Az Együtt-PM válaszokat vár az E.ON-gázüzletág megvásárlásával kapcsolatban

Az Együtt-PM szövetség válaszokat követel Orbán Viktor miniszterelnöktől az E.ON-gázüzletág megvásárlásával kapcsolatban, szerintük ugyanis "a rezsim továbbra is titkolózik".

Jávor Benedek, a szövetség társelnöke csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben az olvasható: a többi közt arra vár választ, mi indokolja a 270 milliárd forintos vételárat, amely szerinte a valós piaci érték sokszorosa.
Emlékeztetett arra: korábban hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, Bajnai Gordon elnök pedig a szerződések nyilvánosságra hozatalát követelte. Hozzátette: az Együtt-PM üdvözli, hogy az MSZP is feljelentést tett. "Reméljük azt, hogy az ügyészség nem a kormány csatlósaként, hanem a független igazságszolgáltatás intézményeként jár el ez ügyben is" - olvasható írásában.

A szövetség választ már még arra: kinek áll érdekében az, hogy a magyar adófizetők 140 milliárd forinttal többet fizessenek valamiért, mint amennyit az ér, de arra is: honnan pótolják a veszteséget. Milyen értékbecslés alapján kötötték meg az üzletet? - sorolta kérdéseit az országgyűlési képviselő.
Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivőjének közleménye szerint az E.ON földgázüzletágának megszerzése szociális és energiabiztonságot hoz az embereknek, a kormány így több eszközzel tud küzdeni a rezsicsökkentésért.

Szerző

Üzemszünet - A 2-es metró helyett pótlóbusz jár

Csütörtök és péntek este 8 órától üzemzárásig, valamint egész hétvégén ismét pótlóbuszok szállítják az utasokat a 2-es metró teljes hosszában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az M2E jelzésű pótlóbusz a Blaha Lujza tér után az Astoria-Ferenciek tere-Déli pályaudvar-Széll Kálmán tér útvonalon, a másik busz, az M2 pedig az Astoria-Deák Ferenc tér-Kossuth Lajos tér-Margit híd-Batthyány tér-Széll Kálmán tér útvonalon közlekedik. A múlt heti tapasztalatok alapján a BKK ezen a hétvégén sűrűbben indítja a pótlójáratokat, és további tartalékjárműveket helyez készenlétbe. Emellett némileg módosították a buszok útvonalát, így gyorsabban tudnak közlekedni.
A pótlás oka, hogy átadás előtti teszteket hajtanak végre az újonnan telepített biztosítóberendezéssel.

A BKK közölte továbbá, hogy vasárnap 11 és 15 óra között a metrópótló haladási vonalának érintésével demonstrációt tartanak, ezért egyes szakaszokon és csomópontokon várhatóan 20-30 perces időszakos útlezárások lesznek. A lezárások előreláthatóan nagyobb torlódásokat okoznak majd és időszakosan jelentősen lassítják a metrópótló autóbuszok közlekedését, bár a BKK kérte a rendőrséget, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentse a korlátozás időtartamát.

Szerző

A rezsicsökkenés nem jelenik meg automatikusan a közös költségben

A lakásszövetkezeti tagok üzemeltetési és felújítási díja, illetve a társasházi tulajdonosok közös költsége nem csökken automatikusan a rezsicsökkentési jogszabályokban meghatározott mértékben - hívja fel a figyelmet a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ).

A LOSZ-hoz az utóbbi időben érkező számos panasz 90 százalékában azt kifogásolják, hogy a rezsicsökkenés nem jelentkezik a havi befizetések csökkenésében. A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a közös költség csak a közös tulajdon fenntartására szolgál, ebben a körben pedig nemcsak a rezsicsökkentéssel érintett energiaárak, a szemétszállítás, a víz- és csatornadíjak, valamint a kéményseprés jelenik meg, hanem munkadíj és más egyéb költség is. Utóbbiakat viszont nem érinti a rezsicsökkentés - mutatnak rá.

Így a valós közösköltség-csökkenés kisebb, mint a rezsicsökkenés, sőt a kiadás elvileg emelkedhet is a korábbihoz képest.
A LOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a közös költséget a minden év május 31-ig megtartandó közgyűlések határozzák meg, egy évre előre. Amennyiben a tulajdonosok havonta akarnák a közös befizetésben érvényesíteni a rezsi csökkenését, az megoldhatatlan feladat elé állítaná a lakásszövetkezet igazgatóságait, illetve a közös képviselőket.
Ezért a LOSZ azt javasolja, hogy a jövő tavaszi közgyűléseken a vezetőségek mutassák be a rezsicsökkentés hatását a közös költségre, és a következő évi esetleges csökkentésre ez alapján tegyenek javaslatot.

Szerző