Előfizetés

A DTM visszatér Magyarországra

A Hungaroring is bekerült a német túraautó-bajnokság (DTM) jövő évi versenynaptárába, azaz a sorozat 26 év után visszatér Magyarországra. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy tegnap tárgyaltak a DTM szakembereivel a megállapodással kapcsolatos utolsó simításokról.

"Mindig is az volt a célunk, hogy minél több világversenyt hozzunk el Mogyoródra, természetesen régóta egyeztettünk ennek a túrasorozatnak a vezetőivel is" - nyilatkozta Gyulay Zsolt.

Hozzátette, örömükre szolgál, hogy a Forma-1, a túraautó-világbajnokság (WTCC) és a World Series by Renault elnevezésű sorozat után a DTM is Magyarországra érkezik. "Még egy versenysorozatot tudnék elképzelni a Hungaroringen, ez pedig a kamion Európa-bajnokság."

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, a németek kevés külföldi helyszínre viszik el a DTM-et, de mivel a sorozatban a Mercedes és az Audi is érdekelt, vélhetően az is erősítette a mogyoródi futam rendezésének lehetőségét, hogy ennek a két autómárkának gyára van Magyarországon.

Előzetes versenynaptár
május 4.: Hockenheim (Németország)
május 18.: Oschersleben (Németország)
június 1.: Hungaroring (Magyarország)
június 29.: Norisring (Németország)
július 13.: Moszkva (Oroszország)
augusztus 3.: Spielberg (Ausztria)
augusztus 10.: Nürburgring (Németország)
szeptember 14.: Lausitzring (Németország)
szeptember 28.: Kína, a pontos helyszín még kérdéses
október 19.: Hockenheim

A DTM hivatalos honlapjára felkerült előzetes versenynaptár szerint a mezőny június 1-jén vendégeskedik majd a Hungaroringen. A tíz futamból álló bajnokságban a németországi helyszínek és Magyarország mellett Oroszországban, Ausztriában és Kínában is rendeznek majd versenyt.
    .

Skoda-szalagról várjuk a Porschét

B. M. L.
Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:55
Az egyes mez Bogdáné lehet a nagy bukást követő megtisztulás utáni csapatban FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Sokáig nem heveri ki a magyar labdarúgás azt a sokkot, ami érte az elmúlt két hónapban a válogatott bukaresti és amszterdami látogatásával. Pedig a történtek csupán a realitást tükrözik a nemzeti egylet harmadik helyével, vagy talán még jobb képet fest: a fejlettebb futballkultúrájú törököket sikerült magunk mögé utasítani. A fejlődésre megoldás egyelőre nem mutatkozik, viszont továbbra is megy az üzengetés, beszólás, a másra mutogatás.

A hirtelen a sportág nagy szakértőjévé avanzsált Deutsch Tamás most már naponta mondja meg a frankót, és céltáblája középpontjában igencsak jól kivehetően az MLSZ elnöke áll.

„Történelmi lehetőségek álltak rendelkezésére a szövetség vezetésének, ezeket azonban - Csányi Sándorral az élen – elherdálta. Csányi Sándornak tudomásul kellene vennie, hogy Magyarország nem a tízmillió OTP Zrt. elnök-vezérigazgató, hanem a tízmillió szövetségi kapitány országa. Az embereknek erről a sportágról véleményük van, ezt elmondják. Ha valaki nem bírja, hogy a teljesítményével kapcsolatban bárki véleményt mondhat, akkor ne menjen MLSZ-elnöknek - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az MTK elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiemelések
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tegnap kiadott világranglistája alapján – amelyen Magyarország a 43. helyre csúszott vissza – Belgium és Svájc kiemelt lesz a jövő évi világbajnokság sorsolásánál, Olaszország viszont biztosan nem, Hollandia pedig akkor nem, ha Uruguay kijut Brazíliába. A decemberi csoportsorsolás kiemelését az októberi lista határozza meg, így a rendező, s 11. Brazília mellett a rangsor első hét helyezettje kapott kiemelést. A világranglistát Spanyolország vezeti, Argentína, Németország, Kolumbia, Belgium, Uruguay és Svájc előtt, míg az olaszok és a hollandok holtversenyben állnak a nyolcadik helyen. A novemberi európai pótselejtező sorsolására szintén a mostani világranglista alapján emelt ki a FIFA a nyolcból négy csapatot: Portugália, Görögország, Horvátország és Ukrajna lett a "négy erősebb", Franciaország, Izland, Svédország és Románia pedig a négy "gyengébb" együttes.

