csütörtökön délben, pár perccel 12 óra előtt jelentették be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen egy fiatal fiú megkísérelte kitépni egy gyalogosan közlekedő asszony kezéből a táskáját. Az elkövető a táskát ugyan nem tudta megszerezni, de a támadásban a 73 éves asszony elesett és megsérült. A bejelentést követően a Készenléti Rendőrség járőrei rövid időn belül elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 17 éves tiszadobi fiút, akit a Tiszavasvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán őrizetbe vettek, rablás kísérletének gyanújával, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.