Előfizetés

Uniós pénzhez jutnak a gazdák

Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg - közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten. A második részletet 2014 januárjában fogják átutalni a gazdáknak - mondta az agrárminiszter.

A tavalyi 60 ezerrel szemben most 69 ezer forintot kapnak a gazdák hektáronként. Fazekas közölte: a jogosulatlan visszaigénylések kiszűrésére folyamatos ellenőrzést építettek be a rendszerbe.

Az nem befolyásolta a mostani átutalást, hogy "volt egy lebukás, mivel már február óta tudomásunk volt róla, hogy bűnözői körök próbálkoznak azzal: agrártámogatást igényeljenek jogosulatlanul" - mondta a miniszter, utalva a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett vezető beosztású dolgozója és három társa ügyére.

Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus az ügy kapcsán megjegyezte, az előző kormány 2010-ben egy újabb ellenőrzési pontot tervezett beléptetni a rendszerbe. Így ki lehetett volna szűrni az ilyen visszaéléseket, de az Orbán-kormány hivatalba lépése után, miután a hivatalból minden hozzáértő vezetőt eltávolítottak, ez a fejlesztés elmaradt. A vezetőváltás Fazekas Sándor felelőssége - jegyezte meg Gőgös.

Most hajóstársaságot vásárolt az állam

B. M.
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:25
MNV FOTÓ: Bielik István
A Rába, az E.ON földgázüzletága és a Mol egyötödének államosítása után tegnap bejelentették a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a magyar állam javára megvásárolta a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos részesedését. Ezt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Márton Péter, az MNV  vezérigazgatója mondta el a hajóstársaság tulajdonában lévő Budapest hajón. Az MNV és a Mahart PassNave közötti együttműködést tavaly ősszel kezdeményezte a cég többségi tulajdonosa, a Masped Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM).

Németh Lászlóné elmondta: a Mahart PassNave 51 százalékos részesedése megvásárolásával az állam egy versenyképes cégben szerzett döntő tulajdonhányadot, és ezzel a dunai személyhajózás további növekedésének nyertese lehet.

A tárcavezető kifejtette: a lépés illeszkedik a 2010-ben megkezdett vagyonpolitikai fordulattal elindult folyamatba, amely az állami vagyon gyarapítását eredményezi.

Márton Péter vezérigazgató mutatta be az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá került társaságot: "a jelenleg is stabilan és eredményesen működő társaság a 2013-2015. között éves szinten félmilliárd forint feletti mérleg szerinti eredménnyel kalkulál, amely 2017-től várhatóan meghaladja a 600 millió forintot." A 750 millió forintos vételár azt jelenti, hogy szinte ingyen jutott az állam a hajós céghez.

A Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 22 hajóból álló flottájával a fővárosi nagyhajók területén 60 százalékos részesedéssel bír. A cég jelenleg éves szinten 110 szállodahajót fogad budapesti és vidéki kikötői hálózatában.

A középtávú üzleti terv szerint a leadott érkezési menetrendek és előrejelzések alapján 12-vel növekedhet a hajók darabszáma a jövő évre. A hajóállomány 2018-ra megközelítheti a 150 darabot.

A 2014-2018 közötti időszakban 15-20 új munkavállaló alkalmazását tervezik. Spányik Gábor, a Mahart PassNave ügyvezető igazgatója a Népszavának elmondta: tavaly 120 fővel 315 millió forint nyereséget értek el. Belföldre a Dunakanyarba, Komáromba, Bajára, Mohácsra és Soltra mentek hajóik, de a 10 felújított szárnyashajójuk Bécsbe, Pozsonyba is közlekedik.

Németh Lászlónétól megtudtuk: nincs kizárva, hogy idén bejelentés várható a Paksi Atomerőmű bővítési pályázatának kiíráséról, és két energiaszolgáltató társaság megvételéről is előrehaladott tárgyalások folynak. A Főgázról és talán a Tigázról lehet szó - vélik szakértők.

Csak kevesen léptek a tranzakciós adó miatt

Csak a megkérdezettek tizede változtatott bankolási szokásain a tranzakciós illeték hatására: a banki költségek emelkedésére nagyobb arányban reagáltak a nők, a 30-49 évesek és a felsőfokú végzettségűek - derült ki a GfK kutatásából. Bár az ügyfelek többsége tisztában van a banki tranzakciók utáni illeték tényével, annak konkrét mértékét kevesen ismerik a GfK Hungária piackutató legfrissebb reprezentatív felmérése szerint.

A kutatók azt vizsgálták 2013 júniusában és szeptemberében - a tranzakciós illeték emelése előtt és után -, hogy az illeték bevezetése mennyire gondolkodtatta el a lakosságot, mit terveznek változtatni ennek hatására.

Az adatok tanúsága szerint a tranzakciós illetékről már négyből három megkérdezettnek tudomása volt nyáron, és ez az arány nem emelkedett jelentősen szeptemberben. A készpénzfelvétel után elszámolt illeték arányát csupán az érintettek 20 százaléka volt képes helyesen meghatározni a nyáron, ez a szám szeptemberben sem volt magasabb, ugyanakkor a válaszadók fele a valósnál magasabb értéket említett.

Az adatok szerint az ügyfelek még csak most gondolkodnak el azon, milyen választ is adjanak az áremelkedésre. Júniusban minden második az illeték tényével tisztában lévő ügyfél érzékelte, hogy számlacsomagjának díja megváltozott, közel ugyanennyien tapasztalták a készpénzfelvétel drágulását, és ötből ketten az átutalási díjak növekedését.

Ennek ellenére csak minden tizedik ügyfél tett konkrét lépéseket a fizetendő díjak optimalizálása érdekében, és mindössze hét százalékuk említette, hogy tervez valamilyen lépést tenni.

Az illeték hatására alig kimutatható mértékben tervezik az ügyfelek, hogy bankot váltanak, megszüntetnek bankszámlát, bankkártyát, vagy bankon belül más bankszámlacsomagra váltanak.

Szeptemberben - a pénzügyi tranzakciós illeték emelése miatt a pénzügyi szolgáltatások inflációja 14 százalékkal ugrott meg az előző hónaphoz képest. A bankok az augusztus elsejétől emelkedő illeték miatt júliustól kezdték bejelenteni a változásokat, melyek 60 nap után léptek életbe.