MSZP: a kormány hívjon EBESZ-megfigyelőket a választásokra!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, haladéktalanul intézkedjen, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői biztosítsák a jövő évi országgyűlési és EP-választás tisztaságát.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője követelésüket azzal indokolta: gyanítják, hogy a Fidesz "a bajaihoz hasonló választási csalásokra készül mind a 11 ezer szavazókörben".
Egy megfigyelő tíz szavazókört tud felügyelni, így legalább ezer EBESZ-megfigyelőre volna szükség - részletezte keddi sajtótájékoztatóján, rákérdezve, a kormány tett-e már lépéseket azért, hogy nemzetközi megfigyelők vegyenek részt a magyarországi választásokon.
Hozzátette: ez a legfejlettebb demokráciákban is megszokott.

Szanyi Tibor arról is beszélt, hogy a kormányoldal lényegében kizárta a választójogból azokat, akiknek van magyarországi lakcímük, de külföldön dolgoznak. Ezt azzal magyarázta, hogy a határon túl élő kettős állampolgárokkal szemben ők nem szavazhatnak levélben, így ha részt akarnak venni a választáson, haza kell utazniuk Magyarországra vagy el kell menniük valamelyik külképviseletre.

Ez azonban - folytatta a szocialista politikus - azt jelentené, hogy a londoni nagykövetségen körülbelül 200 ezer ember voksolhatna, ami kivitelezhetetlen. Szanyi Tibor úgy fogalmazott: ennyi választó fogadására egy stadion sem lenne elég, nemhogy egy követségi iroda.

Valószínűbb azonban - mondta -, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön dolgozó magyar állampolgárok nem fognak tudni elmenni szavazni. Erre hivatkozva sürgette, a kormány nekik is tegye lehetővé, hogy levélben adják le voksukat, ám szerinte az internetes szavazás is "teljes biztonsággal" megoldható lenne.

Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy még mindig nem teljesek a választási eljárási részletszabályok, noha ismertetése szerint korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, úgy fair, ha egy évvel a voksolás előtt mindenki ismeri a feltételeket.

Szerző

Tovább gyengült a vád a BKV-perben

Két tanú is vallomást tett Kecskeméten a BKV-per keddi tárgyalásán: ismét a szentendrei HÉV-vonal utastájékoztató rendszerének kiépítése volt a téma. 

Elsőként Egervári Ajtonyt hallgatta meg a bíróság. A C.C. Soft Kft. egykori igazgatója a bíró kérdésére fenntartotta korábbi állítását, miszerint az eredeti ajánlatukban szerepeltetett kijelzőket a közlekedési vállalat kérésére módosították abból a célból, hogy azokat a BKV reklám,- illetve promóciós célra is fel tudja használni. Hozzátette: a C.C. Soft-nak megállapodása volt az Electro Word-del arra vonatkozóan, hogy a beszerzett LCD tévék ipari üzemeltetése kapcsán milyen garanciális feltételeket vállal a BKV felé a C.C. Soft. Ez emelte meg a szerződés összegét. A C.C. Soft szakmai felkészültségéről azt mondta, hogy abban az időszakban a projekten dolgozó vezető munkatársuk ma a Synergonnál dolgozik a Futár-rendszer megvalósításán, szintén vezető pozícióban. Kiemelte, hogy a sajtóban megjelenő cikkek hozzájárultak ahhoz, hogy nem szerződött ezután velük az állami-, illetve az önkormányzati szektor, holott korábban százmilliós nagyságrendben dolgoztak különböző projekteken.

A második tanú M. György volt, aki a HÉV-vonal biztosítóberendezését kiépítő Thales Magyarország Kft.-nél ebben az időszakban ügyvezetőként tevékenykedett. Elhangzott: 2005 áprilisában nyerték el a megbízást a HÉV-vonal felújításával kapcsolatosan a biztosító berendezések kiépítésére. Kiemelte, hogy akkor még nem volt szó utastájékoztatási rendszer kiépítéséről. Több megbeszélés után arra jutottak, hogy a BKV kidolgozza a műszaki specifikációt, ami alapján a két cég összehangolja a rendszereiket. A Thales ajánlata erre 246 ezer euróról szólt. A tanú nyilvánvalóvá tette: őket nem kötelezhették arra, hogy a szerződésükben nem szereplő munkát ingyen elvégezzék egy másik projekt, tehát az utastájékoztató rendszer kiépítésével kapcsolatosan. Megjegyezte: gyengének érezte a BKV projektmenedzsmentjét az ügymenetben, érdemi reakció nem volt a közlekedési vállalat részéről az ajánlatukra, ezért ez az elem kikerült a projektből. A vádirat azt állítja: már 2007. júliusában, a C.C. Soft-BKV szerződés aláírásakor látható volt, hogy a Kft. nem képes megfelelően kiépíteni a rendszert, mivel nem tudott megállapodni a Thales-szel. Ennek kapcsán a tanú elmondta: csak július végén vették fel a kapcsolatot a C.C. Soft-tal, októberre tisztázódtak a műszaki elvárások a BKV részéről, és a Thales novemberben adta az említett ajánlatot. Megítélése szerint ez a vádirati megállapítás tehát nem helytálló.

Szerző

Módosított menetrenddel jár több belföldi és nemzetközi vonat

Felújítások miatt a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, illetve a Budapest-Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalon módosított menetrend érvényes keddtől, a változás belföldi és nemzetközi InterCity vonatokat is érint - tudatta a Mávinform.

Közleményük szerint a nyíregyházi vonalon Szajol és Püspökladány között végzett pályaátépítési munkák miatt kedden és szerdán módosított menetrend érvényes. Két vonat helyett Fegyvernek-Örményes és Püspökladány között vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat. A kör InterCity vonatok rövidebb, Budapest-Nyíregyháza-Budapest útvonalon közlekednek.

Berettyóújfalu és Mezőpeterd állomások között hídfelújítást végeznek keddtől december 13-ig. Emiatt a nemzetközi vonatok (Hargita, Bihar, Ady Endre) módosított menetrend szerint közlekednek. Vonatpótló buszok járnak Püspökladány és Biharkeresztes, egy vonatpár helyett pedig a Püspökladány-Nagyvárad szakaszon. Ugyancsak autóbuszos pótlás vonatkozik a személyvonatokra Berettyóújfalu és Biharkeresztes között. Továbbá a Corona nemzetközi gyorsvonat kerülővel közlekedik, Debrecen, Nyírábrány és Érmihályfalva érintésével.

Szerző