Előfizetés

Real Madrid: vakablak

„Valóban, zajlanak az egyeztetések a Real Madriddal” – Maria Garana, a Microsoft számítástechnikai gigavállalat spanyolországi vezetője nyilatkozott ekként az Antena 3 csatorna értesülésére reagálva. Napok óta rebesgetik, hogy Bill Gates, a világ (momentán) második leggazdagabb embere szeretné elérni, hogy cége a világ leggazdagabb labdarúgó klubja stadionjának névadójává váljon.

A várhatóan rekordösszegre rúgó megállapodás nem csupán a pártutasítás alapján működő mecenatúra világában, hanem a fejlett piacgazdaságban is döbbenetet vált ki.

Florentino Perez, a királyi gárda elnöke a múlt hónapban jelentette be, hogy a legendás előd, Santiago Bernabeu emléke előtt adózó aréna nevét egy főszponzorral egészíthetik ki.

A lehetőség több nagyvállalat érdeklődését felkeltette, ám Garana színre lépése egyértelműsíti, hogy a Microsoft az első számú aspiráns, és már csak napok kérdése, az üzletet mikor véglegesítik a felek?

A hír kisebb felháborodást keltett a Real Madrid-szimpatizánsok körében is. Mémek sokasága látott napvilágot a napokban, amint a madridi létesítményre Windows-feliratot rajzoltak, vagy ahogy az Estadio Santiago Bernabeu felirat áthúzva látható, mellette viszont ott virít a Microsoft név.

„A pénz mindennél fontosabb?” – vetik fel a hagyománytisztelő drukkerek, s teszik ezt azok után teljes joggal, hogy a gárda legkreatívabb játékosától, Mesut Öziltől könnyű szívvel vált meg a klubvezetés a nyáron.

Szükség volt az érte kapott 50 millió euróra, mivel korábban megvették csaknem 100 millióért a Tottenhamtől Gareth Bale-t. A „játékoscsere” szakmai érvekkel magyarázhatatlan, üzletileg aligha...

Mindenesetre arról sem szabad megfeledkezni: a Real Madridot játékosként és vezetőedzőként is szolgáló, de igazán maradandót elnökként alakító Bernabeunak hatalmas szerepe van abban, hogy a labdarúgás ma úgy működik, ahogy.

35 éves regnálása során előszeretettel vásárolta fel a kor legjobbjait, neki köszönhetően bújt a legendás fehér mezbe a magyar Puskás Ferenc, az argentin Di Stefano és Rial vagy a francia Kopa, nem mellékesen pedig közreműködött a Bajnokok Ligája elődjének, a BEK-nek a létrejöttében is.

Mindezek ellenére szomorú, egyszersmind méltatlan lesz, ha neve mellett főszponzor virít. Még akkor is, ha az együttműködés két világvezető márkanév között jön létre.

Junior mester Nadal nyomdokain

Seres Attila
Publikálás dátuma
2013.11.08. 06:53
Valkusz Máté korosztályának legjobbja Európában, ez még Nadalnak sem sikerült FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Hibátlanul teniszezve, játszmát sem veszítve győzött Valkusz Máté Reggio Calabriában, az Európa legjobb nyolc 16 éven aluli játékosát felvonultató Junior Mastersen. A magyar teniszező ezzel történelmet írt: nemcsak vezeti az U16-os fiúk európai ranglistáját, hanem mostani győzelmével bebiztosította év végi elsőségét is. Rajta kívül magyar teniszező még sosem volt korosztályos Európa-bajnok.

A 15 éves magyar teniszcsillag lassan megszokja a győzelem ízét. Most úgy került Európa csúcsára, hogy nálánál egy évvel idősebb teniszezőket vert végig.

Korábban, az U14-es kategóriában már volt rangelső és bronzérmes is, az európai szövetség Év Játékosa versengésben pedig második helyre rangsorolták.

Most ezt a teljesítményét múlta felül az U16-os Európa-bajnoki cím elnyerésével. Ez a bravúr még Roger Federernek és Rafael Nadalnak sem sikerült a maguk idejében. Valkusz Máté még sem erre a legbüszkébb, hanem arra, hogy Nadal nyomdokaiba lépett.

