Románia eladta a gázkitermelő cég részvényeinek újabb részét

Értékesítette Románia a Romgaz gázkitermelő állami vállalat részvényeinek 15 százalékát 1,7 milliárd lejért (382,8 millió euró) - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A román kormány a részvénycsomagért 1,38-1,85 milliárd lej közötti összeget remélt. A tőzsdén való nyilvános forgalomba hozatal nyomán egy részvény árát 30 lejben állapították meg, ami majdnem elérte a 24 lejtől 32 lejig terjedő kitűzött intervallum felső határát. A Romgaz papírjait bevezették a bukaresti és a londoni tőzsdére is, a kereskedés november 12-én kezdődik.
A kisebbségi részvénycsomag eladásával a Romgaz 70 százaléka maradt román állami tulajdonban. Korábban egy másik 15 százalékos pakettet a Proprietatea Alapnak adtak át, amelynek értékpapírjaival a kommunizmus idején államosított ingatlanok volt tulajdonosait kárpótolják Romániában.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött nemzetközi hitelmegállapodásért cserébe vállalta az energiavállalatok részleges privatizációját. A román kormány július végén állapodott meg az IMF-fel abban, hogy a washingtoni pénzintézet és az Európai Bizottság 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést köt, sorozatban harmadszor, Romániával.
Szeptemberben értékesítették a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica részvényeinek 10 százalékát, korábban pedig a villamosenergia-hálózatot birtokló Transelectrica és a gázvezetékeket üzemeltető Transgaz 15-15 százalékos pakettjét.
Constantin Nita román energiaügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy a jövő év júliusában a román villamos energiát termelő Hidroelectrica részvényeinek 15 százalékát adják el a korábban tervezett 10 százalék helyett.

Szerző

Szombatig kell közölni a kötelező biztosítások új tarifáit

A jövő héttől élesben üzemel a Mabisz díjnavigátora, az immár negyedik éve működő, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat összehasonlító internetes felület (www.dijnavigator.hu) a hét második felében válik majd elérhetővé, így minden autós időben ellenőrizheti a jövő évtől esedékes díját - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A jogszabályok szerint azoknak a biztosítóknak, amelyek jövő január 1-jétől módosítani kívánják díjaikat, legkésőbb szombatig, 2013. november 2-ig kell közzétenniük a 2014. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáikat.
A Mabisz felhívja a figyelmet arra, hogy azoknak az autósoknak, akik a biztosítóváltás mellett döntenek, nem kell kapkodniuk, ugyanis jelenlegi kötelező biztosításuk felmondásának határideje december elseje.

A szövetség adatai szerint az összes gépjármű kétharmada még január elsejei évfordulós kgfb-vel rendelkezik: a segédmotor-kerékpárokat nem számítva 4,021 millió jármű közül 2,652 millió tartozik ebbe a körbe. A magánszemélyek tulajdonában álló személyautók között még magasabb, 69 százalékos ez az arány: a 2,5 millióból 1,78 millió kocsit érinthet az idei kampány. Ennek ellenére a Mabisz arra számít, hogy az autósok túlnyomó többsége - mintegy 75-80 százaléka - nem él a változtatás lehetőségével és fenntartja korábbi kgfb-szerződését.

Szerző

Erősödéssel nyitottak a nyugat-európai tőzsdék

 Pénteken gyenge erősödéssel nyitottak a vezető tőzsdeindexek Nyugat-Európában.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 0,32 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,04 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,02 százalékkal nyitott pénteken.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 46,27 pontos, 0,68 százalékos romlással 6731,43 ponton zárt, 14,13 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén. A frankfurti DAX-30 23,65 pontos, 0,26 százalékos többlettel 9033,92 ponton, újabb történelmi csúcson végzett, 18,67 százalékkal év végi értéke fölött. Párizsban a CAC-40 25,78 ponttal, 0,60 százalékkal 4299,89 pontra emelkedett, 18,09 százalékkal meghaladva a múlt év végi értékét.

Szerző