Előfizetés

Felrobbant egy autó Szécsényben

Felrobbant egy személyautó szerdán Szécsényben, miután a benzin-gázüzemű jármű kigyulladt és berobbant a gáztartálya, az esetnél nem sérült meg senki - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Angyal Eszter elmondta, hogy az autó üresen állt a Kinizsi úton. A robbanáskor szétrepülő darabjai egy közeli raktárépület tetejére hullottak, kisebb tüzeket okoztak, ezeket a balassagyarmati tűzoltók eloltották.

A robbanás nyomán kitörtek az épület ablakai - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy megkezdték a tűzeseti szemlét.

Vád hamis gyógyszer forgalmazásáért

Több mint egymilliárd forint értékben értékesített illegálisan hamisított gyógyszerkészítményeket, potencianövelő szereket egy békéscsabai bűnszervezet. A Békés Megyei Főügyészség hat ember ellen emelt vádat jelentős értékű áru hamis megjelölésének bűnszervezetben elkövetett bűntette, pénzmosás és más bűncselekmények miatt.

A bűnszervezet a gyógyszerkészítményeket - túlnyomórészt potencianövelő szereket - Indiából és Kínából szerezte be nagykereskedelmi mennyiségben. Az áru egy része Magyarországon nem volt engedélyezve, nem volt törzskönyvezve, más része pedig Magyarországon legálisan forgalmazott gyógyszerek hamisítványa volt. A gyógyszereket az interneten kínálták értékesítésre.

A főügyészség tájékoztatása szerint több megrendelő saját fogyasztásra vásárolt ilyen készítményeket, mások továbbértékesítési céllal, így a bűnszervezet kapcsolatban állt más belföldi és külföldi bűnözői körökkel is. A vevők az áru ellenértékét a bűnszervezet által Lengyelországban és Cipruson létrehozott bankszámlákra utalták, ahonnan a pénzeket a vádlottak más bankszámlákra utalták vagy készpénzben felvették.

A vádlottak a gyógyszerkészítményeket Magyarország mellett több mint hetven országban forgalmazták anélkül, hogy a gyógyszerkészítmények exportjára, importjára, külkereskedelmére és belföldi forgalmazására a jogszabályokban előírt engedélyekkel rendelkeztek volna.

A bűnszervezet tagjai 2011 augusztusától 2012 áprilisáig legalább 1,2 millió darab, másfél milliárd forint belföldi forgalmi értékű illegális, illetve hamis gyógyszerkészítményt szereztek meg külföldről továbbértékesítési céllal, és ebből több mint 800 ezer gyógyszerkészítményt értékesítettek is, egymilliárd forintot meghaladó értékben.

A rendőröket okolja a hummeres gázoló

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.10.24. 07:18
Thomas Robert B. (balra) tolmácsa, Körösi István társaságában a Szegedi Törvényszék tárgyalásán FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGEL
A rendőrök viselkedését okolta tettéért az az osztrák férfi, aki egy éve Apátfalván Hummer terepjárójával halálra gázolta Kenéz Imre posztumusz rendőr hadnagyot. Az ügyben kedden indult a per. Thomas B. azzal védekezett, hogy a rendőrök paprikaspray-je miatt nem látott a gázolás pillanatában, holott nem is fújták le.

Lényegében a rendőröket okolta Kenéz Imre rendőrjárőr halálra gázolásáért az osztrák Thomas B., aki tavaly október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával halálos sérülést okozott a posztumusz rendőr hadnagynak.

A 35 éves férfi férfi pere kedden indult a Szegedi Törvényszéken, ám ott nem tett vallomást. Hetekkel az eset utáni írásbeli vallomásában azzal védekezett, hogy nem értette a rendőri intézkedést, pánikba esett, nem látta, hogy az előtte álló rendőr merre indul, de érezte, hogy "valamin keresztülhajtottam".

Thomas B.-t az ügyészség több bűncselekménnyel is vádolja: hivatalos személy ellen elkövetett emberöléssel, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, valamint közúti veszélyeztetéssel. Ugyanis több kés is volt nála, noha szerinte egyiket sem vette elő. Az osztrák hummeres egy három másik Hummer terepjáróból álló konvojjal tartott hazafelé romániai túrájáról, és a határ után gyorshajtás miatt le is kapcsolták őket.

Nem sokkal később azonban Kenézék ellenőrzésébe is belefutottak. "Észrevettem, hogy egy civil autó követ, majd láttam a motoros rendőröket, akiknek a középső ujjamat mutattam. Ez nagy hiba volt" - írta a vallomásban. Irányt váltott, de "nem akartam a rendőrt veszélyeztetni".

Meglátta a pisztolyt a rendőr kezében, amitől állítása szerint nagyon megijedt, "nem tudtam ezek pontosan mit akarnak". Konvojuk megállt, de a vád szerint megpróbálta leszorítani az útról a trafipaxos rendőrautót, mire két motoros járőr sietett segíteni: Kenéz megállt a Hummer előtt - és mivel közben Thomas B. kocsija megpróbálta a másik motorost is leszorítani, a rendőrök rálőttek a Hummer kerekeire.

De egy hirtelen gázzal a vádlott fellökte a keresztben álló motort, és bár a járőr megpróbált menekülni, a hummeres "utána kormányzott" és elgázolta. A vád szerint még a járőr fegyverét is megpróbálta megszerezni, de közben több lövést is kapott - ennek ellenére egy szemtanú szerint csak negyedórás dulakodás után tudták megbilincselni.

Az osztrák férfi egyik legmeglepőbb állítása az volt, hogy azért nem látta, min hajt keresztül, mert a rendőrök paprikaspray-jel fújták le, míg még a kocsiban volt. Csakhogy a rendőrök szerint nem is vetettek be ilyet.

Holnap az akcióban részt vevő rendőrök tanúskodnak majd a per folytatásán, jövő keddre pedig hummeres társait is beidézték.