A prevenció jelentősége

Publikálás dátuma
2013.11.01. 08:20
thinkstock
A magyar lakosságot érintő betegségteher túlnyomó részét a krónikus, nem fertőző betegségek adják, amelyek előfordulása Magyarországon többszöröse a fejlett államokban tapasztalható értéknek. Az összes korai halálozás 49,9%-a a keringési rendszer betegségeinek, míg 25,8%-a a rosszindulatú daganatoknak tulajdonítható. A krónikus, nem fertőző betegségek jelentős részéért életmódbeli rizikótényezők, köztük az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód tehetők felelőssé. 

A jelenlegi statisztikák javítása érdekében a kormányzati és egészségügyi szakemberek fő feladata a magyar lakosság egészségügyi ismereteinek bővítése, hiteles információval, gyakorlatban jól használható tudással való ellátása, a testtudatosság kialakítása, és annak a szemléletnek az elültetése, hogy az egészség az érték.

Ma már szerencsére egyre több az egészségtudatos ember, akik tesznek egészségük érdekében. Elkezdenek rendszeresen mozogni pl.: spining, trx, jóga stb. órára járnak, változtatnak a táplálkozásukon pl.: candida, paleolit, makrobiotikus stb. étkezésbe kezdenek, amik nem biztos, hogy az állapotuknak a leginkább megfelelő, de annál fogva, hogy tudatosabban alakítják mindenapjaikat, legalább már elindultak a változás útján. Mindezek mellett pedig ingyenes szűrések is a lakosok rendelkezésére állnak egészségük javítása érdekében. 

Ingyenes szűrések ma Magyarországon

Hazánkban a kötelező egészségbiztosítás keretében térítésmentesen (kötelezően, illetve önkéntesen) igénybe vehető szűrővizsgálatokat rendeletek (51/1997. (XII. 18.) NM; 67/2005.(XII.27.) EüM) szabályozzák. A kötelező szűrések körébe kizárólag újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban végzett vizsgálatok tartoznak. A felnőttek a rendeletben meghatározottak alapján térítésmentesen, de önkéntesen vehetik igénybe az egyes vizsgálatokat (szervezett keretek között vagy alkalomszerűen), melyek életkorhoz kötötten bizonyos betegségek megelőzésére vagy korai felismerésére szolgálnak. A szervezett vizsgálatokra behívót kapnak a lakosok. Az alkalomszerűen, de rendeletben meghatározott gyakorisággal igénybe vehető szűrővizsgálatokra a háziorvos kötelessége, hogy felhívja a figyelmet.

Betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatások

       Háziorvos által végzett vizsgálatok:

-       családi kórtörténet, életmódbeli tényezők megismerése, fizikális vizsgálat, szív és érrendszeri rizikó felmérése: javasolt 2 évente

-       szív és érrendszeri betegség szempontjából nagy kockázatú személyeknél vércukor, vérzsír meghatározása

-       cukorbetegség szempontjából nagy kockázatú személyeknél vércukor vizsgálata

-       vesebetegség szempontjából nagy kockázatú személyeknél vesefunkció, vizelet vizsgálata: javasolt 2 évente

-       panaszt nem okozó érbetegség vizsgálata (Doppler és boka-kar index vizsgálat): javasolt 2 évente

     

-        Látásvizsgálat: javasolt évente

-        Hallásvizsgálat: javasolt évente

-        Fogászati és szájüregi daganatok szűrővizsgálata: javasolt 2 évente

-        Tüdőszűrés: javasolt évente, 30 év felett kötelező

-        Melldaganat mammographias vizsgálata: javasolt 2 évente, jellemzően 45-65 éves életkor között

-        Méhnyak rák szűrés: javasolt 3 évente, jellemzően 25-65 éves életkor között

-        Urológiai vizsgálat: 2 évente, jellemzően 50-70 éves életkor között

-        Gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés vizsgálata: 2 évente, jellemzően 50-70 éves életkor között

Szerző

Éjszakai MR-vizsgálatokkal rövidítik a várólistákat

Publikálás dátuma
2013.10.30. 14:09

Jelenleg akár több hónapig is várniuk kell a betegeknek az MR vizsgálatra. Ezt a súlyos problémát enyhítheti, hogy országszerte öt központjában végez el soron kívüli MR vizsgálatokat november 9-én és 16-án éjjel a Diagnoscan Magyarország (korábbi nevén Euromedic Diagnosztika). A képalkotó diagnosztikával foglalkozó egészségügyi szolgáltató a kezdeményezésnek köszönhetően 250 hellyel csökkenti az MR várólistákat.

A korábban Euromedic Diagnosztika néven működő, Magyarországról indult, de mára már nemzetközivé nőtt egészségügyi szolgáltató idén húsz éve nyitotta meg első vidéki diagnosztikai központját Szegeden. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (így az MR-, CT-,  ultrahang, röntgen, csontsűrűség, mammográfia, angiográfiai vizsgálatok és izotóp diagnosztikai vizsgálatok) területén európai piacvezető társaság az évforduló alkalmából név- és stratégiaváltásról döntött: a Euromedic Diagnosztika mostantól a Diagnoscan Magyarország nevet viseli, és fokozott figyelmet kíván fordítani a helyi sajátosságokhoz igazodó, a magyar páciensek igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatások kialakítására. „Nemzetközi hátterű vállalatként is elsősorban Magyarországra, annak egyedi adottságaira, illetve a magyar emberekre kívánunk koncentrálni, legyen szó akár az állami intézményekkel kialakított együttműködéseinkről, akár magán-egészségügyi szolgáltatásainkról” – hangsúlyozta a névváltás kapcsán Dr. Kardos Lilla, a társaság vezérigazgatója.

