Előfizetés

Győzelmekkel kikövezett út

S. A.
Publikálás dátuma
2013.11.02. 06:53
Ahol Lunde a kapus, Löke és Amorim védekezik, ott az ellenfélnek nem sok babér terem FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
A címvédő Győri Audi ETO kézilabdacsapata ma a Bajnokok Ligája-csoportmeccsen azt a Thüringert fogadja, amelyet két héttel ezelőtt idegenben nyolc góllal múlt felül, még úgy is, hogy annak a meccsnek a végén a győri lányok kiengedtek. Holnap a másik magyar egylet, az FTC-Rail Cargo Lengyelországban, a Lublin otthonában lép pályára, s miközben a két pontért küzd, azért szorít, hogy a dán Midtjylland vendégként pontot szerezzen a Budocsnoszt ellen.

Jószerivel egyedül látogatta az edzéseket az elmúlt napokban Ambros Martín győri vezetőedző, minthogy a válogatottak kötelezettségei miatt alig valaki maradt a Magvassy Mihály Sportcsarnokban.

A maradók között volt a sérüléséből lábadozó Hornyák Dóra, Szepesi és Hornyák Ági, valamint a francia Rafaelle Tervel.

Siriánra és Korsósra a junior válogatott tartott igényt, Amorim a brazil válogatott színeiben a szombathelyi Provident Kupán lépett pályára, Bulatovic elutazott a montenegrói válogatott edzőtáborába, Löke és Lunde pedig a norvég nemzeti csapatban szerepelt.

Mindeközben Görbicz hatodmagával Hajdu János válogatott szövetségi kapitány irányításával Szombathelyen edzett, s ugyanott lépett pályára a Provident Kupán.

Bajnokok Ligája
Csoportkör, 4. forduló
A csoport
Győri Audi-Thüringer HC (19.30 óra, Tv: DigiSport2)
Hypo NÖ (osztrák)-Baia Mare (román), Maria Enzersdorf, szombat 20.25
Az állás: 1. Győr 6 pont 2. Thüringer 2 (84-91), 3. Hypo 2 (74-88), 4. Baia Mare 2 (74-92).

Vasárnap
B csoport
Lublin-FTC-Rail Cargo (17.15, Tv: DigiSport1)
Buducsnoszt Podgorica-Midtjylland (17)
Az állás: 1. Midtjylland 6, 2. FTC 4, 3. Podgorica 2, 4. Lublin 0.
(A csoportokból az első két helyezett jut a középdöntőbe.)

Ha Ambros Martín kicsit lazíthatott is, válogatott játékosai a legkevésbé sem. Négy napos felkészülés után ugyanis olyan erős ellenfelek ellen kellett pályára lépniük, mint a kupát végül elhódító Brazília, a jövő évi Európa-baknokság társrendezője, Horvátország, valamint az olimpiai bajnok Norvégia ligaválogatottja.

Ha hozzávesszük, hogy a házigazda Magyarország válogatottja sem éppen piskóta, hiszen tavaly bronzérmet szerzett a kontinensviadalon, akkor a szombathelyi vetélkedőkből akár egy világbajnoki négyes döntőt is össze lehetett volna rakni.

De a válogatott napoknak vége, a győri játékosok visszaérkeztek, s ez, illetőleg a BL csoportkörének féltávja alkalmat adott a trénernek arra, hogy értékelje az eddigi nemzetközi szereplést.

Mint elmondta, teljes mértékben elégedett csapata teljesítményével, mivel a terveket tökéletesen megvalósították, s játékerőben is fejlődtek.

Minden eddigi mérkőzésüket megnyerték, köztük két, könnyűnek egyáltalán nem nevezhető, idegenbeli meccset.

.Figyelmeztetett azonban, hogy a csoportküzdelem - ha az ellenfelek lélekben talán már fel is adták - még nincs lefutva. Az eddigi intenzitással kell edzeniük, s a korábbi koncentrációval kell pályára lépniük a maradék három mérkőzésen.

Ambros Martín kitért arra is, hogy a Thüringer elleni idegenbeli mérkőzés utolsó negyedórájában a győri lányok rosszul játszottak, talán túlságosan kiengedtek, de ez nem ingathatta meg a játékosok önbizalmát.

