Kis Harcsa, nagy fogás

A kazah Almatiban zajló férfi amatőr ökölvívó világbajnokságon van már magyar a legjobb nyolc között. Ugyanis a magyar ökölvívás egyik legnagyobb ígérete, a 75 kilogrammos Harcsa Zoltán az elmúlt három nagy világverseny után - 2011, Baku - vb, 2012, London - olimpia, 2013, Minszk - Eb - ismét bejutott a legjobb nyolc közé, és már csak egy lépés választja el attól, hogy az idei kontinensviadalon megszerzett bronzérme mellé újabb, felnőtt medált akasszanak a nyakába.

Pedig a "kis Harcsa" - bátyja, Norbert szintén versenyben van még 81 kilóban - idei éve nem a legnyugodtabb.

Előbb megsérült a minszki Eb-n - műteni is kellett a kezét -, majd kirobbant a botrány körülötte - ittasan elkötötte egyik sporttársa autóját, majd balesetet okozott -, melynek következtében előbb szakított edzőjével, Szántó Imrével, majd a szövetség a vizsgálat végeztével megbüntette őt.

Úgy tűnik azonban, a pofon jókor jött a számára, hiszen a világbajnokságon eddig kimagasló formában bokszol.

A nyolcaddöntőben tegnap sima, 3-0-ás győzelmet aratott (30-27, 30-27, 30-26) a kanadai riválisa, Brody Blair ellen. Harcsa az első pillanattól uralta a mérkőzést, a kanadaira a második és a harmadik menetben is számolni kellett.

A jó formára mindenesetre nagy szüksége lesz a holnapi negyeddöntőben, hiszen a biztos érmet az idei Eb-győztes ír Jason Quigley ellen vívhatja ki.

"Boldog vagyok, hogy mindent sikerült megvalósítanom a ringben, amit elterveztem. Quigleyvel még nem bokszoltam, de amit itt láttam tőle, az alapján egyáltalán nem érzem magam esélytelennek" - nyilatkozta az MTI-nek a meccs után a 20 éves sportoló.

A magyar válogatott másik három nyolcaddöntőse, Varga Miklós (60 kg), Harcsa Norbert (81 kg) és Bernáth István (+91 kg) ma lép ringbe.

Frissítve: 2013.10.21. 21:57

Foci-vb 2014: több esélyes pótselejtezők

Zürichben elkészítették a 2014-es labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek párosítását, amelynek értelmében Portugália-Svédország, Ukrajna-Franciaország, Görögország-Románia és Izland-Horvátország párharcokra kerül majd sor.

A portugálok, a görögök, a horvátok és az ukránok kiemeltként, míg a franciák, a svédek, a románok és az izlandiak nem kiemeltként várhatták a Zürichben tartott sorsolást.

Alexander Frei, a Basel és a svájci válogatott korábbi gólvágója segédkezett, a tavasszal visszavonult támadó kezében voltak a nemzeti csapatok nevét tartalmazó sárga gömbök.

Frei elsőként a portugálokat húzta ki, majd rögtön utánuk a svédeket, így a Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic párosból az egyik biztosan lemarad a vb-ről.

A két nemzet labdarúgó-válogatottjának legutóbbi két tétmérkőzése a 2010-es vb selejtezősorozatában (a mieink csoportjában) gól nélküli döntetlenre végződött. A svédek 1984 novembere óta nyeretlenek a portugálok ellen, míg hazai pályán ezt megelőzően 1981-ben tudtak legutóbb ellenük diadalmaskodni.

A játékoskeretek alapján a portugálok az esélyesek, de a svédek mellett szólhat, hogy hazai pályán vívhatják a visszavágót.Ezt követően az ukránok neve "került elő", akik másodpercekkel később már bosszankodhattak is, hiszen a mindenki által elkerülni kívánt franciákkal mérkőznek.

A sárga-kékek még sosem verték meg a "gallokat", akik négy győzelem mellett három döntetlent számlálnak pótselejtezős riválisuk ellen. Legutóbb a 2012-es Európa-bajnokságon "futottak össze" a csapatok, a franciák akkor Jérémy Ménez és Yohan Cabaye góljaival 2-0-ra nyertek.

