Használható tudás kell

Publikálás dátuma
2013.11.11. 06:15
A gyakorlati tudást a valódi gyártással azonos oktatási és gyártási körülmények között sajátíthatják el FORRÁS: AUDI
Egyre gyorsabban változó igényekhez kell igazodnia a hazai szakképzésnek. A piaci szereplők ezért igyekeznek minél inkább bekapcsolódni a szakemberek képzésébe is, hogy a fiatalok használható, versenyképes tudással indulhassanak a munka világába. Az MKIK felmérései azt bizonyítják, hogy az utóbbi időben növekedett a szakmunkások presztízse is, főleg a jól fizető szakmákban.

- A legfontosabb szempont, hogy a tanulók piacképes tudással kerüljenek ki az oktatási intézményekből. Ezért is fontos a világ számos országában bevett, úgynevezett duális, más néven vállalati képzés hazai támogatása - mondta a Népszavának Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) oktatási alelnöke, aki maga is egy vállalkozás vezetője.

Ennek a képzésnek a lényege, hogy a fiatalok a szakmai tudást a vállalati gyakorlat során szerzik meg. Bihall szerint minden általa ismert megoldás közül ez a legéletképesebb és a leghatékonyabb.

A korábbi időszakban éppen az volt a pici szereplők leggyakoribb kifogása a szakképzéssel szemben, hogy túlságosan is az elméleti képzésre helyezte a hangsúlyt.

Az MKIK felmérései azt bizonyítják, hogy az utóbbi időben növekedett a szakmunkások presztízse is, főleg a jól fizető szakmákban. Ezt tanulmányi versenyekkel, tudatos pályaorientációs tevékenységgel, a piaci kereslet-kínálat figyelembevételével lehet elérni.

Adódnak azonban hiányszakmák, elsősorban a fizikai munkát igénylő ágazatokban, mint az építő-szerelő iparban. A gépiparban a forgácsolók, a hegesztők, a szerszámkészítők és az elektronikai szakmunkások a legkeresettebbek, és nő az igény egy viszonylag új területen, a mechatronikában jártas szakemberek iránt is.

Bihall rendkívül fontosnak nevezte, hogy sok nagy cég kapcsolódott be a hazai szakképzésbe, például olyan - Magyarországon is jelenlévő - autóipari nagyvállalatok, mint a Mercedes, az Audi, illetve ezek beszállítói, például a BOSCH.

A nagyvállalatok rájöttek, ha a számukra megfelelő, jó szakembereket akarnak, akkor nekik is szerepet kell vállalniuk a szakképzésben, így tudnak gondoskodni a tervszerű utánpótlásról.

A német mintájú duális szakképzést és duális főiskolai képzést a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezette be Magyarországon elsőként - együttműködve többek között a helyi szakiskolákkal (Gáspár András és a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola) és a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karával (GAMF).

A három-, illetve három és fél éves szakmai képzéseket a cég utánpótlás-igényéhez igazodva dolgozták ki, mely szerint a tanulók az elméleti ismereteket a szakképzésért felelős oktatási intézményben, a gyakorlati tudást viszont már a valódi gyártással azonos oktatási és gyártási körülmények között sajátíthatják el. Ez teszi lehetővé, hogy folyamatosan és magas szinten tudják tartani a szakképzés rendszerét.

A szakképzett munkaerő-utánpótlás biztosításával mára a régió Magyarország egyik legfontosabb iparvidékévé vált, autóipari súlyponttal. A képzés Kecskeméten ugyanolyan színvonalú, mint a német telephelyeken, hiszen az itt készülő járművek minősége sem lehet alacsonyabb a Németországban gyártott autók minőségénél.

A duális szakképzés 2011-ben indult gépjárműmechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó szakokon. Új szakmaként tavaly elindult a szerszámkészítő szakmunkástanulók képzése is.

Dudás István, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője maga is részt vesz az egyetemi képzésben, s ez biztosítja a folyamatos kapcsolattartást.

Az egyetemi hallgatók naprakész információt kapnak az építőipar, ezen belül is a vasútépítési technológiák, vasútépítési piac pillanatnyi helyzetéről, illetve lehetséges fejlődési irányairól - nyilatkozta lapunknak a szakember.