Egy hosszú menetelés közepén tartanak, amelynek a vége jövő tavasszal jön el. A munkát szisztematikusan építették fel, a csúcsformát akkorra, a BL-fináléra kell elérniük.

A BL-döntő közelít Budapesthez
A kormány támogató szándékának megerősítéséről tárgyalt Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), illetve a 2013/2014-es női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének megrendezésére közösen pályázatot beadó Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) és a Hungarofest Nonprofit Kft. képviselőivel.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtök esti közleményében ismertette: Peter Vargo, az EHF marketing igazgatója Budapestet méltatva elmondta: a kölni férfi kézilabda négyes döntő mintájára szervezendő eseményhez olyan színvonalas helyszínt szeretnének biztosítani az első alkalommal bemutatkozó női döntő számára, amelynek turisztikai jelentősége is kiemelkedő. A sporteseményhez számos kísérőprogram társul majd.
Az EHF honlapjára szeptemberben került fel, hogy a döntő megrendezésére három magyar és egy szlovén pályázat érkezett. Az augusztusi, rangos győri nemzetközi tornát szervező SportConcept menedzseriroda, a Magyar Kézilabda Szövetség a Hungarofest Kft.-vel közösen, továbbá a Nexus Communication nevű cég is pályázik a rendezésre. Érdekesség, hogy helyszínként mindhárom magyar jelentkező a Papp László Sportarénával kandidál. Egyedüli külföldiként a Krim Ljubljana pályázik.

Az, hogy időnként a játék megzökken, nem aggaszthat senkit, főleg ha gyengébb játékkal is hozzák az eredményt. Azért a hibákat valahányszor kielemzik, a tanulságokat levonják, s csak ezt követően lépnek tovább. De amíg az út győzelmekkel van kikövezve, nincs nagy baj.

Az FTC helyzete kevésbé rózsás. A fővárosi zöld-fehérek momentán csoportjuk második helyén állnak, de a továbbjutást érő pozíció megőrzéséhez nem elegendő holnap legyőzniük Lengyelországban a Lublint, fontos volna számukra, hogy az éllovas dán Midtjylland pontot/pontokat szerezzen Podgoricán a Buducsnoszt ellenében.

Máskülönben Elek Gábor tanítványainak oltári bravúrt kellene végrehajtaniuk: Montenegróban több mint két góllal nyerni, vagy tíz találattal a dánokat fölülmúlni.

Mivel vasárnap negyed órás eltéréssel kezdődnek a küzdelmek a B jelű négyesben, a ferencvárosiaknak egyszerre kell jól játszaniuk, és nagyon surkolniuk.

Világbajnokok Debrecenben
Mialatt a hölgyekre klubcsapataikban vár fontos erőpróba, addig a férfiak a válogatottban méretik meg magukat, mégpedig a regnáló világbajnok spanyol válogatott ellen. Mocsai Lajos szövetségi kapitány elmondta, a mai, debreceni mérkőzés remekül szolgálja a válogatott felkészülését az Eb-re. S nem szimplán azért, mert a kontinenstornán is egyazon csoportban szerepelnek a felek.
"Kézilabda-kultúrája, az edzők felfogása, a hihetetlen profizmus és a stabil anyagi háttér a legkreatívabb kézilabdanemzetté tette a spanyolt" - fogalmazott a szövetségi kapitány, aki ugyanakkor kiemelte, a hatezer fős fanatikus debreceni közönség és a sportágat övező szeretet erőt ad majd csapatának a Főnix Csarnokban.
A mérkőzést fölvezető sajtótájékoztatón Manolo Cadenas, a spanyol együttes mestere arról beszélt, hogy olyan játékkal szeretnének előrukkolni, amely már egy Eb-meccsen is megfelelő lenne. "Nyerni akarunk, érezni a játékot" - hangoztatta.
A 16 órakor kezdődő találkozót a DunaTv élőben sugározza.

Néhány megahertzet „költözik” a Klubrádió

Publikálás dátuma
2013.11.02. 06:09

A jelenlegi 95,3 MHz-es budapesti frekvenciáról kicsit odébb, a 92,9-es hullámhosszra "költözik" hamarosan a Klubrádió, miután a médiatanács szerdai döntése alapján végre megkapja az utóbbi, ingyenes közösségi frekvencia használati jogát. A médiatanács - Karas Monika elnökletével meghozott - döntése formalitás volt azok után, hogy a Fővárosi Ítélőtábla áprilisi jogerős döntésével helybenhagyta a bíróság ítéletét és a rádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát. 

