Orbán Bosznia EU tagságáért

Magyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az Európai Unióhoz - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai kormányfőnek, akivel pénteken tárgyalt Budapesten. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Vjekoslav Bevanda azt mondta, őszinteség és tisztelet jellemzi a magyar-boszniai kapcsolatokat.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar kormány szerint mind az Európai Uniónak, mind Magyarországnak, mind az európai, mind pedig a magyar gazdaság számára Bosznia-Hercegovina és térsége nem probléma, hanem esély, egy nagy lehetőség, amelyet az elmúlt években nem használtak ki.

A politikai együttműködés ügyében a miniszterelnök megerősítette, Magyarország mindent megtesz azért, hogy Bosznia-Hercegovina közelebb kerüljön az EU-hoz, és minél hamarabb el is nyerhesse azon belül a helyét. "A mi víziónkban Bosznia-Hercegovina az Európai Unióban van" - jelentette ki.

A gazdasági együttműködésről szólva a magyar kormányfő úgy fogalmazott: Bosznia egy komoly lehetőség, de "mi nem akarunk még egy horvát ügyet", ezért arra kérte a szarajevói vezetést, hogy jelöljék meg azokat a területeket, ahol szükségük lehet Magyarországra. Ennek jegyében arra kérte a magyar iparkamarát, illetve utasította a magyar állami cégek vezetőit, hogy "csak olyan üzleteket csináljanak, amelyeket a helyiek támogatnak", előnyös nekik - mondta.

Emlékeztetett egyúttal, a magyar kabinet már döntött arról, hogy a Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce autópálya-közlekedési útvonal utolsó hiányzó magyarországi szakasza, az M6-os sztráda országhatárig tartó része épüljön meg, az építkezések mellé pedig már forrást is rendeltek.

A Parlamentben tartott tárgyaláson célul tűzték emellett azt - folytatta -, hogy legyen közvetlen légi közlekedés Szarajevó és Budapest között. "Nagy hiba, hogy most nincs, akárhogyan is alakult ez így. Nyilván a magyar légi közlekedési társaságnak az unió kényszere alatt történő megszűnése ebben jelentős szerepet játszott" - mondta.

Megjegyezte, a Budapestet és Belgrádot összekötő gyorsvasút - amelynek kiépítése ügyében jól haladnak a tárgyalások Szerbiával - is közelebb viszi majd Magyarországot Bosznia-Hercegovinához.

Jelezte egyúttal, hogy 2014-től ötven boszniai hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait Magyarországon magyar állami ösztöndíjjal.

Vjekoslav Bevanda a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatokat az őszinteség és a kölcsönös tisztelet jellemzi, a két ország viszonyát nem terhelik viták.

Kiemelte: országa hálás Magyarországnak, amiért nemcsak szavakban, hanem tettekben is támogatja Bosznia-Hercegovinát az euroatlanti integráció felé vezető úton. A politikus üdvözölte azt is, hogy Magyarország nem gyakorol nyomást az európai integráció felé haladó Bosznia-Hercegovinára, hanem "jó akarattal van iránta", és sok hasznos tanácsot, konkrét segítséget ad.

A boszniai miniszterelnök hangsúlyozta, mivel a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések, a mostani megbeszélésen is több figyelmet fordíthattak a gazdasági együttműködésre. A két ország közötti kereskedelem nem túl nagy, de évről évre nő, a gazdasági kapcsolatok erősítésére van lehetőség - vélekedett.

Vjekoslav Bevanda arról is beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina gazdasága, kivitele növekszik, és a magánszektor is újjáéledni látszik. Több szektorban is nagyon szívesen látják a magyar befektetőket - közölte. Ő is megjegyezte, hogy a gazdasági kapcsolatok erősítését segítené a két ország közötti közúti és vasúti közlekedési lehetőségek fejlesztése.

A sajtótájékoztató előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a két ország gazdasági kamarái közötti kapcsolatokról szóló memorandumot írt alá boszniai kollégájával.