- Az egyetemi képzés alapjait jelentő elmélet mellett az oktatás során a gyakorlati kérdésekre helyezem a hangsúlyt, és ez sok hallgató érdeklődését felkelti a vasútépítés iránt. A legelszántabbaknak nyári gyakorlatot szervezünk, itt testközelből is láthatják a munkánk mindennapjait, illetve mi is jobban megismerhetjük azokat, akik később a kollégáinkká válhatnak.

Mint mondta: tekinthető ez egy kölcsönös ismerkedésnek is: így kisebb az esélye annak, hogy később bármelyik felet csalódás érje. - Az elmúlt években több kolléga is jött a céghez a leírt utat bejárva.

Mindemellett azonban még fontosabbnak tartom, hogy nem csak a vasútépítést sikerül sok hallgatóval megszerettetni, hanem magát a vasutat is, ezért egyre többen választják maguknak ezt a hivatást nem csak a kivitelezés, hanem a tervezés és üzemeltetés területein is - mondta Dudás István.

Ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a jövő szakembereinek oktatására, képzésére és folyamatos fejlesztésére a győri Audi Hungaria Motor Kft.

A vállalat a duális szakképzéssel azt a célt szolgálja, hogy a diákok az alapfokú oktatástól a középiskolán és szakiskolán át az egyetemig a legmodernebb feltételek mellett tanulhassanak és képezhessék magukat, ezáltal biztosítva a járműipar regionális sajátosságokat figyelembe vevő szakemberigényét.

"A vállalatnál már 2001-ben elindítottunk egy olyan képzést, amely hasonló volt a duális szakképzéshez. Ezt sikerült aztán 2011-ben átalakítanunk egy olyan szakképzési koncepcióvá, amelyet már Németországból is ismertünk. Ebben sok segítséget és támogatást nyújtott a magyar kormány. Az azóta eltelt időben több mint 1 400 szakmunkástanuló sajátította el szakmáját és kezdte meg ezt követően szakmai pályafutását az Audi Hungariánál" - nyilatkozta kérdésünkre Patrick Waldbuesser, az Audi Hungaria személyzet- és szervezetfejlesztésének vezetője.

"Itt sajátíthatják el a szakmunkástanulók a 2013/14-es tanévben a 13 ipari szakma egyikét, amelyek között megtalálható a mechatronikai technikus, az automatikai technikus, a járműfényező vagy éppen a karosszérialakatos. Ezáltal több mint 250 szakmunkástanulónak kínálunk lehetőséget arra, hogy szakmailag kimagaslóan értékes, a jövő szempontjából biztos szakképzettséget szerezzen, és hogy a képzést követően az Audi Hungariánál kezdje meg szakmai pályafutását" - folytatta Waldbuesser.

A Széchenyi István Egyetemmel együttműködve 2013 júliusában alapította a vállalat a negyedik tanszékét az egyetemen. Az új tanszék mellett a Széchenyi István Egyetem Műszaki Karán az Audi Hungariának három további tanszéke működik: az Anyagtudományi és Technológiai Tanszék, a Belsőégésű Motorok Tanszék és a Járműgyártási Tanszék.

A hallgatók ezen az új tanszéken is az ipari szakemberekkel közvetlen kapcsolatban bővítik tudásukat. Megismerik a legkorszerűbb járműfejlesztés elméleti és gyakorlati eszköztárát és módszereit. A képzés keretében kiemelt hangsúlyt fektetnek a német és angol nyelv fejlesztésére, valamint a projektmenedzsment ismeretek elsajátítására.

Frissítve: 2013.11.10. 21:48

Rogán az ellenzéket zsarolja

Publikálás dátuma
2013.11.11. 06:14
Fotó: Népszava
A házszabálytól eltérve már ma megszavaztatná a parlamenttel Rogán Antal a határozatlan idejű előzetes letartóztatásról szóló törvényjavaslatát. A sürgősségi döntéshez az ellenzéki honatyák hozzájárulása is szükséges, ezért a Fidesz frakcióvezetője megpróbálta sarokba szorítani őket. Egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak, akik a sürgős tárgyalásra nemmel voksolnak - üzente nekik. A Magyar Helsinki Bizottság arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvénymódosítást.