Mindenesetre a szakmához közelebb állók véleménye valamivel fontosabb lehet a közvélemény számára. A magyar labdarúgó-válogatott kapusedzője Andrusch József a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elárulta, a hétfőn kifakadó Szalai Ádám a nyilvánosságra hozatal előtt ugyanezeket az észrevételeket a magyar futballvalóságról megosztotta Egervári Sándor kapitánnyal is.

Ő azonban mindezt elengedte a füle mellett, és arra törekedett, hogy a negatív megnyilatkozások ne éreztessék hatásukat a keret tagjain.Andrusch szerint azonban nem lehet mindent a kapitány nyakába varrni.

A szurkolókat hülyítő játékosok esetében azt is meg kell nézni az őszi betlik megértéséhez, hogy a fűt-fát, pótselejtezőt ígérő válogatott játékosok hol játszottak két-három éve, és hol futballoznak azóta? Mert senki ne mondja, hogy a Serie A vagy az angol másodosztály után nem visszalépés az orosz bajnokság első osztályának vége vagy a másodiknak az eleje…

Megint a holland vonal a nyerő?
Miután Csábi József kitöltötte az andorraiak legyőzésével az egymeccses megbízatását, jelenleg nincs szövetségi kapitánya a válogatottnak. Csányi Sándor szavai alapján – aki szerdai sajtótájékoztatóján ugyan azt nem szögezte le, hogy mindenképpen külföldi tréner vezeti majd át a csapatot, viszont a megfogalmazott kritériumok alapján nem tud olyan magyar trénert, aki a kívánalmaknak maradéktalanul megfelelni – biztosnak tűnik, hogy külföldi kézbe, ráadásul egy „nagy hal” kezébe kerül a marsallbot.
Sokan készpénznek veszik, hogy a 66 éves holland Guus Hiddink lesz a befutó – főleg, hogy ausztrál lapinformációk is megerősítették: a magyar szövetség célkeresztjében van. Hiddink szakmai tudása és tapasztalata kimagasló, profi, munkamániás és nem befolyásolható. A Barcelonával BL-t és bajnokságot nyerő Frank Rijkaard (holland, 51 éves) egyszer már kapitányként is bizonyított, amikor a 2000-es Európa-bajnokságon a hollandokat az elődöntőig vezette. A támadófutball híve, megfelelő ajánlat esetén visszatérne Európába a floridai állásából, ahol akadémiai tanácsadóként dolgozik.
A Videoton mestereként már megismerkedett a nagy magyar valósággal Paulo Sousa (portugál, 43 éves), akinek jelenlegi csapata, a Maccabi Tel-Aviv az Európa Liga csoportkörében vitézkedik. Ő tűnik a legesélyesebb befutónak, már csak azért is, mert a helyszínen tekintette meg a válogatott észtek elleni hazai selejtezőjét. Ráadásul őt a miniszterelnök is nagyon preferálná a kapitányi hídon…
Lassan nincs olyan kapitánykeresési időszak, amikor Bölöni László (román, 60 éves) neve ne merülne fel lehetséges megoldásként. Nincs ez másként most sem, annak ellenére, hogy Bölöninek sokkal inkább tetszene egy amolyan futball-fejlesztési igazgatói megbízatás. Ha most rá esne a választás, akár az sem lenne elképzelhetetlen, hogy romániai magyar játékosok is előtérbe kerülnének a keret összeállításánál.

