Szimulált nukleáris veszély miatt vetették be a honvédséget Pakson

Publikálás dátuma
2013.10.09. 16:53

A K2 PRESS képriportját ide kattintva tekintheti meg!

A Magyar Honvédség speciális egysége földi sugárfelderítést végez a Pakson tartott nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton 2013. október 9-én. A gyakorlat célja egy, a Paksi Atomerőműben bekövetkező feltételezett baleset nyomán kialakuló nukleáris veszélyhelyzet kezelése volt.

Szerző

Új magyar filmek a FilmÜnnepen

Publikálás dátuma
2013.10.09. 16:22
Csányi Sándor és Tompos Kátya a Coming out című filmben © Megafilm
Új magyar filmekhez kapcsolódó programkülönlegességek is színesítik az ország vezető mozihálozata, a Cinema City FilmÜnnepét a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére. Az október 10-13. között 6 budapesti és 13 vidéki multiplex moziban kedvezményes mozijegyárakkal megrendezendő programsorozat keretében a vetítések mellett előzetes és werkfilm premier, sztár jegykezelők és közönségtalálkozók lesznek.  

Csütörtöktől országszerte a FilmÜnnep vetítésein lesz látható először a Csányi Sándor és Tompos Kátya főszereplésével Orosz Dénes rendezésében készült Coming out című humoros romantikus vígjáték előzetese. A film főszereplője, Erik, az ország leghíresebb meleg személyisége, rádiós műsorvezető, aki büszkén vállalja másságát. Erik lelkesen készül esküvőjére kedvesével, Balázzsal (Karalyos Gábor), ám egy balesetet követően váratlanul szokatlan változást észlel magán: látványosan vonzódni kezd elgázolójához, aki egyben kezelőorvosa (Tompos Kátya) is... A Coming out december 5-én kerül a mozikba.

 A készülő magyar filmek sztárjai is beállnak jegykezelőnek a négynapos FilmÜnnepen. Trill Zsolt, a Mancs című film főszereplője, Kulka János, akit hamarosan a Swing és az Argo 2 című alkotásokban is láthatnak a mozinézők, valamint a Megdönteni Hajnal Tíméát című romantikus vígjátékból Szabó Simon és Simon Kornél is csatlakozik az ismert sztárok alkotta jegykezelő csapathoz.

Árpa Attilával, aki nemrég fejezte be az Argo 2 forgatását, nemcsak jegykezelőként találkozhat a közönség. A FilmÜnnepen újra műsorra tűzik a nagy sikerű Argo első részét és az Arénában a péntek esti vetítés előtt egyszeri alkalommal bemutatják az Argo 2 werkfilmjét, a különleges vetítést közönségtalálkozó követi.

 Szász Jánossal, A nagy füzet című film rendezőjével szintén találkozhat a közönség a FilmÜnnep keretében. A világhírű Agota Kristof-könyv játékfilm adaptációja, melyet szeptember 19. óta játszanak a magyar mozik, Karlovy Vary-ban elnyerte a fődíjat és Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjra.

Szerző
Témák
Budapest film mozi

Mi Padre koncert a Müpában október 24-én

Jávori Vilmos világhírű jazz dobos a hazai jazz élet kiemelkedő alakjaként több, jelentős elismerésben részesült, kezdve a montreux-i jazzfesztivál első magyar győzelmétől, a Szabó István rendezte, Oscar-díjas Mephisto zenéjén át az Emertondíjig. Fia, Jávori Dávid zeneszerző és egykori kollégái, tanítványai egy emlékalbum a „Mi Padre” – Az én apám megjelentetését és annak nagyszabású lemezbemutató koncertjét készítik elő a MÜPA, és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar támogatásával.

A rendezvény fővédnöke L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A lemez és a koncert hangzóanyaga Jávori Vilmos fiának szerzeményei. Egyéni zenei hangzását a magyar népzenével, spanyol flamencoval, kubai salsával, rumbával, jazzal és klasszikus zenével keverve mutatja be a közönségnek ezt az egyedi koncertet, ahol a hazai és nemzetközi zenei elit legnevesebbjei lépnek fel. A koncert sztárvendége Benito Gonzalez zongorista, Kenny Garrett együttesének tagja.


A további közreműködő, közel 240 művész közül – a teljesség igénye nélkül – néhányat kiemelnénk: Bacsó Kristóf, Balázs János, Balogh Roland, Balogh Zoltán, Bodrogi Gyula, Dandó Zoltán, Egri János, Fehér Károly, Hodek Dávid, Horváth Charlie, Horváth „Plutó” József, Király Linda, Kökény Attila, Kőszegi Imre, Roby Lakatos, László Attila, Lattmann Béla, Lovász Irén, Mohay András, Nyírő Áron, Oláh Gábor, Q-Cee, Révész Richárd, Sárik Péter, Szabadi Vilmos, Szakcsi Lakatos Róbert, Tar Gergely, Honvéd Férfikar, Magyar Virtuózok Kamarazenekar.


A lemez címadó dalából egy Magyarországot képviselő imázs klip készült, melynek forgatási helyszínéül a Parlament szolgált. Ez a klip az MTVA csoport televízióin és a francia Mezzo TV-n lesz megtekinthető. A MÜPÁ-ban megrendezésre kerülő koncertet rögzíti az MTVA, illetve a Mezzo TV és a spanyol RTVE is. A Mi Padre album egyfajta kulturális összegzés, csakis kiemelkedő, minőségi zenét játszó magyar és világsztárokkal. Egy olyan embernek történő emlékállítás, aki a magyar zenéért, annak fejlődéséért nagyon sokat tett mind az oktatás, mind a művészet és országimázs terén. A „Mi Padre - Jávori Vilmos emlékkoncert” tisztelgés egy olyan ember előtt, aki a magyar zenei élet fejlődésének az egyik legnagyobb mozgatórugója volt. Ez a koncert egy kiemelkedő és egyedülálló kulturális esemény, mivel magyar zenei élet legkiválóbb muzsikusai, akik ebben a felállásban együtt még nem játszottak, ezen az estén egy egyedi hangzású, érzelmekkel teli koncerten több stílusban muzsikálnak együtt. Ez a koncert tiszteletadás fiútól apának, és a legszélesebb művészvilágtól Vilinek.

Szerző