Változnak a szemétdíj-számlák

Publikálás dátuma
2013.10.23. 11:51
FOTÓ: THINKSTOCK
Külön rendeletben állapítja majd meg a szakminiszter a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók által alkalmazható számlaképet az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága által benyújtott módosító javaslat szerint.

A számlaképről szóló rendelet megalkotását a felhasználó és a közszolgáltató közötti elszámolás egységesítése, átláthatóságának, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának biztosítása indokolja, amely a közszolgáltatási ágazatokban megvalósuló szabályozás mintájára történik - áll a  parlament honlapján olvasható bizottsági javaslat indoklásában. A módosítás közvetlenül kapcsolódik a rezsicsökkentésre vonatkozó jogalkotási folyamathoz.

Az áram- és gázszolgáltatók számlaképére már február óta egységes szabályozás vonatkozik. A fejlesztési miniszter által jegyzett rendelet szerint színes háttérrel kiemelve kell feltüntetni az elszámolási időszakot, a fizetendő összeget és annak befizetési határidejét. Meg kell jeleníteni a számlán azt is, hogy mennyi a fogyasztó megtakarítása az adott számlában elszámolt időszakban és 2013. január 1-jétől összesen. 

Hibás számlakép miatt az elmúlt hónapokban több közműszolgáltatóra szabott ki egyenként több milliós bírságot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely az idén fokozottan ellenőrzi a rezsicsökkentéssel kapcsolatos szabályok betartását.

Szerző

Erősödött a forint délután

Kedd reggel és délelőtt alig változott a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákhoz képest, délután kettő után azonban stabil erősödésbe kezdett.

Reggel az euró árfolyama 293,73 forint volt, délelőtt 10 óra után 293,91 forint, délután négyre 292,80 forintra változott az árfolyam.
A dollár jegyzése reggel 214,91 forint volt, délelőtt szinte teljesen azonos, 214,98 forint volt a jegyzés, délután azonban már 212,76 forinton jegyezték a dollárt.
A svájci frank árfolyama reggel hét előtt 237,92 forint volt, délelőtt 238,01 forint, délután 236,99 forint.
A japán jen is gyengült a forinthoz képest: reggel 2,1863 forint volt a jegyzése, délelőtt 2,1859 forint, délután négy óra után 2,1621 forinton állt a jegyzés.

Szerző
Témák
forint árfolyam

Könyvterjesztőket bírságolt meg a Versenyhivatal

 Összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal - közölte a versenyhivatal..

A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint, és a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.
Az eljárásban a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálták.

A GVH megítélése szerint kifogásolható volt, hogy a Líra és Sun Books, a Pécsi Direkt, valamint a Libri egyaránt olyan könyvterjesztési szerződéseket kötöttek, túlnyomórészt bizományosi szerződés formájában, melyekben a terjesztők vállalták, hogy a kiadók által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt. A GVH megállapította, hogy a viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartás, amely a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Bár a könyvek árának kiadó általi meghatározása a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt, ami eredetileg a bizományosi értékesítési formából fakadt, a GVH úgy találta, hogy az említett meghatározó kereskedők és a kiadók közötti kapcsolatok időközben megváltoztak, és viszonyuk a vizsgált időszakban versenyjogi értelemben nem minősült valódi ügynöki megállapodásnak.

A kifogásolt kikötések ugyanakkor azt eredményezték, hogy a kiadók által meghatározott árak rögzített árakká váltak, kizárva a kereskedők közti verseny egyik legfontosabb aspektusát, az árversenyt, ami által annak jótékony hatásaiból - az alacsonyabb árak révén - a fogyasztók nem részesülhettek - mutat rá a hivatal. A közlemény szerint számos szerződésben a kiadó azt is vállalta, hogy a könyvek kiskereskedelmi árát a terjesztő versenytársai számára sem határozhatja meg alacsonyabb szinten.
A GVH ismertette: egyes vizsgált szerződések korlátozták a kiskereskedelmi ár időbeli alakítását is a könyv megjelenésétől és a kereskedőnek történő átadásától számított bizonyos időszakban, illetve az év egy konkrétan meghatározott időszakára (az év végi kiemelt periódusra) vonatkozóan.

A GVH megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására, és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására - írta a GVH.
A kisebb terjesztőkkel és a kiadókkal szemben az eljárást a GVH megszüntette, mivel úgy találta, hogy a meghatározó kereskedők szerződéseinek átalakításával a versenykorlátozás megfelelően kiküszöbölhető.

Szerző