Előfizetés

Bekerült a milliárdosok klubjába a felcsúti polgármester

Publikálás dátuma
2013.11.06. 12:09

A felcsúti fideszes polgármester, Mészáros Lőrinc is bekerült a leggazdagabb magyarok közé írja a Népszabadság nyomán a Blikk. Az Orbán Viktor bizalmasának számító Mészáros Lőrinc és felesége idén került fel először a milliárdosokat tartalmazó toplistára, vagyonukat 6,9 milliárd forintra becsülik, amelynek révén 88. helyre kerültek a listán.

Mészároséknak a kormányváltást követően kezdett el futni a szekér, cégei számos jól fizető, több mil­liárd forint értékű állami megbízást nyertek el. De nemcsak a csatornaépítésben és útépítésben jeleskedtek, hanem az állami föld- és trafikpályázatokon is tarolt a család. Fejér megyében több mint ezer hektár állami földet nyertek el a helyi gazdák elől, de pályázat nélkül is három birtokot kaptak használatra a miniszterelnök szülőfalujában, Alcsútdobozon.

A területalapú támogatásból évi 70 millió forint biztos bevétele lehet a családnak, de ez nekik aprópénz a többi jövedelem mellett. Az egyik cégéből nemrég 800 millió forint osztalékot vettek ki, ami ötször annyi, mint az összes alkalmazottjának teljes fizetése. Kerestük Mészáros Lőrincet, mit szól ahhoz, hogy bekerült a leggazdagabbak közé, ám nem vette fel a telefonját.

Szintén új a listán a trafikpályázatok révén ismertté vált dohányfőnök, Sánta János, aki nélkül állítólag nem tették volna állami monopóliummá a dohányárusítást. A Sánta dohánycégéhez, a Continentalhoz kötődő trafiknyertesek számát csak becsülni lehet: akár ­1500-1800 dohánybolt is a Continental hálózatába tartozhat. Sántának 3,8 milliárdra becsülik a vagyonát, ezzel a 140. leggazdagabb magyarnak rangsorolták.