Ez azt jelenti, hogy például az Info-, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan a Klubrádió is hozzájuthat az ingyenes frekvenciához.

Az ügy előzménye, hogy a hullámhosszt az előző kormány időszakának végén az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) nyerte el a Klubrádió. Az akkori fideszes delegált azonnal tiltakozott, és nyíltan vállalta, hogy ezt a frekvenciát a Katolikus Rádiónak szánták. A Klubrádió győztessé nyilvánításáról szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent, ám az ORTT már nem írhatta alá a szerződést. Ez a kormányváltás után a médiatanács feladata lett volna, de a Szalai Annamária irányítása alá került testület erre nem volt hajlandó. Úgy ítélték meg, hogy a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, vagyis a 95,3-as hullámhosszról, amelyen jelenleg is szól. Ez nem volt igaz, az adó ezt cáfolta is, majd megkezdődött a pereskedés.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az áprilisi ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta: amellett, hogy a 92,9-es frekvencia ingyenes, egy kicsit jobb is a minősége. Hozzátette: átgondolják, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit a 95,3-ért fizettek, hiszen a jogerős döntés alapján 3 évre visszamenőleg ingyenesen sugározhatnának. Emlékezetes, hogy a 95,3-at is csak hosszú pereskedés után kapta meg a rádió: szintén jogerős bírósági döntés után, idén májusban kötötték meg erről a hatósági szerződést. A Klubrádió addig bizonytalanságban működött, és csak ideiglenes engedéllyel szólhatott. A médiatanács most azt is bejelentette, hogy szakértőkkel dolgoznak a "zökkenőmentes frekvenciaváltás feltételeinek megteremtésén".

Néhány megahertzet „költözik” a Klubrádió

Publikálás dátuma
2013.11.02. 06:09

A jelenlegi 95,3 MHz-es budapesti frekvenciáról kicsit odébb, a 92,9-es hullámhosszra "költözik" hamarosan a Klubrádió, miután a médiatanács szerdai döntése alapján végre megkapja az utóbbi, ingyenes közösségi frekvencia használati jogát. A médiatanács - Karas Monika elnökletével meghozott - döntése formalitás volt azok után, hogy a Fővárosi Ítélőtábla áprilisi jogerős döntésével helybenhagyta a bíróság ítéletét és a rádiónak ítélte a 92,9 MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát. 

Ez azt jelenti, hogy például az Info-, a Katolikus-, a Mária-, a Lánchíd és az Európa rádióhoz hasonlóan a Klubrádió is hozzájuthat az ingyenes frekvenciához.

Az ügy előzménye, hogy a hullámhosszt az előző kormány időszakának végén az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) nyerte el a Klubrádió. Az akkori fideszes delegált azonnal tiltakozott, és nyíltan vállalta, hogy ezt a frekvenciát a Katolikus Rádiónak szánták. A Klubrádió győztessé nyilvánításáról szóló határozat a Magyar Közlönyben is megjelent, ám az ORTT már nem írhatta alá a szerződést. Ez a kormányváltás után a médiatanács feladata lett volna, de a Szalai Annamária irányítása alá került testület erre nem volt hajlandó. Úgy ítélték meg, hogy a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, vagyis a 95,3-as hullámhosszról, amelyen jelenleg is szól. Ez nem volt igaz, az adó ezt cáfolta is, majd megkezdődött a pereskedés.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az áprilisi ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta: amellett, hogy a 92,9-es frekvencia ingyenes, egy kicsit jobb is a minősége. Hozzátette: átgondolják, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit a 95,3-ért fizettek, hiszen a jogerős döntés alapján 3 évre visszamenőleg ingyenesen sugározhatnának. Emlékezetes, hogy a 95,3-at is csak hosszú pereskedés után kapta meg a rádió: szintén jogerős bírósági döntés után, idén májusban kötötték meg erről a hatósági szerződést. A Klubrádió addig bizonytalanságban működött, és csak ideiglenes engedéllyel szólhatott. A médiatanács most azt is bejelentette, hogy szakértőkkel dolgoznak a "zökkenőmentes frekvenciaváltás feltételeinek megteremtésén".