Feljelentést tesz az MSZP az E.ON-ügylet miatt

Publikálás dátuma
2013.10.17. 13:08
Fotó: Mathis Wienand/GettyImages
Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az MSZP az E.ON magyarországi földgázüzletágának állami megvásárlása miatt.

 Ezt Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja közölte csütörtökön sajtótájékoztatón, hozzátéve: a hatóságok feladata megvizsgálni az ügylet előkészítésében és aláírásában meghatározó szerepet vállaló tisztségviselők felelősségét, ideértve a villamos művek menedzsmentjét és a nemzeti vagyonkezelő vezetését is.

    Azt mondta: az MSZP minden itthoni és európai uniós eszközzel élni fog, hogy a jogtalan előnyhöz juttatott cégektől visszaszerezze az adófizetői pénzt. Véleménye szerint egyre biztosabb, hogy a kormány a gázüzletág megvásárlásával fizette ki az E.ON-nak a rezsicsökkentés árát, és nem a magyar családok, hanem egy német cég részvényesei érdekeinek megfelelően járt el.

    Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes azt mondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése csütörtökön dönt arról, hogy a 280 milliárd forintos vételár kifizetése után 65 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt a frissen vásárolt társaságoknak, így az ügylet 345 milliárd forintba kerül. Szavai szerint ez a valós érték háromszorosa, mivel a máig nem cáfolt vagyonértékelések 12 és 90 milliárd forintról szóltak, a társaságok részvényeinek értéke pedig 110 milliárd.
    Hozzátette: a tulajdonosi kölcsönről szóló döntés egyértelművé teszi, hogy a németek pénzügyileg "kitakarították" a céget a tranzakció előtt.

    A frakcióvezető-helyettes azt is megemlítette, a vételárból megteremthető lenne a tandíjmentes felsőoktatás, illetve lehetővé válna a panelprogram folytatása.

Szerző

Kúria: nincs napirenden devizahiteles jogegységi eljárás

 A devizahiteles konstrukciót és annak alapvető vonásait érintően nincs napirenden jogegységi eljárás a Kúrián - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke az M1 Ma Reggel című műsorában csütörtökön.

 A főbíró elmondta azt is, hogy a polgári jogi szakág kezdeményezett két olyan jogegységi eljárást, amely érintőlegesen kapcsolódik a devizahiteles kérdésekhez.

    Az egyikben az kérdés, hogy ha általános szerződési feltételekben a feltétel egyedi megtárgyalása nélkül rögzítenek választottbírósági kikötést, az tisztességes-e. A másik kifejezetten eljárásjogi kérdést érint: ha a kereset csak megállapításra irányul, a felperes csak egy szerződés érvénytelenségének megállapítását kéri, akkor a viszontkeresetben lehet-e kérni a jogkövetkezmények megállapítását, tehát az elszámolást - ismertette Darák Péter.

Szerző

Uniós pénzhez jutnak a gazdák

Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg - közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten. A második részletet 2014 januárjában fogják átutalni a gazdáknak - mondta az agrárminiszter.

A tavalyi 60 ezerrel szemben most 69 ezer forintot kapnak a gazdák hektáronként. Fazekas közölte: a jogosulatlan visszaigénylések kiszűrésére folyamatos ellenőrzést építettek be a rendszerbe.

Az nem befolyásolta a mostani átutalást, hogy "volt egy lebukás, mivel már február óta tudomásunk volt róla, hogy bűnözői körök próbálkoznak azzal: agrártámogatást igényeljenek jogosulatlanul" - mondta a miniszter, utalva a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett vezető beosztású dolgozója és három társa ügyére.

Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus az ügy kapcsán megjegyezte, az előző kormány 2010-ben egy újabb ellenőrzési pontot tervezett beléptetni a rendszerbe. Így ki lehetett volna szűrni az ilyen visszaéléseket, de az Orbán-kormány hivatalba lépése után, miután a hivatalból minden hozzáértő vezetőt eltávolítottak, ez a fejlesztés elmaradt. A vezetőváltás Fazekas Sándor felelőssége - jegyezte meg Gőgös.

Szerző
Frissítve: 2013.10.16. 23:33