Előfizetés

Harcsa Zoltán is elvérzett Almatiban

B. M. L.
Publikálás dátuma
2013.10.24. 07:45
Harcsa Zoltán londoni szereplése nagyobb reményekre jogosított fel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ami annak idején, 2009-ben Káté Gyulának sikerült, azaz dobogóra állhatott egy világbajnokságon, az immár a második vb óta nem megy az utódoknak. A jelenleg is a kazah Almati-ban zajló viadalon megint érem nélkül maradtak a mieink, a legjobb helyezés a 75 kilós Harcsa Zoltán nevéhez fűződik, aki legalább a negyeddöntőig eljutott. A helyzet valós értékelése még várat magára, de az tény, a magyar férfi felnőtt ökölvívásra nagyon ráférne már egy igazán komoly világversenyen egy igazán komoly eredmény. 

Csodát senki sem várt a sorsolás ismeretében a magyar férfi amatőr ökölvívó-válogatott tagjaitól a kazah Almatiban rendezendő ökölvívó világbajnokságon, ám abban azért bíztunk - főleg a sorsolás ismeretében -, hogy legalább egy, de inkább két bunyósunk eljut az éremcsatákig.Nos, sajnos ez nem jött össze, sőt, a legjobb nyolc közé is csak egy versenyzőnk jutott el.

Pedig a kiemeltként érkező, az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szerző Varga Miklós (60 kg) nem éppen a súlycsoport élmezőnyéhez tartozó indiai Vikash Malikkal csapott össze a negyeddöntőért. Ráadásul az Indiai Olimpiai Bizottság felfüggesztése miatt az AIBA színeiben versenyez Almatiban Malik, ám ez cseppet sem zavarta meg, és számunkra keserű meglepetésként, egyhangú pontozással 3:0-ra (30:27, 29:28, 29:28) verte Vargát.

"Egyszerűen gyenge voltam, nem ő nyert, hanem én veszítettem. Lelassított a saját tempójára, nem találtam a dögönyözős stílusának az ellenszerét. Nincs mit szépítenem, simán kikaptam, pedig verhető ellenfelem volt" - jelentette ki a meccse után a három menet nagy részét a sarokba szorítva töltő magyar.

A 81 kilogrammosok között induló Harcsa Norbert szintén vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben, őt az ír Joseph Ward győzte le egyhangú pontozással (30:27, 30:27, 30:26).

"Sajnos egy Európa-bajnokot nem lehet másodszándékból legyőzni. Három év kihagyás, majd három hét edzőtábort követően mindent kihoztam magamból. Folytatom a bunyót, és jövőre, már egy teljes felkészülést követően megpróbálok még előrébb végezni az Európa-bajnokságon. Akár Ward legyőzése árán is" - fogalmazott az idősebbik Harcsa, aki ezen a vb-n megszerezte első világbajnoki győzelmét, ám ez a teljesítmény egyelőre a nyolcaddöntőhöz volt elég.

Bernáth István szintén egyhangú pontozással, 3:0-ra (30:27, 30:27, 30:26) kikapott a kazah Ivan Dicskotól a +91 kilósok nyolcaddöntőjében. A magyar ökölvívóra a második menetben számolt a mérkőzésvezető - igaz inkább lökésnek tűnt a dolog, mint ütésnek -, ám ez sem befolyásolta a meccset.

Tegnap az egyetlen nyolcba jutott magyarért szoríthattunk, hiszen az Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán a 75 kiló kontinensbajnokával, az ír Jason Quigley-vel csapott össze, és a győztes már biztos érmesnek vallhatja magát.

Nos, a kis Harcsa - bátyjához hasonlóan - sem tudott mit kezdeni ellenfelével, aki a második menetben egy kemény jobbos következtében padlóztatta is a magyart, akin a végén bemutatott harcos bunyója sem tudott segíteni. Quigley sajnos egyhangú, 3-0-s (30-27, 30-27, 30-27) győzelmet aratott, míg Harcsának maximum az adhatott némi vigaszt, hogy zsinórban a harmadik világversenyén került be a legjobb nyolc közé.

Ezzel a magyarok számára véget is ért a világbajnokság, és sajnos megint érem nélkül térnek haza. Sajnos a vb-n vagy olimpián továbbra is csak álom az éremszerzés: az ötkarikás játékokon utoljára még Erdei Zsolt szerzett bronzot 2000-ben, míg a vb-n Káté Gyula kétszer (2003, 2009) lett harmadik, míg Bedák Pál 2005-ben második.

Sajnos azonban most is előjöttek a régi reflexek, és a rossz sorsolásra, valamint a bírókra fogni az újabb érem nélkül befejezett világbajnokságot. Ugyanis ebben a sportágban mindig is voltak, és sajnos lesznek visszásságok, nem a legszerencsésebb mindig ezekben keresni a hibát. Még akkor sem, ha valósak a sérelmeink.

"A sorsolásunk sem volt a legszerencsésebb, ám ami bosszantóbb, megint három olyan mérkőzést veszítettünk el, amit nem veszítettünk el, de ilyenkor a külső körülményekre hivatkozni elég nehéz. Szellő simán győzött a kazah fiú ellen még a kazahok szerint is, megdöbbentő, hogy Bacskaival már hányadszor szúrnak ki, és Varga Miki is 2-1-re kapott ki.