„Nem mentség, de magyarázat: a korábbi komolyabb eredmények idején Juhász Roland Anderlecht-, Rudolf és Koman Serie A-, Gera, Priskin, Bogdán Premier League-játékosok voltak, Hajnal és Szabics Bundesliga-húzóemberek, Dzsudzsák meg szupersztár a holland élvonalban. Hol játszanak ma? A másodvonalban. Innen nem lehet esély a legjobbak ellen – fogalmazott Andrusch, aki azt is elárulta, Szalaival sok mindenben egyetért, csak az időzítésével nem.

„Puskásék óta azt várjuk, hogy egy Skoda-futószalagról a végén Porsche-sportautók jöjjenek le. Pedig ezzel az utánpótlásképzéssel egyelőre nem fog menni, most középkategóriás termékek jönnek ki a gyárból, bár az MLSZ-elnökkel abban egyetértek, hogy voltak erőfeszítések és történtek már jó lépések.”

Érdekes, és talán nem is lehet elmenni amellett, hogy a hazai edzőkar egyik legtehetségesebb trénerének tartott Mészöly Géza viszont nekiment Szalainak. Ő úgy véli, a csatárnak előbb a saját teljesítményével kellene törődnie, utána az észt osztania.

„Láttam Szalai Ádám mért adatait. Ez konkrétan kimutatja, a válogatottban nyújtott teljesítménye sokkal gyengébb, mint a Schalkéban tapasztaltak. Akkor, most hogy is van ez? - mondta a szövetségi edző a Kossuth Rádióban.Mindenesetre a válogatott kapusa, Bogdán Ádám közösségi oldalán szintén a nyilvánosság elé tárta észrevételeit.

„Mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, hogy a vb-re való kijutást nem sikerült megvalósítanunk. Egy új korszak kezdődik a nemzeti csapatnál. Bízom benne, hogy mindenki levonja, levonta a tanulságokat, mint ahogyan én is levontam, és magamba néztem. Azok az érzések, miszerint még jobban, még alaposabban kell dolgoznom minden nap azért, hogy tovább fejlődjek és minél jobb kapussá váljak, csak megerősödtek bennem” – vallott a Bolton magyar kapusa.

USA - További tárgyalások a költségvetésről

Pauly Ryan, a képviselőház és Patty Murray, a szenátus költségvetési bizottságának elnöke közös munkareggelijével csütörtökön megkezdődtek azok a kétpárti házközi tárgyalások, amelyeknek célja a republikánusok és a demokraták büdzséprioritásai közötti különbségek áthidalása.

A tárgyalásoknak a kongresszus mindkét háza által megszavazott és az elnök által is szentesített megállapodás szerint december 13-ig el kell vezetniük a deficit csökkentésére és a költségvetési tételek automatikus visszavágásának alternatívájára vonatkozó javaslatok kidolgozásához.
Az egyeztetések esetleges kudarca potenciálisan egy újabb pénzügyi patthelyzethez vezethet, mert a kongresszus szerdán csak január 15-ig tartó ideiglenes költségvetést fogadott el és az államadósság-limit megemelését is csak a február 7-ig tartó időszakra hagyta jóvá.

A korábbi hasonló tárgyalások lehangoló eredménnyel jártak. A legemlékezetesebb a kongresszusi "szuperbizottság" 2011-ben bekövetkezett kudarca volt. A kétpárti testületnek azokat a tartalékokat kellett megtalálnia, amelyek segítségével 10 év alatt 1500 milliárd dollárnyi kiadástól lehetett volna megkímélni az amerikai büdzsét.
A Kongresszusi Költségvetési Hivatal szerint az elkövetkező évtizedben mintegy 2 ezer milliárd dollárnyi pótlólagos megtakarításra lenne szükség ahhoz, hogy az államadóságnak az amerikai GDP-hez viszonyított arányát hosszú távon stabilizálni tudják.