Online pénztárgépek: bírságol a hatóság

Szeptemberben véget ért az a türelmi időszak, amely a vállalkozások rendelkezésére állt arra, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet - közölte a nemzetgazdasági tárca tegnap. Ezzel mintegy válaszolt az Országos Kereskedelmi Szövetségnek arra a múlt heti kérésére, hogy az adóhatóság méltányosan járjon el a kereskedőkkel szemben.

A szervezet szerint a kereskedők "megütközéssel" fogadták, hogy a NAV több millió forintos bírságot szabott ki azokra a kisvállalkozásokra, amelyek nem tehetnek arról, hogy az online pénztárgépek gyártása és üzembe helyezése még nem indult meg.

Az adóhatóság ellenőrzései során azt vizsgálja hogy az érintetteknek van-e üzembe helyezési kódjuk, és rendelkeznek-e a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel és visszaigazolt megrendeléssel. A minisztérium megjegyzi, hogy ha a kereskedő ezeket a feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét is addig használhatja, amíg meg nem kapja új gépét.

Szeptemberben egyébként  az adóhatóság revizorai mind a 733 elvégzett ellenőrzés során felhívták az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezettek figyelmét, hogy pótolják az esetleges hiányosságokat.

Október elseje óta viszont 100 ellenőrzésnél az adóellenőrök tételesen vizsgálták az üzembe helyezési kód, valamint a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés, visszaigazolt megrendelés meglétét, ez utóbbiak 21 százalékánál tapasztaltak valamilyen hiányosságot.

Az adóhatóság "valamennyi rendelkezésre álló körülmény figyelembevételével" több mint egymillió forint mulasztási bírságot szabott ki, volt, akit 25 ezer forintra, de volt, akit 500 ezer forintra bírságoltak.

Nem létező intézmény kap állami apanázst?

Publikálás dátuma
2013.10.15. 07:14
Havas Szófia FOTÓ: Vajda József
Hétszázhetven millió forintot kaphat egy néhány héttel ezelőtti kormányhatározat alapján a Semmelweis Egyetem (SE) egy, ma még nem is létező intézménye - hívta fel lapunk figyelmét Havas Szófia.

Az MSZP fővárosi képviselője elmondta: az Orbán Viktor által jegyzett, a Magyar Közlönyben szeptember 30-án megjelent határozat értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fenntartásában lévő intézmények uniós energiatakarékossági pályázatai közül a kabinet a SE Budai Sürgősségi Centrumának terveit is támogatta.
A határozat egyébként az Emmi fenntartásában álló intézmények között összesen 8 milliárd forintot osztana szét, 14 projekt megvalósítását lehetővé téve. A támogatott pályázatokat tartalmazó táblázat szerint az érintett "intézmények által benyújtott, az előzetes kérdőív feltételeinek megfelelt projektjavaslatok" között a SE 770 millió forintra tarthat igényt, méghozzá a "Budai Sürgősségi Centrum" javára, pontosabban a központ "hatékony energiagazdálkodásának keretében integratív beruházás megvalósítására".

Csakhogy ilyen intézmény ma hivatalosan nem is létezik - emlékeztetett a szocialista egészségpolitikus. Havas szerint "finoman szólva is pofátlan húzás egy ekkora támogatás megítélése egy nem létező centrumnak, miközben az állami kézbevétel címén einstandolt 12 fővárosi kórház pusztul, fokozódó működési gondokkal és egyre halmozódó adóssággal küszködik, miközben a fővárosi lakosok hosszan kígyózó várólistákon vesztegelnek, ellátást remélve". Felidézte, a határozat alapján a budapesti betegellátó intézmények közül mindössze ez a jövőbeni centrum, valamint a Heim Pál Gyermekkórház részesülhet ilyen fejlesztési forrásban. Havas mindebből arra következtet: "Szócska Miklós már a választások utáni időkre készül, és tölti fel forrásokkal a szívének oly kedves" SE-t, magyarán az egészségügyért felelős államtitkár "már a következő álláshelyét készíti elő". Mint fogalmazott: "persze éppen itt az ideje, hogy Szócska a gyakorlatban is megtanuljon egészségügyi intézményt vezetni, így ne csak oktassa nézeteit, hanem meg is tapasztalja azok életképtelenségét".

Havas emlékeztetett: a kormányhatározatban megjelölt intézménycím a fővárosi XII. kerületi Kútvölgyi út 4., azaz a Kútvölgyi Klinikai Tömb címe, ám ott jelenleg számos privát egészségügyi szolgáltató dolgozik. Így szerinte kérdéses az is: az Orbán-kormány azt tervezi-e, hogy az állami támogatással megvalósuló beruházásoknak privát cégek is a kedvezményezettjei lesznek, úgy mint a Kútvölgyiben működő privát plasztikai sebészet, vagy a szülészeti és nőgyógyászati magánklinika, magánfogászat, illetve a szemészeti magánrendelés.

