Előfizetés

Patinás és modern épület

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2013.10.22. 07:45
Batta András kormánybiztos és Balog Zoltán miniszter a tegnapi bejáráson FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Darus kocsi állt még tegnap a felújított Zeneakadémia előtt, és a díszburkolatot is éppen rakták le a Liszt Ferenc téren a tegnapi sajtóbejárás idején. Ha egyelőre nincs is minden kész, az kimondható, hogy az épület gyönyörű lett, és korszerű technikával látták el. Ma gálahangversennyel nyitják meg.

Országos Magyar Királyi Zeneakadémia, áll aranyló betűkkel a bejárat fölött, ez is jelzi, hogy nem az 1963-as, meglehetősen régi felújítás időszakához igyekeztek visszatérni az építők, hanem az eredeti állapotot próbálták restaurálni.

És mivel gazdagon díszített, szecessziós épületről van szó, volt munkájuk bőven. A legnagyobb meglepetést a nagyterem színei okozzák. Fakók voltak, most ragyognak. Világosabb árnyalatokhoz szoktunk, de már a feketébe hajló árnyalat dominál, állítólag ez volt az eredeti szín, és nagyon passzol a sok aranyozáshoz.

Elegáns ez a terem, ugyanakkor családias, nem túlzottan ünnepélyes. Meleg, barátságos hatást kelt. Kivettek három széksort, így nagyobb lett a sorok között a távolság, könnyebb bearaszolni közéjük.

A régi székeket restaurálták, kényelmesebbek lettek, és ami egy hangversenyteremben legalább ennyire fontos, hangtalanul le és fölhajthatók, nem nyikorognak úgy, mint valaha. Az izgalmas formájú csillárok pedig csillognak, villognak.

A pódium süllyesztőt kapott, ami összeköttetésben van a hangszerraktárral. A székek kivehetők, a helyiség akár bálok megrendezésére is alkalmassá vált. Az alagsorban új vécéket alakítottak ki, remélhetően megszűnik a szünetekben az elnyúló sorban állás. Mozgássérültek számára is építettek bejárót és mosdót egyaránt.

A hosszú ideig mostohán kezelt kisterem reveláció. Tán ez volt a leglepusztultabb, és most szintén díszes pompájában virul. Zenekari árkot is kapott, vasfüggönyt, színpadtechnikát, így zenés színházi produkciók tartására abszolút alkalmassá vált.

Ez lesz a fő profilja. A varázsfuvolával avatják majd fel. A Király utca felöli udvart pedig befedték, itt hangulatos büfét alakítottak ki. Az előtérben lévő, sokak szívéhez hozzánőtt szökőkút bár alkalmas lenne a működésre, nem fog üzemelni, mert meg akarják óvni az enyészettől, és megállapították, hogy éppen a víz tenné tönkre.

A futurisztikus régi porszívó rendszer megmaradt, de már nem működik. A szellőzés egyébként pont fordított, mint az megszokott, fölül jön be a friss levegő, és alul távozik az elhasznált.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, egy röpke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Zeneakadémia felújításával zenei nagyhatalommá válhatunk.

Felolvasott a rekonstrukcióról számokat, hogy például 1100 fő volt az építők száma, az irányító mérnököké pedig 62 fő. A bontott anyag 1500 köbméter, a felhasznált beton 8350 köbméter, a beépített betonacél 570 tonna, a restaurált bronzszobrok, díszek száma 90 darab, a Zsolnay burkolattal ellátott felület 400 köbméter.

Batta András kormánybiztos szólt arról, hogy a hangversenytermi és oktatási funkción kívül hangversenyszervezéssel is foglalkozik az intézmény, ami azért nem jelenti azt, hogy ne adnák ki a termet. Okosan kell gazdálkodniuk, mert a kultúrát kedvelő közönség pénztárcája lelapult nálunk.

Természetesen számítanak a magyar közönségre, de az eddiginél is jobban ki kell építeniük a nemzetközi kapcsolatokat. Szóba került, hogy a Pesti Vigadó is megnyílik tavasszal, a BMC pedig nemrég lépett be a magyar zenei életbe, és az Erkel Színházra is már folyamatosan lehet számítani, ezekkel, és persze a Müpá-val, megfelelően együtt kell működni.

Batta szerint Budapestnek nem rosszabbak az adottságai, mint például Barcelonának, Bécsnek, ezekben a városokban igen sokat profitálnak a kulturális turizmusból. Ezt kell megcélozni nálunk is.

Balog Zoltán ehhez hozzátette, hogy a Fesztivál Tanács azért is alakult, hogy a kulturális intézmények vezetői egyeztessék az elképzeléseiket, és még rangosabb fesztiválok jöhessenek létre.

Az változatlanul többek számára kérdés, hogy az örvendetesen megnövekedett koncertlehetőségekhez lesz-e elég néző. A sok intézmény húzhatja is egymást, versenyre ösztönözhet, de jelenthet olyan túlkínálatot is a jelenlegi rossz gazdasági helyzetben, hogy nehéz lesz teltházat csinálni.

A patinás, régi fényében ragyogó Zeneakadémia megnyitása azonban feltétlen nagy öröm, hiszen tényleg a kultúra egyik fellegvára várja a koncertlátogatókat és a tanulni vágyókat.

Varga László, történész

Publikálás dátuma
2013.10.22. 07:30
Varga László

Néhány évtizedig még biztosan, attól függően, hogy meddig szolgálja a magyar politikusok érdekeit. Tudományos szempontból egy legalább emberöltőnyi távolság biztosíthatja csak a tisztább látásmódot, vagyis az akkori események objektív megítélését.

Varga László, történész

Publikálás dátuma
2013.10.22. 07:30
Varga László

Néhány évtizedig még biztosan, attól függően, hogy meddig szolgálja a magyar politikusok érdekeit. Tudományos szempontból egy legalább emberöltőnyi távolság biztosíthatja csak a tisztább látásmódot, vagyis az akkori események objektív megítélését.