Már amennyiben a spanyol tenisz-sztár korábban három alkalommal diadalmaskodott a Nike Junior Tour világdöntőjében, s ez tavaly decemberben Valkusz Máténak is sikerült. Mondanunk sem kell, első magyarként.

Ezen a decemberi floriadai versenyen egyébként Valkuszon kívül több magyar tehetség is pályára lépett, de az U12-es fiúk már az első körben kiestek, az U14-es lányok pedig a nyolc között búcsúztak.

Csak Valkusz Máté masírozott a döntőig, ahol az első szettet elvesztette, a döntő játékban pedig 0-3-ról fordított és nyert.

- Igazi oroszlán - mondja róla az édesanya, Valéria. - Augusztusban született, csakúgy, mint a bátyja, a 16 éves Milán, aki maga is szép reményű teniszező, nyolcszoros korosztályos magyar bajnok. Az oroszlán-jegy nagyon is jellemző mindkettőjükre, nagy küzdők, kemény harcosok.

A legszembetűnőbb azonban született tehetségük. Máté mondja magáról: - Öt évesen kezdtem teniszezni. A legelső tréningen azt mondta az edzőm, ha tízből négyet átütök, lejárhatok edzésre, hajlandó velem foglalkozni. Tízből kilencet átütöttem. Az edző azt mondta, tehetséges vagyok.

De a tehetség, ha nélkülözhetetlen is, csak egyetlen adaléka a bajnokká válásnak. A munka, a kiegészítő sportágak, a rendszeres, napi három órás edzés rendkívüli fizikai és idegi megterhelést jelent, amit fiatal korban csak kevesen vállalnak.

Fanatizmus, elszántság, győzni akarás kell hozzá. És persze sok-sok lemondás. Amikor a haverok szórakoznak, buliba mennek, vagy csak lógnak az utcán, akkor a sportoló izzasztja magát a pályán, vagy az edzőteremben.

Az sem mellékes, persze, hogy a Valkusz-gyerekek olyan családban nevelkednek, ahol a sport egyfajta életforma, mindennapi beszédtéma.

A szülők, egykori atlétaként, a Tüzér utcai pályán ismerkedtek meg és három fiukba is beleoltották a sport szeretetét. Az édesapa, Valkusz Tamás, hajdani gerelyhajítóként ma is irányítja Máté erőnléti edzéseit, miközben a tenisztudást Kis Viktor csepegteti az ereibe.

És valamennyien sokat emlegetik a fiatalon elhunyt magyar bajnok, Fagyas Katalin szavait, aki Máté felfedezőjeként arra kérte a szülőket, nagyon figyeljenek erre a gyerekre. Naná, hogy figyelnek.

Ha elérhető közelségben versenyez, ott ülnek a lelátón, ha messzebb, például a tengeren túl játszik, várják telefonhívását, mint a decemberi floridai győzelem után. Amit a mama megkönnyezett.

De titokban talán a többiek, a család férfi tagjai is. Mi pedig, teniszrajongóként, vagy egyszerűen sportkedvelőként azért szurkolunk, hogy Valkusz Máté és a hozzá hasonló fiatal teniszcsillagok ne tűnjenek el a végletekig kiélezett versengés folyamán.

Tehetségeink ugyanis vannak, de felnőttként valahogy még sem sikerül beteljesíteniük vágyaikat. Öt évvel ezelőtt Zsiga Máté másodikként végzett a 16 évesek között Európában, Babos Tímea pedig anno harmadik volt ugyanebben a kategóriában.

Az U16-osok ranglistája most is bővelkedik tehetségekben. Udvardy Panna a 6., Szintai Dávid 7., Mészáros Lotti a 9., Koncz Barnabás a 17., Kotormán Ákos a 38., Farkas Ricsi az 55., Füle Mátyás pedig a 99. helyen végzett az európai ranglistán. A 14 éves fiúk között Piros Zsombor a legjobb a maga 41. helyével.

Hiányzó beruházások

B.N.
Publikálás dátuma
2013.11.08. 06:25
A német vegyes kamara elnöke (jobbról) Varga Mihály minisztert igyekezett meggyőzni: nem csak az iparé a jövő FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Abban egyetértettek Varga Mihály, valamint az egykori korábbi pénzügyminiszterek, hogy a beruházási rátát növelni kell. Ám az erre utaló biztató jeleket még csak Varga Mihály, a  nemzetgazdasági tárca jelenlegi birtokosa és Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere látja. Bokros Lajos szerint a 2001-ben indult túlköltekezési hullám nem járult hozzá a növekedéshez, így a potenciális lehetőségünk is egy százalékkal alacsonyabb, mint a régió többi országának.Mindez a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara csütörtöki konferenciáján hangzott el.