Noha júniusban Szócska azt mondta: negyed éven belül döntenek arról, hogy Budán a sürgősségi ellátásban mi lesz a szereposztás a János Kórház, a Kútvölgyi úti Oktató Kórház és a városmajori ér- és szívsebészeti klinika között, máig semmilyen idevágó kormánydöntés nem került nyilvánosságra.

Szerző

Sarokba szorítja a Fidesz a nevelőszülőket

Publikálás dátuma
2013.10.15. 07:14
Emmi FOTÓ: Vajda József
Akik korábban nem voltak nevelőszülők, azoknak 500, a már gyereket nevelőknek 400 órás tanfolyamot kell a jövőben elvégezniük ahhoz, hogy a család egyben maradhasson. Ezt válaszolta lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A képzés napokon belül indul, és azokra a "nem hivatásos nevelőszülőkre" is vonatkozik, akik az örökbefogadáshoz szükséges jelenleg előírt 60 órás felkészítő tanfolyamon már részt vettek. Ha az előírásoknak nem tesznek eleget, a gyereket másik családba helyezik, mert ezentúl elvárás lesz, hogy a szülők "szakmai team tagjaként, szakemberként működjenek együtt". Ez érvényes azokra is, akik hozzátartozójuk, rokonuk, barátjuk gyerekét vették magukhoz.

A szaktárca válaszából az is kiderült, hogy 2017. január 1-jéig kell elvégezni a tanfolyamot. Megkérdeztük, miért az Apor Vilmos Katolikus Főiskola dolgozta ki a tananyagot, és a képzésben milyen szerepet kap a vallás. A válasz szerint a képzés világnézetileg semleges lesz, ám kizárólag ez az intézmény rendelkezik jártassággal a helyettes szülők, a nevelőszülők, a családi napközit működtetők képzésének szakmai és vizsgakövetelményeiről.

A sok konkrétum mellett furcsa "tájékozatlanság" jellemzi a képzésben, szervezésben résztvevőket. Tájékoztatást az általunk megkérdezett négy szakember nem adott, illetve nem adhatott. Érdeklődtünk a toborzással foglalkozó Ágota Alapítványnál, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél. Azt mindenhol elmondták, hogy sokan jelentkeztek a tanfolyamra, ám arról senki sem tudott, hogy mikor indul el a képzés, és mi lesz a tananyag.
Korábban Soltész Miklós szociális államtitkár jelentette be: 2014. január 1-jétől a nevelőszülők foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek  A kormány célja, hogy egyre kevesebb gyerek legyen intézetben, 12 éves kor alatt erre már nem is lesz lehetőség.

Csakhogy az ehhez vezető utat kevesebb mint két hónap alatt, tavaly október és december között dolgozta ki a kormány. Vannak szakemberek, akik szerint a képzés helyett magas színvonalú környezettanulmányra, és a nevelőszülőket támogató és segítő szakembergárdára lenne szükség. Az, hogy valaki elvégzi a tanfolyamot, még nem garantálja, hogy jó nevelő lesz belőle. Mások inkább azt kifogásolják, hogy a  gyermekvédelem területén túlzott szerepet kapnak az egyházi és vallási szervezetek.
A tananyag megírása az Apor Vilmos Katolikus Főiskola feladata volt. Rektora, Fülöpné Erdő Mária egy általános iskolásoknak szóló hittankönyvben azt írta, az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolat súlyos, halálos bűn. A toborzást az abortuszellenes plakátkampányban is résztvevő Ágota Alapítvány végezte, melynek elnöke, Kothencz János 2010-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választásokon. Az alapítvány egyik támogatója a KDNP-s Barankovics Alapítvány. A projektet az emberi erőforrás minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet tartja kézben, miután 5,3 milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek erre a célra.

Egy nevelőszülő tájékoztatása szerint nekik azt mondták, több gyereket akarnak elhelyezni náluk, esetenként "testvérsorokat" is. Magyarázatként adták azt is, hogy a képzésre azért van szükség, hogy a lisztérzékeny gyereket is el tudja látni a nevelőszülő, illetve például az angol modul elsajátítása után, ha "külföldön elveszti a gyerekekkel a babakocsit, meg tudja kérdezni a járókelőktől, hogy látták-e". A tanfolyam több hónapon át összesen 52 napot vesz igénybe, hetente egyszer kell megjelenni a szülőknek. Az országban 5200 nevelőszülő van, ám - úgy tudjuk - csak 1600 tanfolyami helyre szól a projektpénzt.

Szerző