"Azok a képviselők, akik a parlamentben a sürgős tárgyalásra nemmel voksolnak, azok egyértelműen egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak" - üzente Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéknek.

Ahhoz ugyanis, hogy még ma elfogadják a Büntetőtörvénykönyv szigorítását, az Országgyűlés négyötödének hozzájárulása szükséges.

A szigorítás lényege, hogy a kiemelkedően súlyos bűncselekmények, például a gyilkosság vádjával zajló büntetőeljárásokban a vádlottakat korlátlan ideig előzetes letartóztatásban tarthassák; a jelenlegi szabályok szerint házi őrizetbe kell helyezni őket, ha négy év alatt sem születik bírói határozat az ügyükben.

A módosítás emellett arra kötelezné a kriminológiai intézeteket és szakértőket, hogy az életellenes bűncselekmények esetén legkésőbb három hónap alatt alkossák meg szakértői véleményüket; végezetül pedig már azoknál is kötelezővé tennék az elektronikus lábperec viselését, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek.

A saját felelősségérzetétől megrészegült politikus szerint azért van szükség a sürgősségi tárgyalásra, mert ha csak holnap szavaz a szigorításról a parlament, K. Andrást, a rablógyilkosságok miatt hírhedtté vált ároktői banda hatodrendjű vádlottját házi őrizetbe helyezhetik, amivel megnő a szökés esélye.

Miközben a frakcióvezető ezzel a retorikai mutatvánnyal próbálja csőbe húzni az ellenzéket, a Magyar Helsinki Bizottság a józan észre alapozva pontokba szedte, pontosan mi a probléma Rogán javaslatával.

Szerintük semmi szükség jogszabály-módosításra ahhoz, hogy ne szökjenek meg a házi őrizetben tartott vádlottak, elég ha a hatóságok alkalmazzák már meglévő jogosítványaikat; az őrizet körülményeiről, az ellenőrzés gyakoriságáról, illetve intenzitásáról ugyanis a rendőrség dönt.

Ha szigorúbb intézkedésekre van szükség, már most is megléphetik azokat. De az is kérdés, elszökne-e bárki, akit az elektronikus nyomkövető viselésére köteleztek; a civilek ennek alkalmazását önmagában helyeselhetőnek tartják.

Hangsúlyozzák, hogy négy év minden esetben elegendő kell hogy legyen az elsőfokú ítélet meghozatalához. Azt, hogy az ároktői banda esetében ez mégsem így történt, egy megcsúszott szakvélemény magyarázza, amelyre másfél évet kell várni.

Ám a büntetőügyekben eljáró szervek tehetetlenségéért nem lehet az állampolgárokat büntetni, még ha bűncselekménnyel is vádolják őket. Ugyanakkor ahhoz, hogy minél hamarabb elkészüljenek a szakértői vélemények, szintén nem törvénymódosításra lenne szükség, hanem a megfelelő anyagi és tárgyi feltételek megteremtésére.

Mint többször megírtuk, a büntetés-végrehajtási intézetek már most is 160 százalékos kihasználtsággal működnek, s így bármelyik rab, aki a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, milliókat nyerhet a magyar állammal szemben.

Ám nemhogy bővítené a börtönöket, a kormány olyan szabályozást készít, amely - mint a jogvédők írják - "a már most is túlzsúfolt börtönrendszert is megterheli".

Nem csupán a cellák zsúfoltsága, de az indokolatlanul hosszú idejű előzetes letartóztatások miatt is több pert vesztett már az állam a rabokkal szemben.

"Az új szabályozás fokozza az újabb strasbourgi elmarasztalások és jelentős kártérítések esélyét, tovább növelve az előzetes letartóztatásokhoz kapcsolódó költségeket" - emlékeztetett a Magyar Helsinki Bizottság.

Szerző

Amnéziásnak tartják a szülőket Orbánék

A családok támogatása az első - mondta a hétvégén a kormány szóvivője. Hoppál Péter állítása szerint a Fidesz kedvező helyzetbe hozta a családokat, a szocialista kormányoknál viszont "ők húzták a rövidebbet". Ám míg az előző kabinet hosszútávon gondoskodott volna arról, hogy "Legyen jobb a gyerekeknek", a Fidesz eltörölte a programot, és többek között ennek is következménye, hogy a rendszerváltás óta tavaly élt a legtöbb család szegénységben.