Szerző

Felújította együttműködését az orosz és az angol titkosszolgálat

 Hét év szünet után felújította együttműködését az orosz és a brit titkosszolgálat - erősítette meg pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A közös tevékenység egyelőre a 2014-es szocsi téli olimpia biztonságos lebonyolítását szolgálja. A szűkszavú közlés szerint "ahogy Oroszország, úgy a külföldi államok titkosszolgálatai számára elsődleges feladat a világverseny stabil lebonyolítása a megemelt fokozatú biztonsági intézkedések közepette". Az FSZB tudatta, hogy Szocsiban éppen pénteken zajlik az a tanácskozás, amelyen 30 ország több mint 340 titkosszolgálati szerve vesz részt.

Sir John Sawers, a MI6, a brit hírszerzés vezetője csütörtökön jelentette ki a londoni alsóházban tartott meghallgatáson, hogy Nagy-Britannia ismét együttműködik ezen a területen Oroszországgal.
A kapcsolatokat Alekszandr Litvinyenko egykori FSZB-alezredes 2006-os londoni meggyilkolása miatt függesztették fel.
Az együttműködés folytatásért Sawers szerint komoly erőfeszítéseket tettek, de nem cseréltek hírszerzési adatok az oroszokkal. Az MI6 vezetője elmondta, hogy nemrég kezdték el az egyeztetést orosz partnerükkel az olimpiai játékok biztonságának garantálásáról és ez a párbeszéd folytatódik.

"Londonból átadtuk Szocsinak az olimpia fáklyát. Bizonyos felelősséget viselünk, és lépésről-lépésre fejlesztjük majd (az együttműködést)" - fogalmazott a brit titkosszolgálat első embere.
2012-ben a brit főváros adott otthont a nyári olimpiai játékoknak.
A brit hatóságok vizsgálata szerint Alekszandr Litvinyenkót, az FSZB volt alezredesét és a brit hírszerzés fizetett ügynökét 2006-ban Londonban radioaktív anyaggal, polónium 210-es izotóppal mérgezték meg. Litvinyenko 2006 november 23-án halt meg, családja azt állítja, hogy a Kreml utasítására végzett vele az orosz titkosszolgálat.
Az ügy miatt 2007-ben diplomáciai válság alakult ki Moszkva és London között, amely egyebek közt a titkosszolgálatok közötti együttműködés szüneteltetéséhez vezetett.

Szerző

Románia: Ponta megnyerné az elnökválasztást

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő megnyerné az államelnök-választást Romániában, akármelyik potenciális ellenféllel kerülne össze a második fordulóban - derült ki egy október utolsó napjaiban készült közvélemény-kutatás adataiból, amelyeket pénteken ismertetett a bukaresti sajtó.

A felmérés szerint Ponta 58 százalékkal nyerne liberális koalíciós partnere, Crin Antonescu ellen, illetve 64 százalékkal Mihai Razvan Ungureanu volt jobbközép miniszterelnök ellen, ha most rendeznének elnökválasztást. A baloldali kormányfő még biztosabb - 67 százalékos - győzelmet aratna, ha a jobboldal Elena Udrea volt turisztikai minisztert indítaná.
Az európai parlamenti választásokon a közvélemény-kutatás szerint a szociáldemokraták (PSD) a voksok 41 százalékára számíthatnak, míg a liberálisok (PNL) 20, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 18, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) 5 százalékot szerezne.

A kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) alapokmánya szerint az USL miniszterelnökét a szociáldemokraták, közös államfőjelöltjét pedig a liberálisok adják. Az egyre éleződő koalíciós feszültségek közepette azonban a román média azt valószínűsíti, hogy az USL már a tavaszi európai parlamenti választások előtt felbomlik, és a szociáldemokraták saját jelöltet indítanak a jövő év végi elnökválasztáson.

Victor Ponta eddig minden megszólalásában cáfolta, hogy megpályázná az államfői tisztséget, arra hivatkozva, hogy az USL közös államfőjelöltje Crin Antonescu liberális pártelnök.
A CSCI közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a szociáldemokratákhoz közel álló Romania TV hírtelevízió tette közzé.

Szerző