Előfizetés

Belvárosi tanyaprogram - Rogán kerülete járt jól

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2013.11.14. 06:18
Tóbiás József és Gőgös Zoltán az agrárium súlyos helyzetével szembesítette a kormányt a Hold utcai vásárcsarnok előtt FOTÓ: BIEL
A budapesti belvárosi Hold utcai piacon "hívta tetemre" a Fideszt és a kormányt az MSZP szembesítő kampányának negyedik állomásán Tóbiás József, a párt frakcióvezetője és Gőgös Zoltán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Az ellen titltakoztak, hogy a tanyafejlesztési program legnagyobb szeletét a Rogán Antal kerülete kapta, miközben a vidék és az agrárium fejlesztésére tett ígréteiből a kétharmad szinte semmit sem teljesített.

Furcsa döntés született a harmadik alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program idei pályázati kiírásának nyerteseiről.

Ez ellen tiltakozott tegnap a főváros V. kerületében, a Hold utcai piac bejáratánál az MSZP szembesítő kampányának negyedik állomásán Tóbiás József, az MSZP országygyűlési frakcióvezető-helyettese és Gőgös Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke.

Az eredetileg 1,9 milliárd forintos tanyafejlesztési pályázat több mint 10 százalékát, a legnagyobb vissza nem térítendő támogatási összeget, 226 millió forintot ugyanis az a belvárosi kerület nyerte el, amelynek polgármestere Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Gőgös Zoltán a sajtótájékoztató előtt már terepszemlét tartott a sikeresen pályázó objektumban, s a Népszavának elmondta, egy "előnye" már biztosan van a döntésnek, hogy az amúgy megtizedelt Élelmiszerbiztonsági Hivatal kirendeltsége a Hold utcai piacon működik, így gyorsan tudják ellenőrizni páldául a tanyasi termékeket.

"Feltéve, ha lesz olyan tanyasi, aki elhozza ide az áruját, mert sem tömegközlekedéssel, sem gépkocsival nem egyszerű megközelíteni ezt a védett övezetet" - vélekedett a logisztikai nehézségekről Gőgös.

A szakpolitikus azt is kifogásolta, hogy miközben a Belváros a legnagyobb falatot hasította ki a pályázati pénzből, a jelentkezők majd' harmadát, 250 tanyasi pályázót elutasítottak.

Az időközben 3,5 milliárd forintra emelt keretből több mint félezer pályázó kap vissza nem térítendő támogatást.

Igaz, nem csak a budapesti kerület, de például több Pest megyei település, mint Cegléd, Délegyháza, Farmos, Kocsér, Kőröstetétlen, Nagykáta, Nyársapát, Ráckeve, Sülysáp, Tatárszentgyörgy, Újszilvás, Vasad és a Gödöllői Szent István Egyetem is nyert.

Gőgös szerint még az is elfogadható lett volna, ha a fővárosban is nyernek tannyafejlesztési programban támogatást, de a belvárosnál kedvezőbb helyszínt is találhattak volna, ahol logisztikailag megoldható az áru szállítása.

Gőgös úgy vélte, a Hold utcai piac fejlesztésénél, felújításánál fontosabb lett volna egyebek mellett a tanyák villamosítása, mert anélkül fejleszteni a tanyasi gazdaságokat nem lehet.

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes szélesebb kontextusba helyezve a Hold utcai ügyet, arról beszélt, hogy a kormány tönkreteszi az agráriumot és rontja a vidéken élők felemelkedési lehetőségeit.

A Fidesz fejlődő vidéket ígért, ugyanakkor társadalom- és oktatáspolitikájával éppenhogy elveszi a felemelkedés lehetőségét a vidéken élőktől.

Gőgös Zoltán ehhez még hozzáfűzte: az Orbán-kormány a termelőképes agrárium maradékát is szétveri, tönkretéve a kis és közepes vállalkozásokat.

Magyarország mára "70-80 százalékban gabonatermelő országgá silányodott", mert sokan úgy érzik, a kormány földbirtokpolitikája miatt túlságosan kockázatos az állattartás.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményben reagált a Hold utcai szembesítésre. Szerintük a hazai tanyagazdaságok sikeres működésének alapfeltétele, hogy termékeiket nagyobb városok piacain is értékesíteni tudják.

Arra a felvetésre, hogy egyetlen fővárosi nyertes szerepel a pályázók között, az V. kerületi Hold utcai piac, az volt a válasz, hogy lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a friss tanyasi termékek európai körülmények között jussanak el a vásárlókhoz.

