Előfizetés

Horgászokat mentettek ki a vízi rendőrök a Tisza-tóból

Két bajba jutott horgász a vízi rendőrök és a tűzoltók segítségével jutott ki a partra a hét végén a Tisza-tóból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Botkáné Belinszky Nóra tájékoztatása szerint a férfi és a nő vasárnap a délelőtti órákban indult el a tiszaszőlősi Aranyosi kikötőből horgászni, de az alacsony vízállás miatt a ladikkal megrekedtek egy homokzátonyon, és nem tudtak kijutni a partra. Miután a vízi járművet az egyre erősödő szél továbbsodorta, a bajbajutottak a tiszafüredi Szabics kikötőből kértek segítséget.
A Kiskörei Vízrendészeti Rendőrőrs munkatársai és a tiszafüredi hivatásos tűzoltók hajókkal közelítették meg a megfeneklett ladikot, és a bejelentéstől számított egy órán belül közösen kimentették a horgászokat.

Felgyújtották a békéscsabai menekültügyi őrző több helyiségét

Publikálás dátuma
2013.11.11. 18:45

Ablakokat törtek ki és három lakószobát felgyújtottak hétfő délután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központjában az ott elhelyezettek közül egyelőre nem azonosított emberek.

A katasztrófavédelem a tüzet eloltotta. Az intézményben az eset során 192 menekültügyi őrizetben lévő külföldi, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és Rendőrség 44 munkatársa tartózkodott.
Az eddigi információik szerint senki nem sérült meg. A károk felmérése még tart. A menekültügyi őrizetben lévő 192 külföldi állampolgár elhelyezéséről intézkedtek.

A békéscsabai intézmény olyan emberek elhelyezésére szolgál, akiknek a menekültügyi eljárása folyamatban van, tehát akikről a menekültügyi hatóság még nem állapította meg, hogy jogosultak-e nemzetközi védelemre - olvasható a BÁH közleményében.
Tóth Tibor, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen tömeges életmentést hajtottak végre, a füsttel teli épületből 26 békéscsabai hivatásos tűzoltó menekítette ki az embereket.

Az épület első szárnyában két szinten több helyiség égett és a lángok a tetőre is átterjedtek. A Békés Megyei Katasztrófavédelem és a Műveletirányítási Központ helyszínen tartózkodó munkatársai 42 perc alatt eloltották a tüzet. Hozzátette: a tűzeset ügyében hatósági eljárás keretében tűzvizsgálat indul.

Ismét előzetes letartóztatásba helyezték a tescós rablót

Ismét előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn azt a férfit, akit a budaörsi Tesco áruház pénzszállítójának 2005-ben történt kirablásával és egy pénzváltó házaspár meggyilkolásával vádolnak - közölte a Fővárosi Törvényszék a bíróság honlapján.

A házi őrizetben lévő S. Péterrel szemben azért indult újabb nyomozás, mert fegyver, lőszer és robbanóanyag beszerzésére adott megbízást egy ismerősének. A megrendelt tárgyakat azonban már nem tudta átvenni, mert a nyomozó hatóság múlt pénteken elfogta, őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint S. Pétert a Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsított óvadék megállapítására irányuló kérelmét elutasította a bíróság.

Mint írták, a Fővárosi Főügyészség a bűnismétlés veszélye miatt a gyanúsított előzetes letartóztatását, míg S. Péter védője az ügyészi indítvány elutasítását, illetve technikai nyomkövető eszköz alkalmazásával házi őrizet elrendelését indítványozta.
A Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak. Végzésében rámutatott, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, jelenleg több igen súlyos cselekmény, köztük az egyik legsúlyosabban büntetendő, több emberen, nyereségvágyból, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt folyik eljárás ellene.
A végzés szerint S. Péter előélete, a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetése miatt folyamatban lévő büntetőeljárás és a házi őrizet hatálya alatt elkövetett újabb bűncselekmény megalapozza a bűnismétlés veszélyét, vagyis azt, hogy kényszerintézkedés hiányában az előkészített bűncselekményt befejezné, illetve újabbat követne el - olvasható a közleményben.

A bíróság kiemelte: a kényszerintézkedés elrendelését nem a szökés, elrejtőzés veszélye tette szükségessé, és a nyomkövető eszköz nem volna alkalmas a bűnismétlés veszélyének kizárására, az óvadék megállapítását pedig a jogszabály is kizárja.
A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így arról jogerősen a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.
Az ügyészség azzal vádolja a férfit és társait, hogy 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a kiérkező rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. Emellett 2004 novemberében megöltek egy valutaváltó házaspárt, egy évvel később pedig Érd határában egy pénzszállítót fosztottak ki.
A férfi azért volt házi őrizetben, mert lejárt az előzetes letartóztatás négy éves határideje. Az eljárás azért húzódott el ennyire, mert korábban négy bíró is elfogultságot jelentett be. Az ügyet most tárgyaló bírót a rendőrség tanúvédelmi szolgálata napi 24 órában védi, az ügyész nemzetbiztonsági védelmet kapott.