Előfizetés

Áfacsökkentést várnak a baromfipiaci szereplők is

Az alapvető élelmiszerek, köztük a baromfihús és az étkezési tojás áfacsökkentése segítheti leginkább a legális ágazati szereplők hosszú távú működését a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint; a szakmai szervezet a sertésszektorban bejelentett csökkentéssel arányos baromfiágazati intézkedésekben bízik.

A BTT más meghatározó szakmai szervezetekkel együtt évek óta szorgalmazza, hogy a kormány jelentős mértékben csökkentse az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) kulcsát - írja a terméktanács a közleményében.

A szervezet jó irányba tett első lépésként értékeli, hogy januártól a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élősertés és a hasított félsertés áfája. A BTT szerint a döntés hozzájárulhat ahhoz, hogy a szürke- és feketegazdaság jelentős mértékben visszaszoruljon a sertéságazatban.

A szakmai szervezet szerint ilyen irányú lépésekre a nagyobb gazdasági súllyal rendelkező baromfiágazatban is szükség lenne, mert a szürke- és feketegazdaság részaránya itt is legalább olyan jelentős. Ugyanakkor a baromfihúsokat és étkezési tojást termelő ágazatokban nincsenek olyan köztes termékek, amelyeknél az áfacsökkentést kisebb lépésekben el lehetne kezdeni. A BTT továbbra is a végtermékek, a baromfihús és az étkezési tojás érdemi áfacsökkentését tartja ágazati szempontból kiemelten fontos, végső megoldásnak.

Amíg a forgalmi adó mérséklését a költségvetés nem teszi lehetővé, több sürgős beavatkozásra lenne szükség - közölte a BTT. A terméktanács azonnali intézkedésként szorgalmazza, hogy valamennyi friss, fagyasztott és tovább feldolgozott baromfitermék forgalmazásánál tegyék kötelezővé a szigorú számadású szállítójegyet és az egyidejű számlakíséretet, illetve a baromfitermékek forgalmazását ellenőrizhető - megfelelő infrastrukturális - feltételekhez kössék.
Emellett a BTT szerint a baromfiimportőr cégek számára elő kellene írni, hogy a behozatalt a termékek beérkezése előtt öt nappal kötelezően jelentsék be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Néhib). További szigorításként pedig valamennyi ágazati szereplőt kötelezni kellene arra, hogy anyagforgalmának bemutatásához az éves adóbevallás mellé analitikus mellékletet is csatoljon.

A szervezet mielőbb várja a mintegy hatvanezer munkavállalót foglalkoztató, 90 százalékban hazai tulajdonú magyar baromfiágazat egészét segítő kormányzati kezdeményezéseket és lépéseket - áll a BTT közleményében.

Infláció - A dohánytermékek okozták a fő meglepetést

A vártnál sokkal kevésbé emelkedő dohánytermék-árak okozták a fő inflációs meglepetést a múlt hónapban - vélekedtek az előrejelzésektől messze elmaradó októberi magyarországi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem látják tartós defláció kialakulásának kockázatát a magyar gazdaságban.

A KSH adatai szerint októberben 0,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció a szeptemberben mért 1,4 százalék után. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni befektetési és elemzőházak szakértői 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak az októberi inflációra, és csak decemberre, az újabb közműdíj-csökkentés dezinflációs hatásainak érvényesülése után jósoltak 1 százalék alatti éves inflációt.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza azt emelte ki a keddi adatismertetés utáni értékelésében, hogy jóllehet Magyarországon és Csehországban egyaránt 0,9 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció októberben, Magyarországon azonban a maginfláció továbbra is meglehetősen magas, Csehországban viszont az így számolt inflációs mutató immár negatív.
Jackson szerint ennek alapján Csehország esetében megalapozottabbak a defláció kockázatával kapcsolatos aggodalmak, mint Magyarországon.

Az MTI kérdésére, hogy Magyarországon a novembertől érvényes újabb közműdíj-csökkentés fogyasztói szintű dezinflációs hatásának megjelenése után sem kell-e tartani deflációtól, a Capital Economics londoni közgazdásza kifejtette: nem zár ki néhány havi negatív inflációt Magyarországon, ám a januárban végrehajtott előző közműdíj-csökkentés hatása jövő januártól kiesik a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyarországi inflációs adatokból, és így - a belépő bázishatások révén - onnantól ez a tényező inflációemelő hatású lesz éves összevetésben.

Jackson hozzátette: véleménye szerint akkor lenne nagyobb kockázata a "deflációs csapda" kialakulásának - vagyis a háztartási kiadásoknak a negatív inflációt követő, és azt tovább erősítő folyamatos halasztásának -, ha a magyarországi maginfláció is negatív tartományba fordulna.