Magyarországon a röntgen kivételével valamennyi képalkotó vizsgálatra vannak rövidebb-hosszabb várólisták. A szolgáltató központjainak adatai alapján a diagnosztikai vizsgálatok közül MR vizsgálatra adott esetben akár 86 napot, CT vizsgálatra 66 napot, UH vizsgálatra esetenként 60 napot, de még csontsűrűség vizsgálatra is 20 napot kellett várni. „Ugyan a fekvőbetegek és a sürgős esetek azonnali ellátást kapnak, a többi páciens számára is rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb pontos diagnózist kaphassanak, és ez alapján tovább haladhasson a kezelésük. Ezért minden hónapban átlagosan 10 százalékkal több vizsgálatot végzünk el, mint amennyit az Országos Egészségügyi Pénztár a teljesítmény volumen-korlát keretében finanszíroz, és ez a 10% többletteljesítés csaknem térítésmentes ellátást jelent a részünkről.” – mondta dr. Kardos Lilla.

 

A várakozási idő a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok közül az MR-vizsgálatok esetén a leghosszabb, ezekre akár hónapokig is várni kell. Ezért a Diagnoscan Magyarország vezetése úgy döntött, hogy egy rendkívüli, országos vizsgálatsorozat elvégzésével, az „MR-vizsgálatok éjszakáján”, lehetőségeihez mérten csökkenti az MR vizsgálatokra várakozók számát. Az ajánlat keretében öt helyszínen, Szegeden, Győrött, Debrecenben, a budapesti Honvédkórházban és a Péterfy Sándor utcai Kórházban az első ötven jelentkezőt, azaz összesen 250 beteget soron kívül, térítésmentesen vizsgálnak meg november 9-én és 16-án éjszaka. A felhívás az MR vizsgálatokra november 16-át követően a szolgáltatónál beutalóval előjegyzett betegekre vonatkozik. Mivel az egészségügyi szolgáltató vizsgálati modalitásai jelenleg is teljes kihasználtsággal működnek, a 250 embert érintő vizsgálatot éjszakai műszakban végzik el. Ennek ellenére a várakozások szerint a helyek nagyon gyorsan be fognak telni.

 

Az érintettek jelentkezését a Diagnoscan Magyarország az alábbi elérhetőségeken várja:

Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69

Budapest - MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház): 06-30-944-68-60

Debrecen: 06-30-944-69-20

Győr: 06-30-944-68-55

Szeged: 06-30-944-69-50

 

Szerző

A tüsszentés anatómiája

Publikálás dátuma
2013.10.28. 12:07
thinkstock
A nátha szervezetünkbe való fészkelésének első tünetea torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti szervezetünket.

A tüsszentést az orrnyálkahártya irritációja indítja el, amelyet többek közt annak virális fertőzése is okozhat. Az orrnyálkahártyagyulladásakor az érzéksejtek aktivációja egy reflexmechanizmust indít el.

„A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket pedig behunyjuk. A lágyszájpad zár,ezt pedig elsöprő erejű, akár 120-190 km/h-s sebességet is elérő tüsszentés követi. Ez az összetett folyamat mindössze 2-3 másodperc alatt megy végbe, mégistöbb ezer kórokozóktól hemzsegő apró nyákcsepptől szabadítja meg a légutakat – részletezte a tüsszentés anatómiáját Dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

Bár a tüsszentés önmagában védekező mechanizmus, náthával párosulva igen kellemetlen és a mindennapokat megkeserítő tünetté válhat. A Wick Pharma GmbH 2013-as globális felmérése­ szerint, az emberek 67 százalékának (Magyarországon 57 százalék) életét nehezíti meg a tüsszögés.Világszerte a köhögés és az orrfolyás után ez a harmadik leggyakoribb nátha szimptóma, amelyet az emberek észlelnek. A végeláthatatlan tüsszögésnek elejét vehetjük, ha orrnyálkahártyánkat tisztán és nedvesen tartjuk.Ehhez azonban fontos, hogymegfelelő módszert és megfelelő ideig használjunk.Két hétnél tovább ne alkalmazzunk orrnyálkahártya lohasztó orrsprayt, és lehetőleg olyan készítményt válasszunk, amelyet a tudomány mellett a természet ihletett.Elérhető olyan orrspray is, amely az orvosi hatóanyag mellett eukaliptuszt és aloeverat tartalmaz, ígyegyszerre csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, ugyanakkor ápol és hidratál is.Emellettakár 8 órán keresztül véd az orrdugulás ellen.

Ha odafigyelünk és már az első jeleknél bevált segítséghez fordulunk, elejét vehetjük, hogy a nátha eluralkodjon felettünk, és gondtalanul végezhetjük napi teendőinket anélkül, hogy egyetlen percet is elveszítenénk életünkből megfázás miatt.

Szerző