Megalakult a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt

Publikálás dátuma
2013.10.17. 20:10
Megalakult a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párt FOTÓ: MTI Soós Lajos
Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) néven, tizenkét párt, illetve egyesület összefogásával új párt megalakulását jelentette be Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke.

A bírósági bejegyzésre váró párt célja Szili Katalin megfogalmazása szerint az, hogy esélyt adjon azoknak, akik a mostani pártok közül nem tudnak választani, köztük annak a csaknem négymillió szegénynek és bizonytalannak, akikkel ma senki nem törődik.

Nagy társadalmi igény van egy új, szociálisan elkötelezett, demokratikus és nemzeti alapon szerveződő politikai alternatívára – indokolta a Szociális Unió vezetésével megalakult új párt indulását az Országgyűlés korábbi elnöke.
Mint elmondta, egyik pólushoz sem kívánnak csatakozni, mindenkiétől különböző programmal jelentkeznek. Az új "programszövetséget" a 12 alapító párt és egyesület mellett számos szervezet támogatja, 160 képviselőjelöltjükkel indulni kívánnak a 2014-es választásokon – tette hozzá.

Minden politikai erő háborúban áll a többiekkel, a leszakadó tömegek problémáira eddig csak látszatintézkedések születtek. Új stílus, új emberek, hitelesség, igazságosság és szolidaritás kell - fogalmazott Szili Katalin.
A szegények világnapja alkalmából a párt programjából kiemelte: azonnali törvénymódosítás kell, hogy a tél közeledtével családok ne kerüljenek utcára egy hibás banki termék miatt. Átfogó bérreform szükséges és felül kell vizsgálni a privatizációs szerződések betartását - tette hozzá.

A volt házelnök szerint kétkamarás parlament szükséges, ahol a második kamarában képviselhetik magukat a civilek, szakszervezetek, nemzetiségek és határon túli magyarok.
Szili Katalin szerint "kettéhasadt haza és haladás". Mint fogalmazott, a magukat baloldalinak nevező pártok demokratikusak, de nem eléggé nemzetiek, míg a jobboldali pártok ugyan nemzetiek, ám nem eléggé demokratikusak. Nincs éhező, gyűlölködő, nemzetietlen demokrácia, de van más politikai alternatíva - tette hozzá.

A politikus tájékoztatása szerint a KTI célja egy olyan együttműködő politikai szervezet létrehozása, amelyben minden csatlakozó egyenrangú, és amely közös munkával választható alternatívát kínál az ország gazdasági, szociális, kulturális fejlődése, közjogi rendjének biztosítása és társadalmi békéjének megteremtése érdekében. A szükséges rendszerkorrekciót közmegegyezéssel és a legszélesebb társadalmi összefogással kívánják előmozdítani.
Törekvéseik középpontjában a közösség, a család és a nemzet értékeinek megőrzése, érdekeinek következetes képviselete és átörökítése, a társadalmi, természeti és gazdasági környezet harmóniájának helyreállítása, a szociális biztonság megteremtése áll - olvasható az új párt hitvallásában.

A KTI várja a céljaikkal egyetértő szervezetek és magánszemélyek csatlakozását. A KTI a Szociális Unió Párt, a Centrum Összefogás Magyarországért, a Kárpát-medencei Élet Közösség Egyesületi Kör, az Európai Konzervatív Magyarok Egyesülete, a Magyarország Jövője Párt, a Magyar Autonóm Néppárt, a Magyar Szociális Fórum, a MARÉG – Magyar Régiókért Egyesület – TPT, a Peyer Károly Alapítvány, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete, az Esély a Megújulásra Egyesület és az Emberközpontú Országért Mozgalom összefogásával alakult meg.

Szerző

Az Együtt-PM válaszokat vár az E.ON-gázüzletág megvásárlásával kapcsolatban

Az Együtt-PM szövetség válaszokat követel Orbán Viktor miniszterelnöktől az E.ON-gázüzletág megvásárlásával kapcsolatban, szerintük ugyanis "a rezsim továbbra is titkolózik".

Jávor Benedek, a szövetség társelnöke csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben az olvasható: a többi közt arra vár választ, mi indokolja a 270 milliárd forintos vételárat, amely szerinte a valós piaci érték sokszorosa.
Emlékeztetett arra: korábban hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, Bajnai Gordon elnök pedig a szerződések nyilvánosságra hozatalát követelte. Hozzátette: az Együtt-PM üdvözli, hogy az MSZP is feljelentést tett. "Reméljük azt, hogy az ügyészség nem a kormány csatlósaként, hanem a független igazságszolgáltatás intézményeként jár el ez ügyben is" - olvasható írásában.

A szövetség választ már még arra: kinek áll érdekében az, hogy a magyar adófizetők 140 milliárd forinttal többet fizessenek valamiért, mint amennyit az ér, de arra is: honnan pótolják a veszteséget. Milyen értékbecslés alapján kötötték meg az üzletet? - sorolta kérdéseit az országgyűlési képviselő.
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivőjének közleménye szerint az E.ON földgázüzletágának megszerzése szociális és energiabiztonságot hoz az embereknek, a kormány így több eszközzel tud küzdeni a rezsicsökkentésért.

Szerző

Üzemszünet - A 2-es metró helyett pótlóbusz jár

Csütörtök és péntek este 8 órától üzemzárásig, valamint egész hétvégén ismét pótlóbuszok szállítják az utasokat a 2-es metró teljes hosszában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az M2E jelzésű pótlóbusz a Blaha Lujza tér után az Astoria-Ferenciek tere-Déli pályaudvar-Széll Kálmán tér útvonalon, a másik busz, az M2 pedig az Astoria-Deák Ferenc tér-Kossuth Lajos tér-Margit híd-Batthyány tér-Széll Kálmán tér útvonalon közlekedik. A múlt heti tapasztalatok alapján a BKK ezen a hétvégén sűrűbben indítja a pótlójáratokat, és további tartalékjárműveket helyez készenlétbe. Emellett némileg módosították a buszok útvonalát, így gyorsabban tudnak közlekedni.
A pótlás oka, hogy átadás előtti teszteket hajtanak végre az újonnan telepített biztosítóberendezéssel.

A BKK közölte továbbá, hogy vasárnap 11 és 15 óra között a metrópótló haladási vonalának érintésével demonstrációt tartanak, ezért egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek. A lezárások előreláthatóan nagyobb torlódásokat okoznak majd és időszakosan jelentősen lassítják a metrópótló autóbuszok közlekedését, bár a BKK kérte a rendőrséget, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentse a korlátozás időtartamát.

Szerző