Előfizetés

Több százan a hősi halált halt tűzoltó búcsúztatásán

Publikálás dátuma
2013.11.08. 16:18
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Tűzoltói tiszteletadással temették el pénteken Dorogon Kövecs Gergő tűzoltót, aki november 1-jén este egy turista mentése közben a Rám-szakadékba zuhant és meghalt.

A temető fő útján egyenruhába öltözött tűzoltók és mentők álltak sorfalat. A temetésen az ország minden részéből érkezett több száz tűzoltó, mentő mellett részt vett Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója.

"Kövecs Gergő szolgálatteljesítés közben igazi önzetlenségről, áldozatkészségről tett tanúbizonyságot. Szakmaszeretete, elhivatottsága örök példa mindannyiunk számára. Mély fájdalommal, megrendülten állunk bajtársunk ravatalánál" - mondta búcsúbeszédében Czomba Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Az Országos Mentőszolgálat részéről Debrődi Gábor, a mentőmúzeum igazgatója idézte fel Kövecs Gergő alakját, akivel a budai mentőállomáson gyakran szolgált együtt. Életének 32 évét tudatosan felépített, sikeres életútnak nevezte.

MTI Fotó: Kovács Attila

A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a szertartás megkezdésének időpontjában, délután egy órakor az ország valamennyi hivatásos tűzoltó parancsnokságán megemlékeztek elhunyt bajtársukról a szolgálatban lévő tűzoltók: a laktanya elé kiálltak a járművek és megszólaltatták a szirénákat.

Az esztergomi tűzoltókat november elsején este hét órakor riasztották, miután egy kirándulócsoport egyik tagja a Rám-szakadékba zuhant. A helyszínt csak gyalog lehetett megközelíteni és a mentést végző tűzoltók egyike is a szakadékba zuhant és a helyszínen meghalt. 

Az elhunyt tűzoltót az OKF főigazgatójának javaslatára a belügyminiszter a szolgálatteljesítés során tanúsított kimagasló bátorsága, kiemelkedő helytállása elismeréseként hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

Az OKF kivizsgálta a mentés körülményeit és nem talált szabálytalanságot. Az OKF tűzoltósági főfelügyelője, Bérci László korábban elmondta, a tűzoltók a szabályoknak megfelelően jártak el. A mentést fentről megkezdő páros fix kikötési pontot keresett a sérült felhúzására szolgáló, illetve magukat a tűzoltókat is biztosító kötél kikötéséhez, ezért nem volt biztosító kötél a szerencsétlenül járt tűzoltón.

Kövecs Gergő 1981. április 2-án született Esztergomban. Sorkatonai idejét polgári szolgálatot vállalva az Esztergomi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon töltötte, ezután lépett be a hivatásos állományba; 2004-ben beosztott tűzoltónak nevezték ki, 2011-ben a megyei tűzoltó szakmai versenyen első helyezést ért el, a rászorulókon nemcsak tűzoltóként, hanem szabadidejében mentőápolóként is segített.

Újabb fairtás - az MSZP törvényt módosítana

Az MSZP kezdeményezi a természetvédelmi törvény módosítását annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen a Ludovika térihez hasonló "fairtást" végrehajtani - jelentette be Pál Tibor, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.

Szerinte hasonlóan járhatnak a fák a Normafánál és a Római-parton is, "mert ez a kormány nem ismer határokat".

A képviselő felidézte, hogy a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen folyó beruházás során 20 egészséges fát vágtak ki.

Ennek kapcsán úgy vélekedett: a területfejlesztési törvény módosításakor a kormány már pontosan tudta, hogy milyen "irtást kíván végrehajtani a természetben", ezért született olyan szabályozás, hogy kiemelt kormányzati beruházás esetén nem kell kikérni a helyi önkormányzatok és civil szervezetek véleményét. 

Ugyancsak a nyilvánosság kizárását szolgálja, hogy nagyberuházásokat kivonnak a közbeszerzési eljárás hatálya alól - fűzte hozzá.

A közszolgálati egyetem fejlesztését szolgáló beruházás abból a szempontból a Horthy-korszakot idézi, hogy miközben a jómódúak egyetemet kapnak, a szegényektől még a parkot is elveszik - mondta. Megjegyezte, az egyetemberuházásra fordított 25 milliárd forintot fel lehetett volna használni az Üllői út menti komfort nélküli lakások összkomfortossá alakításához is.

MSZP: 7,5 milliót "sikított" a Fidesz embere, mondjon tán le!