A német cégek a teljes külföldi befektetés-állomány negyedét adják. Összesen harmincezer külföldi kézben lévő vállalat a nemzeti össztermék több mint negyven százalékát állítja elő, a versenyszférában minden harmadik alkalmazott külföldi munkaadónak köszönheti állását.

Az elmúlt 15 évben a külföldi tőkebefektetés a gazdasági növekedés harmadát hozta, hozzájárult a termelékenység és az innovációs képesség javulásához.

Utalt arra is, hogy a magyar gazdaság kétharmadát képviselik - fejtette ki a német vegyes elnöke. Dale A. Martin arra is felhívta a figyelmet, hogy nem célszerű mesterséges válaszvonalat húzni a gazdaság ágai közé, hiszen a magyar gazdaság kétharmadát a szolgáltatószektor teszi ki, míg az ipar csak negyedét.

Ismeretes, Orbán Viktor kormányfő az utóbbi hetekben többször kifejtette, hogy a gazdaságunk az iparra épül - bár ugyanezt megtette a mezőgazdasággal is, attól függően, hogy milyen környezetben beszélt - a szolgáltatószektornak pedig jobbára a különadók maradnak - emlékeztetett a német kamarai elnök.

Varga Mihály hazánk országkockázati felárának diagramjával igyekezett alátámasztani, milyen sikeres volt a konszolidáció. Az ábrán Magyarországon kívül Portugália, Görögország és Írország szerepelt, és hazánké volt a legkedvezőbb érték.

Erről ugyanakkor Bokros Lajos megjegyezte: nem államcsőd közelében lévő országokkal kellene összehasonlítani hazánkat, hanem a régió országaival.

Maga is hozott egy ugyanilyen CDS-felárat ábrázoló ábrát, melyen jól látszott, hogy a régióban a magyar országkockázati felár a legmagasabb.

Varga Mihály szerint a beruházási ráta hamarosan ismét növekedésnek indulhat, ezzel egyetértett Járai Zsigmond  is, aki kiemelte: a 2004 óta folytatott "hihetetlenül rossz" gazdaságpolitika miatt 2013-ra 29 százalékkal maradtunk el a közép-kelet-európai régiótól.

A volt jegybankelnök szerint a második Orbán-kormány okosan taktikázott az első eredmények megjelenéséig, és szerencséje is volt, hiszen a nemzetközi pénzpiacokat pénzbőség és kockázatéhség jellemzi.

Ez sem egy fenntartható külső környezet, de nem tudjuk, milyen fordulat jön, annyi azonban bizonyos, hogy egy esetleges sokk nem érné olyan sebezhető helyzetben most Magyarországot, mint 2008-ben - tette hozzá Járai.

Abban is egyetértett a két Orbán-kormány minisztere, hogy a foglalkoztatás területén van még tennivaló. Varga szerint a közmunka jó irány, bár elsősorban morális és nem gazdasági érvekkel támasztható alá.

Ha megvizsgáljuk a beruházásokat, azt láthatjuk, hogy a korábban kötött autóipari beruházásokat és a kényszerű banki feltőkésítéseket nem számítjuk, negatív értéket kapunk - mutatott rá Veres János, az MSZP-kormány korábbi pénzügyminisztere.

Veres szerint a fejlesztések egyáltalán nem biztatóak, és ha a beruházási rátát nem tudják növelni, akkor biztosan nem lesz a versenyszférában új munkahely és nem lesz a fiatalok előtt jövő.

Az ugyancsak felszólaló Surányi György korábbi jegybankelnök úgy vélekedett: a jelenlegi 16 százalékról - amely az amortizációt is alig fedezi - legfeljebb 2-2,5 százalékos növekedés lehet, amely nem elegendő ahhoz, hogy az előttünk álló súlyos szociális nehézségeket kezelni lehessen.

Abban a meghívott előadók többsége egyetértett, hogy a bizalom a fenntartható növekedés, a beruházások növelésének kulcsa.