Állítás: A családok segítése, támogatása áll az első helyen a Fidesz politikájában.

A valóság: A családi pótlék összegét egyetlen forinttal sem emelte a Fidesz kormány, a családi adókedvezménnyel pedig a jómódúaknak jártak jól. A többséget viszont kifejezetten rosszul érintette az adójóváírás eltörlése.

Az év közepén negatív rekordot döntött a születésszám, és a szülők többsége itthon nem látja biztosítottnak gyereke jövőjét.

Állítás: Emlékezhetünk a 2010 előtti időkre, amikor a megszorítások leginkább a magyar családokat érintették, ők húzták a rövidebbet.

A valóság: A szocialista kormányok döntöttek például a gyerekek számától is függő, differenciált családi pótlék emeléséről 2007-ben. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődések, óvodások és iskolások étkezése ingyenes lett.

Ebben az időben dolgozták ki neves szakemberek a rövid és hosszú távra szóló Legyen jobb a gyerekeknek programot, amit a Fidesz-kormány állított le. Közben drámai mértékben nőtt a gyerekszegénység, a rendszerváltás óta tavaly élt a legtöbb család szegénységben.

A Fidesz-kormány szigorította a tartósan munkanélküliek segélyezését nem törődve azzal, hogy nekik is etetniük kell a gyerekeiket.

Állítás: A Fidesz javaslatára kidolgozott gyed extrával a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után.

A valóság: Annak lehetőségét, hogy a nők gyes mellett is dolgozhassanak, az MSZP-kormány teremtette meg, ám a Fidesz 2011-ben megszüntette.

Amikor a szocialista kabinet három évről kettőre csökkentette a gyes idejét - éppen azért, hogy a kismamák minél előbb újra dolgozzanak -, babakocsis tüntetést szervezett az akkor még ellenzékben lévő Fidesz.

Állítás: A jövőben testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például az érintettek egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak.

A valóság: Noha igen hangzatos ez a támogatás, nem sok tartalom van mögötte. Mivel a gyed jelenleg a gyerek kétéves koráig jár, kettőt egyszerre csak akkor vehet fel az anyuka, ha a szülés után szinte azonnal újra állapotos lesz.

A két gyesre pedig szinte egyáltalán nincs esély. Ha ugyanis a szülése előtt megfelelő ideig dolgozott az anya, akkor a gyereke két éves korától három éves koráig kapja ezt a segélyt. Ahhoz, hogy ez két gyereke után járjon neki, a kicsiknek három hónapos különbséggel kellene születniük.

Állítás: Bevezetik a diplomás gyedet, a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók pedig három évre szóló adókedvezményt kapnak.

A valóság: Elemzések szerint a 18-24 évesek 23 százaléka szegénységben él. Ha a fiatalok tanulás közben még gyereket is vállalnak, akkor kérdés, miből tartják el az újszülöttet. 28 ezer 500 forintből és az apa esetleges ösztöndíjából biztosan nem.

Az anyák foglalkoztatását segítő adókedvezmény is hangzatos, ám eközben a Fidesz-kormány megfelelő szabályozásnak tartja a kisgyermekes anyukák két- vagy három műszakos alkalmazását.

Azt a szülőt, aki emiatt képtelen bölcsődébe, óvodába vinni a gyerekeit, a törvény szerint kirúghatja a munkáltatója. Ellenzéki politikusok törvénymódosító javaslatát már a szakbizottságban leszavazták a kormánypárti képviselők.

Állítás: Folyik a bölcsődeépítési program is, ebben a kormányzati ciklusban hatezer több lesz a bölcsődei férőhely.

A valóság: Éppen holnapra hirdettek demonstrációt a szociális ágazatban, többek között a bölcsődékben dolgozók, mert nettó fizetésük 70 és 73 ezer forint között van.

Emellett a Fidesz-kabinet tette fizetőssé a bölcsődéket, a gondozási díj miatt kevesebb gyereket íratnak az intézményekbe. A bölcsődés korú gyerekek 13 százaléka jár most bölcsődébe, egy korábbi uniós vállalás szerint 30 százaléknak kellene férőhelyet biztosítani.

Szerző
Frissítve: 2013.11.10. 22:22