Tatabánya jelenlegi fideszes alpolgármestere, Bereznai Csaba bűnösségét állapította meg jogerősen a Veszprémi Törvényszék hűtlen kezelés kísérlete miatt. Bereznai nyolc éve – a tatabányai Fidesz-frakcióvezetője volt – másfél év alatt 7,5 millió forintot utalt az általa elnökölt Majki Népfőiskola Társaság számlájáról két biztosítónak. Az életbiztosítások kedvezményezettje ő és a felesége volt. A rendőrség akkor vádemeléssel zárta le a nyomozást. A hosszú évekig tartó ügyben a Fidesz próbálta „tisztára mosni a szennyest“, ám a mostani jogerős döntés végül megállapította a hűtlen kezelés kísérletét.

Bereznai Csaba akkoriban a Majki Népfőiskolai Társaság vezetői tisztségét is betöltötte, emlékeztet az MSZP tatabányai szervezete. A civil pénzek körül is „tett-vett“, súlyos milliókról döntöttek a civil támogatások odaítélése során. Ezzel kapcsolatban többször felmerült: olyan civil szervezetek szerepeltek rendszeresen a nyertesek listáján, amelyek szorosan köthetők Bereznaihoz. A fideszes politikus kikérte magának a gyanusítgatásokat, az esetek többségében arra hivatkozott, hogy ő nem vett részt a szavazásban... Ezzel párhuzamosan pattant ki az a botrány, amelyben most jogerősen ítélet született. 

Emlékeztetőül: a megyei főügyészség csoportvezető ügyésze az ügy kapcsán akkor elmondta: a Majki Népfőiskolai Társaság volt elnökét egy rendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség. A gyanú szerint 2005 szeptemberében életbiztosítást kötött 5, illetve 20 évre, amelynek kedvezményezettje a felesége volt. A nyomozók szerint 2005 szeptembere és 2006 októbere között 7,5 millió forintot utalt át a népfőiskolai társaság számlájáról a biztosítónak. Mivel a rendőrség úgy ítélte meg, hogy ezek az ügyletek nem voltak összeegyeztethetőek a népfőiskola alapszabály szerinti tevékenységével, ezért vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást. A sok-sok éve húzódó ügyben a sikkasztás gyanúja változott hűtlen kezelés kísérletére.

Szakértők is nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, elmondták: a biztosításhoz adókedvezmények kapcsolódnak, s az ilyenkor a biztosítottat illeti. Azt viszont adatvédelmi okokból nem lehet megtudni, hogy az adókedvezményt kinek írták jóvá. Ez azóta is a „levegőben lóg“, nyitott kérdés marad: Bereznai élt e valamilyen formában az adókedvezmény lehetőségével?
A botrány kezdetén a Fidesz „természetesen“ felháborodott, s mint manapság is, nemtelen támadást látott a dolgok mögött, s ennek mozgatórugója ki más lehetett szerintük, mint a szocialisták. Bereznai bejelentette: haladéktalanul jogi lépéseket tesz az őt ért rágalmak miatt. Schmidt Csaba jelenlegi fideszes polgármester abban az időben alpolgármesterként „szolgálta“ pártját, és azonnal védelmébe vette frakcióvezetőjét, majd igaztalanul betámadta a szocialistákat a következőkkel: "a Szociális Népszavazáson elszenvedett elsöprő vereség és a sorozatosan büntetőügyekbe keveredő szocialista politikusok miatt a pártban uralkodó pánikot és káoszt úgy akarják csillapítani, hogy szánalmas módon próbálják meg lejáratni helyi ellenfeleiket“.

Az igazságszolgáltatás most írta felül, cáfolta meg a Fidesz, Schmidt Csaba vádjait, amelyekkel másokat próbáltak besározni. A vádaskodások az ő fejükre hulltak most vissza. Fideszes politikusok kerülnek sorozatosan büntetőügyekbe országszerte. Van ahol egy szegény vak komondor kutyával próbálták elvitetni a balhét. Budapesten, Zuglóban pedig 100 milliós kenőpénzek kapcsán már a fideszes párttársak marják egymást. Tatabánya sem maradt ki a sorból, miután Bereznait jogerősen marasztalta el a bíróság hűtlen kezelés kísérlete miatt.

A helyi fideszeseknek egy lehetőségük maradt: ahogyan a botrány kezdetén, úgy most is egy közleménnyel illene fordulni a tatabányaiakhoz. Ebben elismerni, hogy igaztalanul vádolták az MSZP-t. Valamint elhatárolódni Bereznai Csabától, egyben kezdeményezni, hogy egy hűtlen kezelés kísérletében elmarasztalt alpolgármester távozzon a közgyűlésből. Bereznai Csabának pedig ki kell állni a tatabányaiak elé, és beismerni a hűtlen kezelés kísérletét. Ám Bereznai hallgat. És persze a Magyar Szocialista Párt szerint Bereznai Csabának távoznia kell a tatabányai közéletből, mivel városunk tisztességes polgárait nem képviselheti egy olyan ember, akinek esetében a bíróság jogerősen megállapította, hogy bűncselekményt követett el.