Horvát kormány: a Mol adjon egyértelmű választ az INA-részvényekről!

A horvát kormány csütörtökön hivatalosan is egyértelmű válaszadásra szólította fel a Molt az INA-részesedésének sorsával kapcsolatban.

A horvát kormány arra kéri a magyar olajtársaságot, hogy egyértelműen és "haladék nélkül" tisztázza, értékesíteni akarja-e a közel 50 százalékos részesedését a horvát INA olajvállalatban - tartalmazza a kormányközlemény.
"Horvátország úgy hiszi, fontos, hogy a Mol világosan jelentse be, ha feltétel nélkül értékesíteni akarja az INA-ban levő részesedését. Nem vitatjuk, hogy a Mol joga eldönteni, mit akar csinálni az INA-részvényekkel, de álláspontjának tisztázása kulcsfontosságú a kormány további lépéseinek szempontjából" - fogalmaznak a kommünikében.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése, de a horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.
Múlt pénteken a Mol Nyrt. igazgatósága az INA-ban lévő részesedés eladásának előkészítésére adott felhatalmazást az ügyvezető testületének. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök és Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter azóta egymásnak részben ellentmondó kijelentéseket tett, hogy Horvátország hogyan fog reagálni a Mol bejelentésére.

Horvátországban eddig nem volt hivatalos álláspont az ügyben, csak annyi volt biztos, hogy a zágrábi kormány véleménye szerint a horvát állam elővásárlási joggal rendelkezik az INA olajcég Mol által birtokolt részvényeire. A csütörtöki közlemény alapján a végleges horvát hivatalos álláspont csak a Mol következő lépése után fog megszületni. Erre utal, hogy a közleményben a Molt ésszerű időn belüli, de késedelem nélküli válaszadásra kérték Zágrábban.

Szerző

Index - Ismét elveszített az OTP egy devizahiteles pert

Az OTP Bank a héten már másodszorra vesztett el másodfokon, jogerősen egy devizahiteles pert, ezúttal a Fővárosi Törvényszék ítélt az adós javára - írta az Index hírportál. Az MTI-nek a hitelintézetnél elmondták, hogy az OTP felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához.

 Az Indexnek a felperes ügyvédje, Kiss-Gáll Éva elmondta, a szerződést 2007 októberében kötötték, és - szemben a devizahitel-szerződések nagy részével - nem svájcifrank-, hanem jenalapú szerződés volt. A kereset - több másik devizahiteles keresettel ellentétben - nem a tisztességtelen kikötések érvénytelenítését kérte, hanem egy megállapítási kereset volt, amely az egész szerződés semmisségének megállapítására irányult. 

A másodfokú bíróság mind az árfolyamrés, mind az egyoldalú utólagos szerződésmódosítás miatt az ügyfélnek adott igazat. Így a banknak és az ügyfélnek el kell számolnia egymással, méghozzá forintban - feltéve, hogy az OTP nem ad be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához. Kiss-Gáll szerint - a Kúria polgári kollégiumának egyértelmű állásfoglalását követve - az elszámolás során figyelembe kell majd venni az ügyfél eddigi befizetéseit is - írja az Index, amely emlékeztet arra, hogy a héten korábban a Szegedi Ítélőtábla ítélt a bankkal szemben. 

Az OTP Bank az MTI megkeresésére közölte: első fokon az OTP Bank nyerte a pert, a másodfokú eljárásban az ügyfélnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék. A hitelintézet nem ért egyet a döntéssel, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához. Az ítéletet akkor tudják részletesen értékelni, miután írásban megkapták - tették hozzá.

Szerző

A nagy rezsivalóság: Értesítjük, hogy az ön díja megnövekszik

Publikálás dátuma
2013.11.14. 13:28

A gáz- és áramárat kétszer is (10-10 százalékkal) visszakalapálta a kabinet, hirdette nagy garral a kormány, majd a hatalom a szemétszállítási díjnak is hadat üzent. És természetesen le is győzte. A szemétszállítási díj tagadhatatlanul csökkent, ám sok-sok embernek mégis méylebbre kell a zsebébe nyúlnia, ha rendezni akarja a számlát. Az ellentmondás csak látszólagos: a kormány ugyan lemetélte a szeméttarifát, de a kisebb kiadások okán számosan vesztettek el különböző - általában lakás- és egyéb ingatlanfenntartáshoz kapcsolódó támogatásokat. E dotációk kiesését azonban senki nem kompenzálja, így az sok-sok ember drága mulatség a rezsicsökkentés. (Erről rézsletesebben a Népszava holnapi számában vagy honlapunkon olvashat majd.) Íme egy erről szóló dokumentum. 

Szerző