BÉT - Az OTP volt a nap vesztese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 279,39 pontos, 1,49 százalékos csökkenéssel, 18 448,55 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI-nek elmondta: szerdán lefelé korrigálással indult a nap. Külföldön kis fordulat volt annak hírére, hogy az Európai Központi Bank (EKB) további likviditásbővítő intézkedéseket tervez, a magyar piacon azonban maradt a korábbi tendencia.

A BÉT-en általános eladói nap volt, s a nap vége lett a legcsúnyább. A BUX-index is leesett a 200 napos mozgóátlag (18 650 pont) alá. Az OTP mintegy 2,6 százalékot, a Richter is 1,7 százalékot esett. A bankpapír nagy forgalom mellett egész nap gyenge volt, a Richter a záróárnál volt lejjebb is, de visszakúszott a nap végére.
Sőre Balázs a nap vesztesének nevezett OTP-vel kapcsolatban megjegyezte, hogy a következő támasza 4200 forinton van. A hitelintézet csütörtökön hozza nyilvánosságra eredményét, a nagy forgalom melletti esés a szakértő szerint ezzel lehet összefüggésben.

A Mol ára 95 forinttal, 0,66 százalékkal 14 350 forintra csökkent, 481,8 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 117 forinttal, 2,63 százalékkal 4333 forintra esett, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,73 százalékkal 277 forintra erősödött, forgalma 414,0 millió forint volt.
A Richter 75 forinttal, 1,70 százalékkal 4328 forintra gyengült, forgalma 4,3 milliárd forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 5 forinttal, 0,02 százalékkal 27 705 forintra nőtt.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1193,84 ponton zárt szerdán, ez 21,49 pontos, 1,77 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában csak a takarmánykukorica és a napraforgó ára változott.
A takarmánykukorica decemberi elszámolóára 200 forinttal 44 500 forintra mérséklődött, a júliusi ugyanakkor 200 forinttal 46 200 forintra drágult.
A napraforgó decemberi ára 6100 forinttal 96 100 forintra emelkedett.
A malmi búza változatlanul 50 000, a takarmánybúza pedig 48 000 forintba kerül decemberre.
A takarmányárpa decemberi ára továbbra is 45 000 forint.
Nem változott a repce ára sem, márciusra 107 000 forint maradt.

Egy magyar segít megtalálni a tájfunban eltűnt másik magyart

Publikálás dátuma
2013.11.13. 20:25
Tacloban, Fülöp-szigetek. Fotó Kevin Frayer/Getty Images.
A konzuli szolgálatnak nincs újabb információja a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgárokról, jelentkezett viszont egy ott élő magyar, és felajánlotta a segítségét, nyelv- és helyismeretét - közölte a Külügyminisztérium.

Egy magyar állampolgárról, egy 28 éves férfiról tudnak, aki a tájfun idején a katasztrófa által leginkább érintett Leyte szigetén tartózkodott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni. Emellett két olyan ember szerepel a konzuli szolgálat adatbázisában, aki jelezte, hogy a Fülöp-szigetekre látogat, fel is vették a kapcsolatot a megadott személyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

A Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országba a jakartai magyar nagykövetet akkreditálták, így attól a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának. 

A jakartai nagykövetséget megkereste egy Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar állampolgár, aki biztonságban van, és érdeklődött, hogy miként segíthetne a nyelv- és helyismeretével. A külképviselet tájékoztatta arról, hogy mely magyar segélyszervezetek munkatársai utaztak ki az országba, megadta az elérhetőségüket, éa javasolva, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

A Baptista Szeretetszolgálat 52 órás utazás és várakozás után kedd éjszaka a Fülöp-szigeteki Taclobanba érkezett és munkába állt a szervezet humanitárius csoportja, hogy segítsen a tájfun túlélőinek. A baptisták ötezer dollár értékű segélyszállítmányt vittek magukkal, amely ivóvízből, élelmiszerből és egy generátorból áll. Egy munkatársuk a tervek alapján elindul a helyi partnerekkel a korábban eltűnt magyar fiatalember utolsó ismert lakhelyére.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben megerősítették, hogy nem javasolják az utazást az ország középső részére, ahol a tájfun lesújtott. Repülőterek semmisültek meg, a telekommunikációs szolgáltatás továbbra is akadozik, a leginkább érintett tartományokban nincs áram. A jelentős mennyiségű törmelék és hulladék miatt több terület megközelíthetetlen. Nincs elég ivóvíz és élelem, fosztogatók járják az utcákat, az emberek élelem után kutatnak. 

A Fülöp-szigeteken 2275-re nőtt a Haiyan tájfun halottainak száma. Az ENSZ szerint minden idők egyik legerősebb vihara több mint 11 millió embert érintett, és 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.