A sorsolás második felében kiderült, hogy a magyar válogatottal egy csoportban szereplő románok a görögökkel küzdhetnek meg a vb-részvételért, ráadásul a párharcot a 2004-es Európa-bajnok kezdi otthon.

A két válogatott tétmeccset már 1989 óta nem játszott egymással, a legutóbbi hét találkozásuk egyaránt felkészülési mérkőzés volt, amelyek közül háromszor a románok kerekedtek felül (és négyszer a görögök). Így történt ez legutóbb is, 2011 novemberében Altachban 3-1-re nyert Victor Piturca legénysége.

Végezetül pedig már csak az volt kérdés, hogy az Izland-Horvátország párosításban melyik fél kezd hazai pályán. A sors végül a horvátoknak kedvezett, ők játszhatják az első meccset idegenben.

A negyedikként kisorsolt párharc két résztvevőjének közös múltja nem nevezhető veretesnek, hiszen eddig pontosan annyiszor találkoztak egymással, ahányszor az előttünk álló egy hónap során fognak: kétszer.

VB 2014, Európai Zóna

A pótselejtezők párosítása
Portugália (14.)–Svédország (25.)
Ukrajna (20.)–Franciaország (21.)
Görögország (15.)–Románia (29.)
Izland (46.)–Horvátország (18.)
Az első mérkőzéseket november 15-én rendezik az elöl álló csapatok otthonában, a visszavágókra 19-én kerül sor. Zárójelben az októberi világranglista-helyezések szerepelnek.

A horvátok 2005 márciusában 4-0-ra, ugyanazon év szeptemberében pedig 3-1-re győzték le a szigetországi válogatottat.

Frissítve: 2013.10.21. 22:07

„Álmainkat nem értük el”

Publikálás dátuma
2013.10.22. 07:56
Egervári Sándor volt az utóbbi negyedszázad legeredményesebb kapitánya, mégis mennie kellett FOTÓ: K 2 PRESS
Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott nemrég lemondott szövetségi kapitánya szerint az elmúlt évtizedekhez képest előrelépett a nemzeti csapat. Azzal azonban, hogy nem sikerült pótselejtezős helyet elérnünk, álmainkat nem értük el.

A szakember - aki a világbajnoki selejtezősorozat utolsó előtti mérkőzését, az Amszterdamban elszenvedett történelmi 8-1-es vereséget követően mondott le - a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható nyílt levelében értékelte több mint hároméves kapitányi pályafutását.

Ebben többek között az áll, hogy amikor ő 2010-ben szövetségi kapitány lett, csapatát megpróbálta elsősorban az ezt megelőző évben U20-as világbajnokságon bronzérmes, illetve az U21-es nemzeti együttes legjobbjaira építeni.

A gárda első megvívott sorozata a 2012-es Európa-bajnoki selejtező volt, amely végén a hollandok és a svédek mögött a harmadik helyen zárt a válogatott, ráadásul abban az időszakban érte el története legjobb FIFA-világranglista helyezését, ugyanis a 27. volt a rangsorban.

A mostani vb-selejtező sorozattal kapcsolatban az ex-kapitány megjegyezi: a sorsolásnál a vártnál nehezebb csoportba került a válogatott, ugyanis a második kalapból érkezett törökök a harmadik legerősebb kapható riválisnak számítottak, míg a negyedikből és az ötödikből sorsolt román és észt válogatottnál nem lehetett volna keményebb ellenfelet kapni.

Egervári emlékeztet arra, hogy a sorozatot jól kezdte csapata, majd még a tavasszal is előnyben volt közvetlen riválisaival szemben, ugyanakkor a románok elleni 2-2-es döntetlen - amely zárt kapuk mögött alakult ki a Puskás Ferenc Stadionban - döntőnek bizonyult.

A válogatott végül idén szeptemberben Bukarestben, majd október elején Amszterdamban is súlyos vereséget szenvedett, így lemaradt a pótselejtezőt érő második helyről.