A Capital Economics elemzője szerint a teljes kosárra számolt infláció meredek csökkenése azonban így is növeli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által folytatott enyhítési ciklus kiterjesztésének esélyeit. A ház az idei év végére 3,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot vár, Jackson szerint azonban az alacsony magyarországi infláció és az eurójegybank (EKB) által múlt héten végrehajtott kamatcsökkentés nyomán nőtt az ennél is agresszívabb magyarországi monetáris enyhítés esélye.
A keddi adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai közölték: számításaik szerint a várt és a tényleges inflációs ütem közötti különbségből 0,2 százalékpontnyi adódik a dohánytermékek árának a várakozásoknál sokkal kisebb emelkedéséből.

A ház elemzői szerint a dohányfélékre megállapított kiskereskedelmi árrés korábbi emelésének átszűrődő hatása a múlt hónapban pedig megszűnt, és most már nem valószínű, hogy a későbbiekben ez a hatás ismét megjelenik a fogyasztói árakban.

A 4cast szakértői szerint ez "tartós lefelé ható sokkot" jelent a következő tizenkét hónapra szóló inflációs előrejelzésekre.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is azt emelték ki keddi értékelésükben, hogy a dohánytermékek ára a szeptemberi megugrás után októberben nem emelkedett tovább. A ház szakértőinek véleménye szerint ez arra vall, hogy a kiskereskedelmi árrés emeléséből eredő kiigazítás nagy része már végbement.

A cég londoni elemzői az új inflációs adatok nyomán az általuk eddig várt 2,00 százalékról 1,7 százalékra módosították a jövő évi átlagos inflációra adott előrejelzésüket. Számításaik szerint ugyanis a meglepetésszerűen alacsony októberi inflációs ütem a következő tizenkét hónap átlagos inflációját is hozzávetőleg 0,3 százalékponttal csökkenti.
A JP Morgan szakértőinek keddi előrejelzése szerint idén decemberben mindössze 0,4 százalék lesz a tizenkét havi összevetésben számolt infláció Magyarországon.

A cég ugyanakkor érvényben hagyta azt a prognózisát, amely szerint 2014 negyedik negyedévében jelentősen visszagyorsul az inflációs ütem; a ház londoni elemzői 2014 decemberére 3,2 százalékos éves ütemet várnak abban az esetben, ha nem lesznek újabb hatósági közműdíj-csökkentések.

A JP Morgan szakértői fenntartották azt a prognózisukat is, hogy az MNB monetáris enyhítési ciklusa a 3,00 százalékos alapkamat elérése után befejeződik. A cég elemzői szerint ugyanis a középtávú infláció kilátások nem változtak, és a teljes kosárra számolt éves ütem 2014-2015-ben várhatóan visszatér az MNB célszintjére, így a monetáris tanácsot várhatóan a mostani inflációs meglepetés sem készteti a vártnál agresszívabb enyhítésre.

Mindemellett valószínűleg a piaci kondíciók is kedvezőtlenebbé válnak a további kamatcsökkentések szempontjából, amikor az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) hozzákezd mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséhez - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza keddi értékelésében ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy az MNB 2014-ben 2,80 százalékig csökkenti alapkamatát. Hewitt szerint a piaci kondícióktól függően nem lehet kizárni ennél is alacsonyabb MNB-alapkamatot.

g

Kapcsolódó
Nagy a maginfláció

Felgyújtotta magát egy 20 éves szerzetes

Felgyújtotta megát egy húszéves tibeti szerzetes kedden az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány egy településén; a hatóságok a tüzet eloltották, úgy tudni, a férfi életben van - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap internetes oldalán emigráns tibeti szervezetekre és az amerikai Szabad Ázsia Rádióra hivatkozva.

A Gjal nevű fiatalembert kórházba szállították, a kórház épületét rendőrök vigyázzák. Az International Campaign for Tibet (ICT) amerikai központú szervezet honlapján közzétett kapcsolódó képen egy lángoló alak látható az út közepén, akit néhány méteres távolságból több mint tucatnyi ember néz.

2009 márciusa óta állítólag több mint 120 önégetést jelentettek tibetiek lakta kínai területekről, s ezekről külföldi tibeti szervezetek szerint a kínai elnyomás elleni tiltakozások, illetve az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma hazatérését követelő akciók. Pekingi és helyi tibeti vezetők ezzel szemben úgy vélik, hogy a Tibet függetlenségéért küzdő erők küldik a halálba a többnyire fiatal embereket "önös céljaik", a "tibeti kérdés" nemzetközi szinten napirenden tartása érdekében.

A kínai hatóságok korábban több olyan esetet tártak fel, amelyek mögött felbujtók voltak, ezekről a kínai központi televízió dokumentumfilmet is bemutatott. Az egyik szerzetes "felbujtót" felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, mások rövidebb-hosszabb idejű börtönbüntetést kaptak.

A legújabb esettel kapcsolatban megfigyelők megjegyzik: időzítésének nagy valószínűséggel köze lehet ahhoz, hogy Pekingben kedden ért véget a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának ülése, amelyen az ország gazdasági és társadalmi fejlődését hosszú távon meghatározó döntéseket hoztak.