Előfizetés

Gulyással hekkelték meg a bajai szavazást

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2013.10.13. 18:52
Fotó: Veress Jenő/Népszava
Bár a bajai helyi választási bizottság pénteki döntésével megtiltotta a választókör előtti gulyásfőzést, azt vasárnap mégis megtartották. Szepesi Zsolt volt monoki polgármester, az Összefogás Párt elnöke a szavazókör közelében számos aktivistával, és „egy nemzeti gulyáságyúval” vonult fel. Állításuk – és molinóik – szerint „A választási csodafegyver a nemzeti gulyáságyú”. Ezért 400 adag bográcsgulyás szétosztásával demonstrálják, mi is a választási csalás.

A választási bizottság úgy vélte, hogy az Összefogás Párt nevének szerepeltetése megtévesztheti a választópolgárt, hiszen a baloldali Teket Melinda az Összefogás Bajáért Egyesület jelöltje, őt támogatják a demokratikus ellenzéki pártok is.

A hatóságok viszont mindeddig nem szereztek érvényt a tiltásnak, jóllehet a rendezvényt a város „rendbiztosai” felügyelik. Megjelentek a helyszínen a tisztiorvosi szolgálat, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet ellenőri csoportja is, majd távoztak.

Vasárnap délután 3-kor összeült a helyi választási bizottság, hogy megtárgyalja a kialakult helyzetet, és megpróbáljon érvényt szerezni korábbi határozatának – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az Összefogás Párt szombaton este tízkor nyújtotta be fellebbezését a pénteki döntés ellen.

9 ember haláláért felelős az új dizájnerdrog

Kilenc ember halálában játszott szerepet az idén Magyarországon egy olyan új dizájnerdrog, amely az országon kívül csak Hollandiában bukkant fel - mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos rendelet elfogadását tervezi.

Garamvölgyi László közölte: tavaly az uniós tagállamok korai figyelmeztető rendszerén keresztül összesen 73 új pszichoaktív anyagról küldtek értesítést, az idén ez a szám már most magasabb.

A szóvivő tájékoztatása szerint európai viszonylatban 2005 óta 290 olyan, kémiai szerkezetében picit módosított anyag jelent meg, amely sok országban nincs tiltólistán, de lényegében ugyanolyan vagy erősebb hatású, mint a klasszikus kábítószerek.

Felidézte: Magyarországon először 2008-ban tűnt fel az úgynevezett spice jelenség, vagyis amikor a marihuánának tűnő növénykeverékekben olyan anyagokat találtak szakértők, amelyek szintetikus kannabinoidok voltak, ezt nevezték a fogyasztók "bioműfűnek".

Az új pszichoaktív anyagok, vagyis a dizájnerdrogok megjelenése csökkentette a klasszikus kábítószereket használók számát, de a marihuána- és amfetaminfelhasználók megmaradtak a bevált szerük mellett. A lefoglalások azonban azt mutatják, hogy az anyagok 50 százaléka már dizájnerdrog és csak a másik fele klasszikus kábítószer.

A dizájnerdrogok elsősorban olcsóságuknak köszönhetik elterjedésüket - mondta a szóvivő. Közlése szerint Európában - így Magyarországon is - az figyelhető meg, hogy míg eleinte kiskereskedők rendelték az interneten a szereket, főleg Kínából és Indiából, most már kezd kialakulni egy erre szakosodott nagykereskedői hálózat. Magyarországon egyelőre még a kisebb forgalmazók vannak többségben, akik lakóhelyük környékén, ismerősöknek forgalmazzák a dizájnerdrogokat, havi bevételük eléri a 150-200 ezer forintot.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy óriási a veszély, mert ezeknek a pszichoaktív anyagoknak az összetétele ismeretlen. Hozzátette, további probléma az is, hogy a felmérések szerint egyre fiatalabbak próbálják ki a drogot, ennek korhatára már bizonyosan 14 év alatt van. 

Garamvölgyi László kitért arra, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kampányában felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a drogok halálos veszélyt jelentenek, de a fiataloknak alternatívát is kínál, például a sport formájában.

Rekordok a Budapest Maraton Fesztiválon

Az indulók, a maratonisták és a külföldi futók létszámát tekintve is rekord született a vasárnap rendezett 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, amelyen a férfiaknál Józsa Gábor, a nőknél pedig Juhász-Staicu Simona ünnepelhetett magyar bajnoki címet.

A szervezők beszámolója szerint az idei versenyre összesen 21 930-an neveztek, jócskán megdöntve ezzel a tavalyi 19 200 fős csúcsot. Az eseményen 4900 maratonista és 68 országból csaknem 3000 külföldi futó állt rajthoz. A szervezők közleményében az áll, hogy magyarországi szabadidősport-rendezvényre ilyen sokan még soha nem neveztek be.

A férfiaknál a címvédő Józsa Gábor végig vezetve nyerte meg harmadik bajnoki címét, a nőknél pedig sokáig a tavalyi londoni olimpián is szerepelt Erdélyi Zsófia vezetett, ám öt kilométerrel a cél előtt Juhász-Staicu Simona megelőzte őt, így 2004 és 2010 után harmadszor diadalmaskodott.

Eredmények:
férfiak:
1. Józsa Gábor (MAC) 02:22:58 óra
2. Nagy Tamás János (Békéscsaba) 02:26:44
3. Szabó Gábor (ELTE-ADSK) 02:32:56

nők:
1. Juhász-Staicu Simona (Mogyoródi KSK) 02:42:26 óra
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 02:47:41
3. Merényi Tímea (Bp. Honvéd SE) 02:51:43