"Ezzel a megszerzett 17 ponttal és az Eb selejtezőn begyűjtött 19 ponttal 1986 óta a két legtöbb pontot gyűjtő sorozatát érte el válogatottunk, így elmondhatjuk, hogy bár az álmainkat elérni nem tudtuk, de az elmúlt évtizedekhez képest az előrelépés, az őszi két vereség ellenére, szembetűnő" - írja Egervári Sándor, hozzátéve, hogy ennek a két kudarcnak indokaként a szakmai stábbal "tényeken és tapasztalatokon alapuló alapvető okot" találtak.

"A korábbi hat félévben a kétségkívül legjobb játékosaink folyamatosan, hétről hétre meghatározó európai csapatokban játszottak, így jobb formában érkeztek közénk. (Gera-Fulham, Juhász-Anderlecht, Rudolf-Genoa, Koman-Sampdoria, Hajnal-Stuttgart, Dzsudzsák-PSV, Pintér-Zaragoza, Szabics-Sturm Graz).

Kapitányok mérlege

A magyar válogatott 1986 óta nem szerepelhetett nagy tornán. Azóta 18-an is irányították a válogatottat, érdemes talán eredményességi listájukat kettébontani a szereplési szám szerint.
A legalább 10 mérkőzésen dirigálók közül:

Bicskei Bertalan: 54 százalék 45 mérkőzésen (1989, 1998-2001)
Csank János: 39 százalék 19 mérkőzésen (1996-1997)
Egervári Sándor: 62 százalék 34 mérkőzésen (2010-2013)
Koeman, Erwin: 45 százalék 20 mérkőzésen (2008-2010)
Gellei Imre: 39 százalék 23 mérkőzésen (2001-2003)
Jenei Imre: 57 százalék 14 mérkőzésen (1992-1993)
Matthäus, Lothar: 45 százalék 28 mérkőzésen (2004-2005)
Mészöly Kálmán: 46 százalék 30 mérkőzésen (1990-1991, 1994-1995)
Várhidi Péter: 47 százalék 16 mérkőzésen (2006-2008)
Verebes József: 32 százalék 14 mérkőzésen (1987, 1993-1994)

A kevesebb, mint 10 mérkőzésen irányítók közül:

Bálint László: 50 százalék 6 mérkőzésen (1988)
Bozsik Péter: 43 százalék 7 mérkőzésen (2006)
Csábi József: 100 százalék 1 mérkőzésen (2013)
Garami József: 50 százalék 5 mérkőzésen (1987)
Glázer Róbert: 25 százalék 4 mérkőzésen (1991)
Komora Imre: 17 százalék 3 mérkőzésen (1986)
Mezey György: 60 százalék 5 mérkőzésen (1988)
Puskás Ferenc 25 százalék 4 mérkőzésen (1993)

Ha csak a statisztikai adatokat vesszük alapul, az összes kapitány közül ebben a negyedszázadban Egervári Sándor érte el a legjobb teljesítményt. Ráadásul több meccsen nehezebb jobb eredményt tartani - Egervárinál csak Bicskei volt több találkozón kapitány 1986 óta.

A félévről félévre klubot cserélő, csellengő játékosaink, (pl. Varga, Németh, Koman, Laczkó) vagy az orosz bajnokságban játszó Pintér Ádám sem tud most hozzátenni a mi csapatjátékunkhoz annyit, mint korábban. Ezt a hátrányt ezekben a hónapokban nem lehetett a jelenlegi NB 1-ben szereplő játékosok bevonásával áthidalni."

Egervári Sándor röviden kitért az őt, illetve a válogatottat bírálókra is, igaz, konkrét neveket nem említ: "Sajnálatos módon, társadalmunk közszereplői közül néhányan komoly sebeket okoztak önmaguknak nyilatkozataikkal, és az utóbbi három évben egyre nagyobb számban futballozó gyerekeink elé is torz tükröt állítottak szakszerűtlen és rosszindulatú feltételezéseikkel, kinyilatkoztatásaikkal."

"Véleményünk szerint pillanatnyi indulatoktól vezérelten nem lenne szabad veszélybe sodorni azt a folyamatot, ami kétségtelenül elindult, minden igazi szurkoló örömére! Vállaljuk az elmúlt három és fél év sikereit és kudarcait, a 17 győzelmet, 8 döntetlent, 9 vereséget, azaz a 62 százalékos teljesítményt" - tette hozzá a szakember.

Frissítve: 2013.10.22. 00:01