Teljesítményben egy magyar bokszoló sem kényszerült alárendelt szerepbe, de tény, egy-két sportolónk még nem tudott csúcsformába kerülni Egyben van ez a csapat, és egyben is fogjuk őket tartani. Van egy év arra, hogy fizikailag és lelkileg is összerázzuk őket.

Bízom abban, hogy elkezdenek fejlődni a fiatalok, és azokat a lyukas súlycsoportokat is be tudjuk tömni, amik most még vannak" - nyilatkozott a Sport Tv-nek Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke.

Legyen igaza, hiszen igazán ráférne már a sportágra egy nagy siker. Tény, a fiatalok a világversenyeken aranyakat is nyertek, így ha sikerül őket megfelelően menedzselni, talán ismét érmekről, magyar érmekről tudósíthatunk majd…

Puskás Ferenc mellszobrát csütörtökön leplezik le a Bernabéu Stadionban

Publikálás dátuma
2013.10.23. 20:00
Puskás 1961-ben madridi gyerekeknek mutatja, hogyan kell ballal dekázni. Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images.
Florentino Perez, a Real Madrid elnöke leplezi majd le csütörtökön Puskás Ferencnek, az Aranycsapat legendás kapitányának bronzból készült mellszobrát a labdarúgóklub edzőközpontja főépületének főbejáratánál.

A pfla.hu-n olvasható közlemény szerint pénteken Emilio Butragueno, a madridi egyesület nemzetközi igazgatója nyitja meg a Puskás-kiállítást a Bernabéu Stadionban. A csütörtöki szoboravatásnál Perez elnök mellett Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár is beszédet mond.

A madridi Puskás-hetek keretein belül a kiállítás a fővárosi klub stadionjában november 25-ig, a londoni 6-3-as magyar győzelem 60. évfordulójáig lesz látható. A tárlat pénteki megnyitóján Schmitt Pál volt köztársasági elnök, korábbi madridi nagykövet, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja mond ünnepi beszédet. A kiállításon a közel két éve Spanyolországból Magyarországra hozott Puskás-hagyaték egy részét is meg lehet majd tekinteni, s látható lesz Puskás első madridi szerződése, valamint az egyik királykék Real-meze is.

A Puskás-hetek ünnepélyes megnyitója szerdán lesz, amikor a Real Madrid a Juventust fogadja Bajnokok Ligája-mérkőzésen. A találkozón Puskás Ferencné, Simicskó István, valamin Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke és Jakab János, az akadémia felügyelő-bizottsági elnöke is Florentino Perez elnöki páholyának vendége lesz.
Az Aranycsapat legendás kapitánya 1958-tól 1967-ig szerepelt a Real Madridban, 179 mérkőzésen 154 gólt szerzett. Az együttessel többek között hatszor nyert spanyol bajnokságot, valamint háromszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Franciaország felgyorsítja a menekültjogi kérelmek elbírálását

Menekültjogi reformot jelentett be szerdán Manuel Valls francia belügyminiszter annak érdekében, hogy a menekültstátusra vonatkozó kérelmek elbírálási ideje csökkenjen.

Az intézkedés célja, hogy "felgyorsítsuk a menekültjog kezelését, amely alkotmányos jog, alapjog, és nem keverendő össze a bevándorlási politikával" - hangsúlyozta a tárcavezető a szerdai kormányülést követően francia újságíróknak. Valls szerint jelenleg "túl hosszú ideig tart" az elbírálási folyamat.

A belügyminisztérium legalább felére akarja csökkenteni a kérelmek elbírálását: jelenleg átlagosan 16 hónap alatt születik meg a végleges döntés, ezt átlagosan 6-9 hónapra csökkentené a kormányzat.
A kérdés azután vált aktuálissá Franciaországban, hogy rendőrök vitatott körülmények között, egy osztálykiránduláson vettek őrizetbe a kitoloncolás előtt egy 15 éves koszovói származású roma lányt, akinek családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben, miután menekültjogi kérelmüket elutasították a hatóságok.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a reform már előkészület állt a nagy médiavisszhangot kiváltó ügy előtt is.
A tárca júliusban kérte fel a kormánypárti Jean-Louis Touraine képviselőt és az ellenzéki Valérie Létard szenátort, hogy hangolják össze a két tábor közötti egyeztetéseket a menekültjogi reformról. Azok júliusban meg is kezdődtek az állami szervek, független intézmények, a képviselők, valamint a segélyszervezetek bevonásával, miután Manuel Vall megítélése szerint a jelenlegi menekültjogi intézmény "kifulladt".

"A két parlamenti képviselő novemberre készíti el a jelentését" - hangsúlyozta a belügyminiszter, aki azt reméli, hogy a reformtervezet még az év vége előtt elkészül.
Franciaországban 2007 óta folyamatosan nő a menekültjogot kérők száma: tavaly 61 ezren nyújtottak be kérelmet, ebből mintegy 10 ezren kaptak pozitív választ.