Előfizetés

Robbantással fenyegetőzött

Őrizetbe vette a Nógrád megyei rendőrség azt a férfit, aki szerdán este azzal telefonált be a rendőrségre, hogy szécsényi háza előtti szemetes konténerbe robbanószerkezetet rejtett, amit fel fog robbantani - értesült a HavariaPress.

Szerdán este telefonált be a rendőrségre egy szécsényi férfi, hogy a háza előtti szemetes konténerbe robbanószerkezetet tett, amit fel fog robbantani. A rendőrség azonnal a helyszínre érkezett, és a környező házakat kiürítette. A Készenléti Rendőrség tűzszerészei a szemetesben robbanószernek minősülő gyutacsokat találtak, de robbanószerkezetet nem. A 36 éves férfit a helyszínen elfogták, majd robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt őrizetbe vették.

Leonardo-freskóra bukkantak Milánóban

Újabb Leonardo által festett falat fedeztek fel a milánói Sforza-kastély egyik termében. A restaurálás máris megkezdődött.

A freskó a Milánó egyik jelképes épületének számító Castello Sforzesco északkeleti tornyának alsó emeletén tűnt elő. A rossz állapotban megmaradt részleten vastag faágak és sziklák között tekeredő gyökerek vehetők ki. A közönség a tervek szerint 2015. május elsejétől láthatja a felújított falat, a restaurálás a milánói világkiállítás megnyitójára készül el.

Ludovico Sforza milánói herceg 1498-ban hívta kastélyába Leonardót, akire többek között egy terem díszítését is rábízta. A herceg nagyságát hirdető falfestmény egyedül a terem boltíves mennyezetén maradt meg: tizenhat egymásba boruló eperfát ábrázol sűrű lombozattal, középen Ludovico Sforza címerével. A növényszimbolikában az eperfa a bölcsességet és az óvatosságot jelképezte.

Leonardo a terem oldalsó falain is dolgozott. Nem tudni, be tudta-e fejezni művét Milánó francia megszállása előtt. Leonardo 1499-ben Mantovába menekült, a termet pedig a hódító csapatok először katonai szállásként, később istállóként használták. Leonardo freskóit lemeszelték, majd fadeszkákkal takarták le. Ezek alatt találták meg a freskók darabjait.

A másfél éves restaurálás szakaszait a szakértők és a műkedvelők a saladelleassecastello.it honlapon követhetik. 

http://milano.corriere.it/foto-gallery/cronaca/13_ottobre_22/restauro-sala-asse-5eb329be-3b18-11e3-95f2-9a7a296f615f.shtml#1 

Magyar mozi Bolognában

Pillantás a magyar mozira címmel hét magyar film mutatkozik be csütörtöktől Bologna városában az idei olasz-magyar kulturális évad keretében.

Szabó István legutolsóként filmvászonra vitt alkotása Az Ajtó (2012) és az 1966-ban készült Apa című filmje nyitja meg a magyar filmszemlét a bolognai Lumiére moziban.  

A november 22-ig tartó mustrán levetítik a rendező Oscar-díjas Mephistóját (1981) és a Tűzoltó utca 25. (1974) című alkotását is. A nézők a programban Mundruczó Kornél Delta (2008), Fliegauf Bence Csak a szél (2011) és Goda Krisztina Kaméleon (2008) című filmjét is láthatják. 

Az olasz közönség a filmvetítéseken Szabó Istvánnal, Mécs Mónika producerrel és Kulka János színésszel is találkozhat.